Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

JV vēl līdz piektdienas pusdienas laikam gaida Apvienotā saraksta gala atbildi par dalību valdībā

Jaunā vienotība (JV), kas ir uzņēmusies iniciatīvu veidot nākamo valdību, vēl līdz piektdienas pusdienas laikam gaida Apvienotā saraksta (AS) gala atbildi par dalību valdībā, kurā bez JV strādātu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Progresīvie.

Ceturtdien pēc tikšanās ar ZZS un "Progresīvajiem" JV virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa atsaucās uz Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča pausto, ka uz valdības izveidi jāvirzās gana straujā tempā.

Siliņa uzsvēra, ka tiek respektēts Rinkēviča aicinājums, ka līdz rītdienai ir jābūt skaidrībai par koalīcijas modeli.

Šodien JV, ZZS un "Progresīvo" tikšanās reizē, kurai AS atteicās pievienoties, daļēji tika apspriests AS trešdien publiskotais piedāvājums. Šajā kontekstā premjera amata kandidāte pavēstīja, ka ar ZZS jau iepriekš ticis apspriests, ka viņi nepretendēs uz atbildību nedz tieslietu sfērā, nedz uz kādu no drošības jomām.

"Visi mēs gaidām "Apvienotā saraksta" lēmumu. (..) Rītdien viņiem ir jāpasaka, vai viņi nāk šajā potenciālajā koalīcijā, vai viņi nenāk," pauda Siliņa, uzsverot, ka JV, ZZS un "Progresīvie" ir atvērti AS dalībai valdībā.

Ministru prezidenta amata kandidāte akcentēja, ka valsts pēc iespējas ātrāk gaida valdības izveidošanu. "Tas ir aicinājums "Apvienotā saraksta" deputātiem izlemt. Ja jūs šo lēmumu nevar pieņemt, tad tā [arī] ir atbilde," pauda JV politiķe, norādot, ka atbilstoši Valsts prezidenta paustajam rītdien ir jābūt skaidram lēmumam, kāda ir koalīcija.

Siliņa reizē uzsvēra, ka koalīcijas veidošanai nevajadzētu aizēnot piektdienas, 1.septembra, skaisto pasākumu - mācību gada sākšanos.

Tāpat šodien JV, ZZS un "Progresīvie" vienojušies par labas korporatīvās pārvaldības principiem, kas būs jāievēro koalīcijas, valdības darbā. Tas sasaucas ar AS šajā jautājuma pausto bažu novēršanu, norādīja politiķe, uzsverot, ka ir izdarījusi jeb radusi risinājumu vairākās lietās, izdarījusi maksimumu, lai "Apvienotajam sarakstam" būtu iespēja pievienoties koalīcijai.

Vaicāta, kādēļ valdībā nestrādās Nacionālā apvienība (NA) pretstatā "Progresīvajiem", Siliņa akcentēja, ka tā nebija JV izvēle, bet NA paši "sevi atstatīja".

Politiķe uzsvēra, ka Valsts prezidents aicināja uz sarunām piecas partijas, kuras varēja strādāt kopā. Taču pirmā partija, kas pateica, ka nevar un nevēlas strādāt šādā modelī, bija NA, vērsa uzmanību Siliņa.

Premjera amatam nominētā kandidāte pozitīvi novērtēja, ka šodien JV, ZZS un "Progresīvo" sarunās iezīmējās, ka potenciālie partneri ļoti grib sākt strādāt. Tikšanās reizē tika pārrunāta strādāšana pie risinājumiem jau iepriekš vairākkārt minētajām, iedzīvotājiem aktuālajām problēmām.

Pirmdien, 4.septembrī, plkst.10 topošajai koalīcijai plānots sākt strādāt pie valdības deklarācijas, koalīcijas līguma un pielikuma par neatliekamajiem darbiem līdz decembrim un janvārim.

Siliņa šodien uz četru partiju koalīcijas izveidošanas sarunām aicināja ZZS, "Progresīvo" un AS pārstāvjus, tomēr AS uz sarunām neieradās.

Siliņa vēlas izveidot valdību no šīm partijām, savukārt AS vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un Nacionālā apvienība (NA), ZZS varot tikt piepulcēta tikai uz stingriem nosacījumiem, bet "Progresīvos" AS piedāvā atstāt ārpus koalīcijas. Līdzīgu pozīciju uztur arī NA, kurus gan Siliņa uz oficiālajām sarunām vairs nav aicinājusi.

Savukārt ZZS un "Progresīvo" politiķi līdz šim dažādas "sarkanās līnijas" sadarbībai ar citiem politiskajiem spēkiem ir centušies nevilkt, pieļaujot darbu gan piecu partiju koalīcijā, gan četru partiju valdības modelī, gan arī tikai trīs partiju variantā, kad kopā strādātu JV, ZZS un "Progresīvie", Saeimā balstoties uz 52 deputātu balsu atbalstu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

pievienota 3.-12. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas