Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Gobziņam vairākas versijas, kāpēc viņa vārds čekas maisos; Zagorskis gatavs tiesāties

Mūziķis, Pēdējās partijas deputāta kandidāts Roberts Gobziņš izvirzījis vairākas versijas, kāpēc, kā liecina Totalitārisma seku dokumentēšanas centra dati, viņš ir uzskatāms par Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu. Savi pieņēmumi ir arī aktierim, partijas Daugava – Latvijai kandidātam Rolandam Zagorskim Rolandam, un viņš pauž gatavību arī vērsties tiesā.

R.Gobziņš atzīst, ka 1985.gadā, beidzot dienestu "padomju armijas slepenajā karaspēka daļā 54/983, ir parakstījis VDK anketu par noslēpuma neizpaušanu". Paraksts esot apliecinājis, ka gadījumā, ja R.Gobziņu uzrunā kāds spiegs, vēloties noslēpumu nopirkt, izspiest vai izvilināt, mūziķim nekavējoties jāziņo VDK.

"Īpaši rūpīgi parakājoties atmiņas apcirkņos", mūziķis spējot iedomāties arī citas versijas. Piemēram, sadarbība ar VDK mūzikas jomā. Kā vēsta R.Gobziņš, Latvijas PSR laikos kapitālistisko valstu mūzikas ierakstus un plates varēja dabūt no diplomātiem un viņu tuviniekiem, kā arī no VDK virsniekiem melomāniem. Esot bijis kāds mūzikas fans, "Juris vai varbūt Normunds", atminas mūziķis. Otra versija saistīta ar vecāku darbavietām, savukārt trešā, pēc mūziķa vārdiem, - ar viņa valodu zināšanām agrā bērnībā.

R.Gobziņš gan uzsver, ka nekad nav bijis VDK aģents. No viņa paziņojuma noprotams, ka šāds fakts atklājies, tikai pārbaudot Pēdējās partijas kandidātu sarakstu.

Uz jautājumiem, vai plāno noskaidrot, kāpēc tiek uzskatīts par VDK aģentu un vai vērsīsies tiesā, viņš norādīja, ka nevēlas izniekot savu dzīvi. No kandidēšanas viņš neatteikšoties. Savukārt vaicāts, kā, viņaprāt, klajā nākušās ziņas ietekmēs vēlētāju attieksmi, R.Gobziņš e-pastā Diena.lv norādīja: "Atbirs tie, kam nerūp nākotne."

R.Zagorskis Rolands savukārt Diena.lv minēja, ka, iespējams, par VDK aģentu tiek uzskatīts, jo savulaik bijis Latvijas Nacionālā teātra komunistiskās partijas šūniņas sekretārs. Viņš gan uzsvēra, ka četru mēnešu laikā panācis šīs šūniņas likvidāciju. Viņš neslēpa, ka uz teātri "kuratori" nākuši nepārtraukti, un nevarot noliegt, ka bijušas sarunas. Nekādus dokumentus gan viņš neesot parakstījis. "Man, protams, tas ir liels pārsteigums, bet sāpīgāk būtu, ja kāds būtu paziņojis, ka man ir divi ārlaulības bērni," paziņoja aktieris.

Trešdien viņš došoties noskaidrot, kas tieši minēts centra datos. Ja noskaidrošoties, ka runa nav par sekretāra amatu, aktieris gatavs tiesāties. "Ja noskaidrosies, ka esmu kādu apdraudējis, pazemojis, nevaru uzņemties uz dvēsels grēku, ka kādu esmu nodevis vai kaitējumu līdzcilvēkiem nodarījis," savu pozīciju klāstīja R.Zagorskis.

Vēl viņš pieļāva, ka tā ir priekšvēlēšanu provokācija, jo šajos apstākļos neko nevarot galvot. Ja vēlētājam pasniedz [Saskaņas centra līderi Jāni] Urbanoviču un [Vienotības premjera amata kandidātu Valdi] Dombrovski kā divus galvenos kandidātus... Ar tautu tiek manipulēts, tiek teikts: ja neesi par Dombrovski, tad esi par Urbanoviču, neglīta spēle," sprieda partijas Daugava – Latvijai pārstāvis. No kandidēšanas viņš atteikties nedomājot, jo iestājas par viņa partijas virzīto ideju, proti, Daugavas pārveidi par kuģojamu ūdensceļu. Viņaprāt, tas agri vai vēlu notiks, bet svarīgi, kam šis objekts piederēs. "Var likties, ka esmu utopists,  bet tad es pateikšu, ka tautai bija iespēja 2010.gadā pateikt savu vārdu."

Vaicāts, kā, viņaprāt, šīs ziņas var ietekmēt vēlētāju attieksmi, aktieris mudināja skatīties viņa darbus, nevis to, ko "raksta aiz muguras".

Kā vēstīts, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra atzinumi rāda, ka septiņi deputātu kandidāti varētu būt vai ir sadarbojušies ar bijušo LPSR VDK kā šī dienesta aģenti. Par partiju apvienības Saskaņas centrs deputātu kandidātu Ēriku Didrihsonu, partiju apvienības Par prezidentālu republiku deputātu kandidātu Aivaru Saliņu un partijas Tautas kontrole deputātu kandidātu Ēriku Tīrumu ir saņemti atzinumi, ka viņi varētu būt sadarbojušies ar VDK kā šī dienesta aģenti. Savukārt par Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidātu Arvīdu Ulmi, Pēdējās partijas deputātu kandidātu R.Gobziņu, partijas Daugava – Latvijai deputātu kandidātiem Aivaru Āķi un Rolandu Zagorski Rolandu ir saņemti atzinumi, ka šie kandidāti ir bijuši VDK aģenti.

Vienlaikus Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs norāda, ka nevienā gadījumā sadarbības fakts nav konstatēts tiesas ceļā, jo nav tikušas ierosinātas pārbaudes lietas. Izņēmums ir A.Ulme, kurš sadarbības faktu atzinis.

(papildināta 4., pievienota 5.rindkopa)

Top komentāri

Rolands Z. Rolands
R
plekste, tevi esmu gatavs notiesāt!
Viesulis
V
Zagorskim derētu pa ceļam apmeklēt arī kādu galvas dakteri. Izskatās, ka uz vecumu tāds padumjš palicis - Daugavu savienot ar Melno jūru sagribējis...Vēl viena grīdā gāzētāju kompānija! Par cilvēkiem, kas pie Daugavas dzīvo, arī padomājis, vai arī tas ir mazsvarīgi!?
Janka
J
Zagorskis ir un bija VDK kode. Varu liecinaat ja vajag.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas