Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eksperti: Vēlētājs seko pēctecībai, personālijas interesē mazāk

Laikraksts _Diena _apkopojis politologu un sociologu viedokļus, vaicājot, kā vēlētāji varēs izdarīt savu izvēli 10.Saeimas vēlēšanās. Visi eskperti atbildēja uz jautājumu, kā cilvēki varēs balsot, ja tik maz zina par politiku?

Tālis Tisenkopfs, sociologs:

«Ja cilvēkam ir skaidrība par savu izvēli, viņš pārstāj interesēties par detaļām, personālijām un citām izvēlēm. Es arī zinu, par ko balsošu, un pilnīgi neko nezinu un nemaz neinteresējos par citām partijām. Problēma ir tā, ka daudzi joprojām nav izdarījuši izvēli, par ko balsot. Otrs iemesls - ja politiskā sistēma ir stabila, partijas ir nostabilizējušās un to virzieni pa labi vai kreisi puslīdz skaidri, vēlētājs seko pēctecībai, un personālijas viņu interesē mazāk.»

Jānis Ikstens, politologs:

«Tādu cilvēku, kas interesējas par politiku, ir ļoti maz Latvijas sabiedrībā. Politisko spēku «pārzīmološanās» radījusi apjukumu arī tādos cilvēkos, kas par politiku interesējas nosacīti daudz. Tas, ka daudzus politiķus neatpazīst, nav pārsteigums. Piemēram, Aivars Lembergs domā, domā, vēl vajag padomāt, un beigās pasaka nē - viņš nekandidēs. Visam nevar izsekot līdzi. Cilvēki pirms vēlēšanām uz iecirkņiem neiet. Neatrodot kādu politiķi sarakstā, viņi būs sarūgtināti, taču disciplinēti, un droši vien nobalsos par savu sarakstu.»

Brigita Zepa, socioloģe:

«Cilvēkiem ir savas rūpes, un interese par politiku ir zema. Turklāt daudziem televīzijas debates liekas neinteresantas, viņi skatās šovus un citus saistošus raidījumus. Orientēties šajā situācijā ir diezgan sarežģīti. Pat ārzemēs, kur ir samērā stabila partiju sistēma, diezgan liela daļa cilvēku īsti neizprot notiekošo. Tas, kas profesionāļiem liekas elementāri, cilvēkiem ar mazu pieredzi nav saprotams. Jautājums ir, cik no šiem cilvēkiem vispār aizies uz vēlēšanām. Šo neziņu dažas partijas izmanto, īsi pirms vēlēšanām uzrunājot ar ārkārtīgi spilgtu aģitāciju.»

Ivars Ījabs, politologs:

«Partiju piedāvājums aprobežojas ar bravūrīgu bļaustīšanos un pretinieku noķengāšanu. Līdzīgs priekšstats veidojas iedzīvotājiem. Latvija ir slavena ar to, ka cilvēki maz tic savām spējām ietekmēt politiskos procesus un uzskata sevi par neinformētiem. Daudzas partijas šķeļas, apvienojas dīvainās kombinācijās. Politiķu staigāšana no vienas partijas uz otru liedz cilvēkiem iespēju izveidot daudzmaz sakarīgu priekšstatu. Ir interesantākas lietas, ko darīt, nevis skaidrot, kāpēc PS aizgāja no JL, bet tagad atkal ir kopā. Cilvēki atmet ar roku un balso uz dullo.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas