Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Godmanis: valdībai atklāti jārunā par samazinājumiem

Bijušais valdības vadītājs Ivars Godmanis (LPP/LC) uzskata, ka valdībai būs ļoti grūti izdevumus nākamgad samazināt par 500 miljoniem. Intervijā _LNT _viņš sacīja, ka panākt izdevumu samazinājumu uz algu rēķina, vairs nevarēs. Viņaprāt, valdībai atklāti iedzīvotājiem būtu jāstāta, kā samazinājumu iecerēts panākt, vai arī jārunā ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par samazinājumu apjomu.

“Deficīts šodien ir tikai 3,5% un turpmākajos četros mēnešos 10% mēs noteikti nesasniegsim. Tas nozīmē, ka reāli ietaupām naudu no kopējās programmas. Tad ar Starptautisko valūtas fondu ir jārunā par 2010.gadu, vai varēsim 500 miljonus samazināt. Samazināt turpmāk algas, tā sistēma vairs neies cauri.”

Viņš uzskata, ka neizbēgama ir ministriju skaita samazināšana, taču cik apjomīga, nevarēja pateikt. Taču ne ar ministriju skaita samazināšanu, ne valsts aģentūru skaita samazināšanu nepietikšot. “Uzdevums ir sekojošs – jāatsakās, no kādām noteiktām funkcijām,” viņš pauda LNT. Tie būšot sāpīgi lēmumi, kas skaršot tos, kas saņem atlaides un atvieglojumus, piemēram sabiedriskajā transportā, kompensācijas par medikamentiem. “Tas ir ļoti smags lēmums, bet ar vispārēju, populistisku runāšanu par birokrātijas samazināšanu cauri netiks.”

Sakiet, vai jums būtu milzīga starpīga, vai prezidijā sēž Muižniece vai Rugāte, vaicāja I.Godmanis par vakardienas balsojumu Saeimā. Tie ir tādi žesti, kas man īsti nav skaidri, viņš pauda. “Tagad visai šai ļoti svarīgai lietai nāk virsū attiecības – savstarpēja partiju neuzticība, tas apgrūtina visu - no A līdz Z”, uzskata I.Godmanis.

Uz jautājumu, cik ilgi pastāvēs valdība, I.Godmanis atbildēja: "Pēc definīcijas. Pēc definīcijas. Pēc definīcijas."  Viņaprāt, koalīcijas partneriem ir svarīgi visu izrunāt un nevar darīt kā līdz šim, kad izdevumus samazināja "pēdējā naktī”. Tā varot darīt tikai vienreiz, kad bija krīze, un laika nav bijis nemaz. Maksimāli tā varot darīt arī vēl otru reizi, “kā es darīju jūnijā”, bet trešo reizi tā vairs nevarot.

“Ja to kārtīgi visu neizrunā un visi par to nestāv ar mugurām kopā, pārmest Valūtas fondam ir samērā stulbi. Es nesen ar viņiem runāju, viņi saka, ka sasteigti esat kaut ko sazīmējuši un tā jau lieta neies, esot jāizdomā viss līdz sīkumam. Domāju, ja jau situācija ir pietiekami asa, nav jēgas neko slēpt, uzreiz katru soli, ko aprunā ar SVF, ir jāstāsta. Bet kaut kas jau ir jāsāk praktiski ar 500 miljoniem, vai arī Valūtas fondam jāsaka, ka 500 miljonus nevarēsim."

Ja nebūs koleģiālu lēmumu. “finišs”, uzskata I.Godmanis. “Ir jāsaņem dūša, neko darīt.”


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas