Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

FOTO: Zatlers Doma laukumā iededz barikāžu piemiņas ugunskuru

Doma laukumā trešdienas rītā barikāžu piemiņas ugunskura iedegšanā noraudzījās vairāki desmiti cilvēku.

Pēc Latvijas himnas atskaņošanas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Latvijas Tautas frontes aktīvists Romualds Ražuks un Barikāžu muzeja vadītājs Renārs Zaļais no jaunsargiem saņēma degošas lāpas, ar kurām aizdedza piemiņas ugunskuru.

Pēc tam Zatlers devās aprunāties ar vairākiem sanākušajiem, kā arī iepazinās ar kāda demonstrēto albumu par barikāžu laika notikumiem. Tāpat prezidents nofotografējās kopā ar vairākiem skolēniem.

Barikāžu pasākumi Latvijā sākās jau pagājušajā nedēļā, bet 20.janvārī piemiņas pasākumi sākušies ar svētbrīdi Rīgas Doma baznīcā. Savukārt Zatlers rīta cēlienā apmeklē arī Barikāžu muzeju.

Plkst.12 paredzēta ziedu nolikšana Meža kapos, bet plkst.14 Valsts prezidents, barikāžu dalībnieki, valdības, iekšlietu un bruņoto spēku pārstāvji noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā, godinot milicijas leitnanta Vladimira Gomonoviča, inspektora Sergeja Konoņenko, režisora un kinooperatora Andra Slapiņa, operatora Gvido Zvaigznes, skolnieka Edija Riekstiņa un autovadītāja Roberta Mūrnieka piemiņu.

Piemiņas pasākumus rīko 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība sadarbībā ar valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām.

1991.gada 13.janvāra naktī padomju armijas tanki aplenca Lietuvas Augstākās padomes ēku, ieņēma Lietuvas televīziju un telegrāfu, sadursmēs nogalinot 14 cilvēku. Latvijā Tautas frontes priekšsēdētājs radio uzrunā aicināja cilvēkus aizsargāt stratēģiski svarīgos objektus.

Janvāra notikumi kulmināciju sasniedza 20.janvārī, kad OMON iebruka Latvijas Iekšlietu ministrijas ēkā. Uzbrukuma laikā Bastejkalnā tika nogalināti milicijas leitnants Vladimirs Gomonovičs, inspektors Sergejs Konoņenko, režisors un kinooperators Andris Slapiņš, skolnieks Edijs Riekstiņš. Sašauts tika arī operators Gvido Zvaigzne, kurš no gūtajiem ievainojumiem mira 5. februārī.

(papildināta ar foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas