Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Iezīmējas vairāku Poikāna paziņu saistība ar VID datubāzi; šaubas, ka viņš darbojās viens

Aizdomās par datu ieguvi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) un to publicēšanu turētā Ilmāra Poikāna jeb Neo teikto, ka viņš darbojies viens, liek apšaubīt gan viņa paša iepriekš paustais sociālajā tīklā Twitter, gan viņa paziņu uzkrītošā saistība ar "caurumoto" VID datubāzi, gan arī viņam tuvo cilvēku teiktais.

Par to sestdien vēsta laikraksts _Diena_. "Armijā ir trīs spējīgi IT [informāciju tehnoloģiju] cilvēki," laikraksts atgādina par šādu Neo paziņojumu, kas izskanēja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā _Kas notiek Latvijā?_ februāra vidū neilgi pēc pirmajām ziņām par caurumu VID EDS. Armijas pārstāvis lika noprast, ka tai ir arī atbalstītāji un tās galvenā mītne atrodas Lielbritānijā. Šo valsti viņš minējis arī _Twitter_, tomēr I.Poikāns šogad neesot devies ārpus valsts, zināja teikt viņa priekšnieks.Pretēji ir ar Juri Kriķi, ar kuru I.Poikāns deviņdesmito gadu beigās kopā strādāja Rīgas Fondu biržā (RFB) un kurš iepriekš internetā pieejamā CV kā savu atrašanās vietu kopš šā gada februāra norādījis Londonu, kur viņš strādā kompānijā _Exigen Services_, vēsta _Diena_. Uz telefona zvaniem J.Kriķis piektdien neatbildēja, bet ceturtdien pēcpusdienā, bijušo darba biedru sazvanīts, pirmais teikums, ko J.Kriķis zvanītājam paziņoja, bija: "Es neesmu Neo." Viņš arī norādīja, ka nav tāds ideālists, lai darītu ko tādu.Laikraksts vērš uzmanību uz to, ka viņš septiņus gadus - kopš 1999.gada - nostrādāja_ Exigen Latvia_ - māsasuzņēmumā _Exigen Services Latvia_, kas aptuveni gadsimtu mijā izstrādāja VID EDS. Kompānijā apgalvoja, ka J.Kriķim nekāda saikne ar šo projektu neesot bijusi.Ar EDS cieši saistīts arī VID Informātikas pārvaldes (IP) vadītāja vietnieks Juris Stumps, ar kuru I.Poikāns kopā mācījies Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Datorikas nodaļā un vienā gadā pabeidzis mācību iestādi, stāstījuši _Dienas _avoti. Pats J.Stumps ar VID Sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecību paziņojis, ka I.Poikānu no studiju gadiem neatceroties. J.Stumps ir viens no tiem trim no VID IP vadības, pret kuriem sāktās disciplinārlietas termiņš februāra vidū tika pagarināts uz četriem mēnešiem - līdz šā gada jūlijam.Kad I. Poikāns un J. Kriķis kā studenti deviņdesmito gadu beigās piestrādāja biržā, tur par RFB sabiedrisko attiecību vadītāju strādāja tagadējā LTV raidījuma _De facto_ žurnāliste Ilze Nagla, kuras sižetā pirmo reizi parādījās sensacionālā ziņa par caurumu VID EDS. Žurnāliste, kurai lietā šobrīd piemērots liecinieka statuss, gan iepriekš _Dienai _apgalvoja, ka nav zinājusi, ka I.Poikāns ir iespējamais Neo.

Visu Ilzes Zālītes un Anitas Āboliņas rakstu "Neo noķerts, bet kur ir pārējie?" lasiet sestdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas