Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Jurkāns: Mēs esam šo valsti zaudējuši

Cilvēki, kas veidoja mūsu neatkarību, Latviju izveidoja nepareizi, un domāju, ka tagad esam šo valsti neatgriezeniski zaudējuši, intervijā žurnālam Klubs atzīst pieredzējušais politiķis, bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

"Mana priekšrocība ir tā, ka biju viens no pirmajiem, kuram bija izdevība būt Eiropā un pasaulē, ātrāk saprast, kādi procesi notiek un kādi Latvijai ir veicamie mājasdarbi. Diemžēl patiesības, kuras vedu mājās, tajā laikā šķita nepieņemamas, jo cilvēki, kuri tālāk veidoja mūsu neatkarību, Latviju iejauca nepareizi. Kad maize ir nepareizi iejaukta, tai ir pārāk bieza garoza," norāda Jurkāns.

Politiķis domā, ka valsti esam zaudējuši, jo mēs nepelnām naudu un nezinām, kā pelnīt. Mēs arī paši neveidojam savu budžetu, un valsts 20 gadu laikā neesot noteikusi, kādas būs prioritātes. "Kur ir ticība varai un - pats svarīgākais - lepnums par valsti?" jautā Jurkāns.

Pēc viņa domām, ticība valstij zudusi brīdī, kad politiskās partijas sāktas veidot ne pēc Eiropā zināmām tradīcijām, bet ekonomisko grupējumu interesēs. "Tāda bija Tautas partija, Lemberga, Šlesera partija. Ir Saskaņas partija, aiz kuras it kā nestāv ekonomiskās, bet politiķu personiskās intereses, ambīcijas. Tai vairs nav nekāda sakara ar saskaņas veicināšanu sabiedrībā. Jo intereses ir ļoti savtīgas [...]," intervijā pauda pieredzējušais politiķis.

Jurkāns uzskata, ka šobrīd valstī valda otrās šķiras politika un viņš neredzot nevienu valstsvīru, kuru būtu ar mieru cienīt. "Man gribas dzīvot valstī, kur tu vismaz kādu cieni. Bija Vīķe-Freiberga - ar cilvēciskām vājībām, kā viens otrs zina apgalvot, bet viņa bija politiķe, kuru varēja cienīt," norāda Jurkāns.

Pēc bijušā ārlietu ministra domām, mūsu politiķiem politiskā oža esot diezgan laba un viņi jūtot, ka to, kuri varētu iet ielās dauzīt un protestēt, te vairs nav. Lai vēlētāji sāktu domāt, viņiem būtu jāatver acis, bet viņi to nekādi nevarot izdarīt, un jaunu Atmodu neesot kam sākt.

Jurkāns uzskata, ka valsts zaudēšanas process ir neatgriezenisks un var beigties ar katastrofu. "Ja te iepludinās afrikāņus, tie sāks cīnīties par latviešu valodas tīrību? Domājat, ka kaut kādā veidā apstādināsiet spējīgu cilvēku aizbraukšanu no valsts? Vācieši vieni Eiropas Savienību neglābs. Sākas process, kas var beigties ar katastrofu. Mūsu it kā nākamais valsts simbols eiro ir gaisā pakārts. Ja jūs pārliecināsiet, ka man nav taisnība, būšu priecīgs," intervijā klāsta politiķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas