Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kaktiņš vēlētāju zemo aktivitāti saista ar neizlēmību

13. Saeimas vēlēšanu apmeklētību būtiski ietekmē vēlētāju neizlēmība, kas šogad, salīdzinājumā ar 12.Saeimas vēlēšanām, ir lielāka, aģentūrai LETA sacīja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Viņš atzīmēja, ka, salīdzinot ar iepriekšējām parlamenta vēlēšanām, šogad vēlētāju aktivitāte ir zemāka, kas "vedina domāt, ka vēlēšanu noslēgumā būs arī mazāks balsstiesīgo skaits, kas aizgājis balsot". To apliecina arī Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par vēlētāju aktivitāti līdz plkst. 16.

"Ja tas tā būs, tad zināmā mērā tas saskanēs ar priekšvēlēšanu aptaujas aspektiem, ka pirms vēlēšanām bija ļoti liels neizlēmušo īpatsvars. Konkrēti SKDS aptaujās, kurās salīdzina augustu ar septembri, neizlēmušo īpatsvars, bija pat pieaudzis. Tā ir netipiska situācija, jo parasti, kad nāk tuvāk vēlēšanas, vēlētāji vairāk pievēršas reklāmas materiāliem, televīzijas debatēm un izdara savas izvēles," uzsvēra Kaktiņš.

Viņš papildināja, ka daudziem vēlētājiem ir grūtības pieņemt lēmumu, tāpēc viņi nesaskata vajadzību doties pie vēlēšanu urnas.

Runājot par izvēles problēmu iemesliem, Kaktiņš atzīmēja, ka lielā mērā tas ir saistīts ar piedāvājumu, sākot ar partiju dalībniekiem, beidzot ar partiju kampaņām. "No vienas puses aptaujas dati atklāja, ka lielākā daļa vēlējās pārmaiņas, jo nebija mierā ar to, kā Latvijā viss ir bijis līdz šim. Taču rodas iespaids, ka tajā brīdī, kad šie vēlētāji sāka skatīties, kādi ir tie "jaunie", neradās priekšstats, ka "jaunie" tiešām varētu būt labāki par tiem "vecajiem". Veidojās dilemmas situācija un vēlētājam ir grūti pieņemt lēmumu," skaidroja Kaktiņš.

Jautāts, vai var cerēt uz vēlētāju aktivitātes pieaugumu, SKDS vadītājs norādīja, ka teorētiski šādu cerību nevar izslēgt, taču pašreizējais cipars liecina, ka vēlētāju apmeklētība drīzāk būs mazāka.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 13. Saeimas vēlēšanās līdz plkst. 16, ņemot vērā arī tos iedzīvotājus, kuri balsi nodeva glabāšanā iepriekšējās dienās, Latvijā nobalsojuši kopumā vairāk nekā 604,6 tūkstoši vēlētāju jeb 39,06% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Top komentāri

Labais
L
NAU PAR KO BALSOT,JO LATVIJĀ IR BANDITISKA VALSTS IEKĀRTA,JEBKURŠ POLITIĶIS AR LABIEM NODOMIEM IEIEDAMS LIELAJĀ PPOLITIKĀ AUTOMĀTISKI KĻŪST PAR VALSTS PĀRVALDES BANDAS LOCEKLI.....
TrollisJT
T
ja no kāda paaugstinājuma atskan vērtējums par neizlēmību... tas nozīmē, ka tautai liek justies vainīgai par neapmierinošo rezultātu. Kāpēc esam ne-izlēmīgi? Varbūt vajag uzštancēt vēl divdesmit partijas, lai tautai būtu vieglāk būt IZLĒMĪGAI?
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Es gan uzskatu ka Kaktiņš ir aprobežots un nespēj izdomāt citu variantu kas tieši piespiež pilsoni atturēties no balsošanas. Es, par provi teikt, negāju balsot tāpēc ka man nepatīk manas partijas veidotais saraksts, jo mani tur neielika. Es apvainojos, bet Kaktiņš tādu iespēju nesaredz. Bet vecuma dēļ es vēl Saeimā derētu, ja jau pat tas maratoniskais soļotājs derēja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas