Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

FOTO: Garas rindas pie notāriem, lai saņemtu bezmaksas konsultāciju

Dokumentu viltojumu skaits pēdējā laikā pieaudzis par 84%, informē Latvijas Zvērinātu notāru padome. Lai novērstu krāpšanas gadījumus un brīdinātu Latvijas iedzīvotājus, jau piekto reizi tiek rīkotas Notāru dienas, kad divas dienas – 24. un 25.februārī - notāri bez maksas konsultēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju par viņam svarīgiem juridiskiem jautājumiem.

Dokumentu viltojumi visbiežāk saistīti ar vēlmi nelikumīgā ceļā iegūt nekustamo īpašumu – zemi, māju, dzīvokli. Parādījusies tendence, ka ar viltotu dokumentu palīdzību cilvēki vēlas atbrīvoties no parādsaistībām bankai, kas teorētiski iespējams, dzēšot īpašumam uzlikto ķīlu.

«Būtiska viltojumu grupa ir saistīta ar testamentiem un īpašumu mantošanu. Nereti pēc cilvēka nāves tiek radīts viltots testaments ar mērķi saņemt mantojumu. Tāpat ar aizgājēja testamenta nosacījumiem neapmierinātie tuvinieki mēdz atbrīvoties no testamenta, un mirušā pēdējā griba paliek neīstenota,» informē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs.

Saistībā ar testamentu viltošanu policijai izdevies aizturēt noziedznieku grupu, kas, slēpoties aiz labdarības organizācijas izkārtnes, apzināja vecus, vientuļus cilvēkus, ieguva par tiem visu nepieciešamo informāciju, sekoja to dzīves gājumam un brīdī, kad cilvēks aizgājis aizsaulē, izveidoja viltotu testamentu, lai iegūtu visu tā rīcībā esošo īpašumu.

Notāri un policijas pārstāvji secina, ka vislielākās iespējas novērst riskus ir, veicot uzrādītā dokumenta salīdzināšanu ar elektroniskajos reģistros pieejamām ziņām. Tā pavisam drīz tiks izveidots Testamentu reģistrs, kurā būs reģistrēti visi Latvijas teritorijā sastādītie publiskie testamenti. Notāru rīcībā ir atsaukto pilnvaru reģistrs, mantojuma reģistrs u.c. reģistri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOTĀRU DIENU NORISE:

Notāru dienas notiks 24. un 25. februārī visos notāru birojos un Latvijas Zvērinātu notāru padomes telpās (Kr. Valdemāra ielā 20 – 8)

Notāru konsultācijas varēs saņemt abas dienas no plkst. 13 līdz 18.

Šogad Notāru dienu ietvaros būs iespējams saņemt konsultācijas, arī zvanot pa tālruni 67218955 vai uzdodot jautājumu LZNP mājas lapā www.latvijasnotars.lv, rakstot Twitterī vai SKYPE (lietotājvārds: NotaruDienas).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas