Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

FOTO: Repše vairākas stundas sniedz liecības "Bankas Baltija" lietā

Bijušais Latvijas Bankas vadītājs, finanšu ministrs Einars Repše (JL) vairāk nekā četras stundas sniedza liecības "Bankas Baltija" (BB) likvidatora un valsts strīdā par 238 miljonu latu piedziņu.

Repše liecības par 90.gadu notikumiem un valdības, Latvijas Bankas memorandu par noguldījumu garantēšanu BB uzsāka sniegt plkst.14.

Prasītāju, BB likvidatora, advokātu interesi raisīja gan Repšes, gan Latvijas Bankas lēmumu un rīcības motivācija BB un citu banku darbību apturēšanā, gan apstākļi par BB pamatkapitāla palielināšanas atļaujas izsniegšanu, darījumiem ar "Finhold" un "Ceska bank" akcijām un citi.

Repše skaidroja, ka tolaik aktīvi rīkojušies, lai glābtu BB, tāpēc šobrīd ne viņam, ne BB neko pārmest nevarot. Repšes liecības, tāpat kā dienas sākumā ekspremjera Māra Gaiļa liecības, klausīties bija ieradušies daudzu masu mediju pārstāvji, gan BB noguldītāji un citi.

Repše, sniedzot liecību, atzina, ka ir diskutējams jautājums, vai valdība vispār drīkstēja maksāt kompensācijas BB noguldītājiem.

Pēc Repšes domām, valdība bez nopietna pamata nedrīkstētu tērēt naudu privātas bankas noguldījumus zaudējušiem iedzīvotājiem. "Diskutējams ir, vai valdība vispār drīkstēja maksāt un vai tai bija pienākums jebko izmaksāt noguldītājiem," sacīja Repše.

Viņš nevarēja atbildēt, vai kompensācijām BB noguldītājiem reāli tikusi tērēta nodokļu maksātāju nauda, sakot, ka par to iespējams pieprasīt attiecīgu izziņu no Finanšu ministrijas. Tāpat Repše uzsvēra, ka valdībā tolaik pēc palīdzības vērsies, kad tika konstatēts, ka banka pati ar savām saimnieciskām problēmām netiks galā, lai gan vēl nav bijusi pārliecība par BB vadības noziedzīgām darbībām.

"Pirms reālās situācijas noskaidrošanas BB mēs negribējām prasīt tās maksātnespēju," atzina Repše.

Viņš sacīja, ka BB tikusi nostādīta izvēles priekšā - vai nu banka pati atzīst bankrotu, vai arī BB tiek ielaista Latvijas Banka.

Izrādījās, ka BB ir pilnībā izlaupīta un tās pārstrukturizēšana nav iespējama. Repše pauda nožēlu, ka ielaidies jebkādās pārrunās ar BB vadību, taču esot darīts viss BB glābšanai.

Pēc BB pārņemšanas izrādījās, ka tajā nekā nav, taču tas atklājās vēlāk, jo BB vadība slēpusi faktisko situāciju no Latvijas Bankas un starptautiskajiem auditoriem.

BB esot mēģināts glābt, jo nevienas citas bankas bankrots neradītu tik nopietnas sekas tautsaimniecībai un iedzīvotājiem. Repše pauda pārliecību, ka faktiski visas bankas, kas tajā laikā bankrotējušas, līdz tam nonākušas to vadību veiktās noziedzīgās rīcības dēļ. Visos gadījumos Latvijas Banka par savām aizdomām informējusi prokuratūru.

Repše vairākkārt uzsvēra, ka līdz brīdim, kamēr netika gūta pilna pārliecība, ka BB nav glābjama, tika mēģināts tās darbību stabilizēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas