Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

FOTO: TB/LNNK turpinās sarunas ar visiem potenciālajiem partneriem

Tēvzemei un Brīvībai/LNNK kongresā ar lielu balsu vairākumu atbalstīts valdes piedāvājums, kas dod tiesības turpināt sarunas ar visiem trim potenciālajiem sabiedrotajiem nākamajās parlamenta vēlēšanās - Vienotību, Zaļo un zemnieku savienību un Visu Latvijai!. Līdz ar to kongress pilnvaroja domi pieņemt galīgo lēmumu par partneriem Saeimas vēlēšanās.

Par šo lēmumu bija 156 delegāti, pret 24, bet atturējās septiņi delegāti. Sešu nodaļu vadītāju priekšlikums dibināt apvienību ar VL vairs nebija balsojams. Daļa delegātu piedāvā jau kongresā pieņemt lēmumu par TB/LNNK un Visu Latvijai! apvienības veidošanu, kas faktiski nozīmē TB/LNNK kā partijas darbības izbeigšanu. Partijas vadītājs Roberts Zīle sacīja, ka TB/LNNK vienmēr ir bijusi varas partija un ir cita līmeņa politiskais spēks.

Kongresa debatēs galvenokārt runāja tikai tie, kuri atbalstīja apvienības veidošanu ar VL!. Tajā pašā laikā viņi uzskatīja, ka labākais TB/LNNK priekšsēdētāja kandidāts ir R. Zīle, kurš gan jau iepriekš bija pateicis, ka viņš neredz iespēju vadīt partiju, ja tiktu pieņemts lēmums par apvienības veidošanu ar VL!.

"Ko mēs iegūsim? Raivi Dzintaru, Imantu Parādnieku un mūsu bijušo biedru Eināru Celinski. Vai jūs varat nosaukt vēl kādu Visu Latvijai! redzamu politiķi?" teica R. Zīle, noklausoties debates. Viņaprāt, ja VL! vēl tēvzemiešiem labu, tad lai viņi nāk pie TB/LNNK, bet nevar TB/LNNK padarīt par VL! filiāli.

Viņš uzskata, ka nevar pakļaut partiju apšaubāmam vēlēšanu rezultātam vēlēšanās. Tā vietā viņš piedāvā Visu Latvijai! pievienoties politiskajam spēkam, kas var iegūt labus rezultātus.

Aicinājumu dibināt partiju apvienību ar Visu Latvijai! parakstījuši Agita Ozola, Ģirts Lapiņš, Edvīns Ežmals, Ritvars Eglājs, Raitis Ābelnieks un Romāns Naudiņš. Debates parādīja, ka šai biedru grupai nav alternatīva līdera kandidāta, par ko savukārt Emīls Jakrins sacīja: "Nevar būt tā, ka uzticamies pilotam, bet no lidmašīnas salona bļaujam, kurā lidostā viņam jānosēžas." Tā bija viņa atbilde R. Eglājam, kurš pirmais sāka runāt, izmantojot gaisa satiksmes terminoloģiju. Viņš nosauca VL! par labāko lidlauku, kurā vajadzētu nosēsties, bet diemžēl apkalpe gribot tam lidot garām. Kā vienu no iemesliem tam viņš minēja, ka šajā lidlaukā nav VIP zāles. Viņš bija pārliecināts, ka, sadarbojoties ar VL!, ir iespējams izvairīties no izgāšanās vēlēšanās, savukārt, ja ieiet kādā lielā apvienībā, ar ko ir domāta Vienotība, tad TB/LNNK nestartētu vēlēšanās kā partija, līdz ar to nevarētu arī pretendēt uz valsts finansējumu, ja tāds pienāktos partijām, kas startējušas vēlēšanās un pārsniegušas 2% barjeru.

Savukārt iekļaušanos Vienotībā uz asociētā līguma pamata R. Zīle redz kā iespēju ietekmēt procesus, jo - ja Vienotība būs valdībā, tad tajā būs arī TB/LNNK. Viņš aicināja domāt nevis par to, cik vietas partijai būs sarakstā, bet, kā tā varēs ietekmēt procesus.

Debatēs gan izskanēja kritiska attieksme pret sadarbību ar Vienotību. Kā viens no iemesliem tika minēta arī Sarmītes Ēlertes izteikumi par TB/LNNK. "Ēlertes kundze ir ļoti talantīga, bet vai viņa ir iedegusies par latviešu tautas nacionālajam interesēm, es vēl šaubos," sacīja Vilnis Zariņš. Vēl vairāki delegāti norādīja, ka Vienotības vēlētājs ir atšķirīgs un viņam varētu būt nepieņemami TB/LNNK kandidāti sarakstā, kurus tad varētu arī svītrot.

Ģirts Lapiņš pārmeta partijas vadībai, ka tēvzemieši vairās būt nacionāli un baidās, ka kāds "mūs pārpratīs Eiropā, vai pārpratīs partneri". Viņaprāt, ja grib būt nacionāli, tuvākie partneri ir VL!.

Pēterim Tabūnam šķita, ka labākais variants būtu TB/LNNK kopīgi ar ZZS un VL!.

R. Zīle atzinīgi novērtēja arī sarunas ar Zaļo un zemnieku savienību, kas ir vēl viena iespēja startam vēlēšanās. Partijas vadība aicinās kongresu pilnvarot domi pieņemt galīgo lēmumu.

Savukārt Māris Grīnblats sacīja, ka partneri vēlēšanās ir vēlami, lai neteiktu, ka pat nepieciešami. Viņaprāt, partneri jāizraugās tā, lai ir izedzes iekļūt Saeimā. Aptaujas liecinot, ka tēvzemiešu vēlētājam vispieņemamākā šķiet sadarbība ar ZZS.

Bet Dzintars Rasnačs uzsvēra, ka šodien nevar pasludināt vienu sabiedroto, bet sarunas jāturpina ar visiem trijiem. Ja kongress lems citādāk, tad Dz. Rasnačs vairs nebūšot ne valdē, ne domē.

Partijai apsveikumus bija atsūtījuši Jaunā laika vadītāja Solvita Āboltiņa, ZZS līderi Augusts Brigmanis un Raimonds Vējonis, kā arī Sabiedrība citai politikai Aigars Štokenbergs. TB/LNNK kopumā ir 1752 biedri, kongresā piedalās 202 delegāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas