Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

Godmanis: nav jāzīmē vīzijas, bet jātiek virs ūdens

Ekspremjers Ivars Godmanis (LPP/LC) aicina valdību vairāk domāt par piedāvājumu bezdarbniekiem, kad rudenī, pēc viņa norādītā, 120 000 cilvēku paliks bez iztikas līdzekļiem. To bijušais valdības vadītājs uzsver intervijā Neatkarīgajā Rīta avīzē. Šībrīža politisko situāciju Latvijā viņš salīdzina ar atrašanos zem ūdens upes vidū un pauž uzskatu, ka Latvija varētu pieņemt nepareizu lēmumu uz kuru krastu peldēt, kad izdosies nokļūt virspusē.

“Politikas sakarā mans piemērs šobrīd ir tāds. Esam zem ūdens upes vidū metrus divus trīs. Mums izmisīgi jākārpās, lai mēs tiktu virs ūdens, un tad ātri jāpieņem lēmums, uz kuru krastu peldēt. Ja pieņemsim nepareizu lēmumu, tad nonāksim zem ūdens vēlreiz. Man šķiet, ka Rūpniecības un tirdzniecības kameras, Darba devēju konfederācijas vadītājs, arī filozofs Ķīlis, kas pilsoniskos forumus organizēs, īsti nejūt, kur mēs atrodamies. Viņi piedāvā nevis kārpīties, lai tiktu augšā un peldētu uz pareizo krastu, viņi piedāvā zem ūdens izdomāt vīziju, kurā krastā mūs gaidīs zaporožecs, kurā – mersedess. Taču reālā situācija nav vis – zīmēt vīzijas, bet dabūt gaisu. Piekrītu – ja dabū tikai ievilkt gaisu un nesaprot, uz kuru krastu peldēt, tad riskējam, ka peldam uz nepareizo pusi un varam nogrimt vēlreiz. Tomēr pirmais ir – tikt virs ūdens. Bet ne štukot zem ūdens vīzijas, kas kurā krastā mūs varētu gaidīt. To šajā brīdī darīt nedrīkst. Ar to aizraujas vai nu cilvēki, kas paši labi jūtas, vai tādi, kam nav atbildības izjūtas par to, kas notiks ar bezdarbniekiem un citiem cilvēkiem.”

I.Godmanis ir pārliecināts, ka valdībai visvairāk uzmanības šobrīd jāpievērš tieši bezdarbam.

“Problēma – defolts iestājas tajā brīdī, ja nepagarinām līgumu ar Valūtas fondu un Eiropas Savienību. Jūlijā. Bez diskusijām. Tas ir tas izšķirošais. Bet – ir cita problēma. Saņemsim mēs to naudu. Pirmkārt, tā jāatdod. Otrkārt, tas neatrisinās bezdarba jautājumu. Runājot par strukturālo reformu, man ir tāda riebīga aizdoma, ka nodarbojamies ar tautoloģiju. Netiekam tālāk par to, ko tas nozīmē. Un netiekam tālāk baiļu dēļ. Vēlēšanu, partiju klaigu dēļ, kas uzspiež ministrijām to zīmogu virsū...,” intervijā saka bijušais premjers I.Godmanis.

Viņš norāda, ka cilvēki vērsīsies pēc pabalsta pašvaldībā, taču tās, viņaprāt, ar to netiks galā. I.Godmanis stāsta, ka tikšanās laikā ar uzņēmējiem Valmierā viņi sacījuši, ka būtu ar mieru pieņemt daļu bezdarbnieku, ja viņiem nebūtu jāmaksā minimālā alga.

“Zviedri man jautā – kā jūs tiksiet galā ar sociālajiem nemieriem? Ilgstoši mēs šādu resursu koncentrēšanu neizturēsim. Jācer, ka 2010. gadā situācija tiešām sāks uzlaboties. Skaidrs, ka budžeta grozījumi ir svarīgi. Jāpilda programma ar SVF. Bet arī par bezdarba jautājumiem tagad vajadzētu lauzīt galvu no rīta līdz vakaram. Tie izrādīsies tie svarīgākie,” viņš uzsver intervijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas