Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kampars: mazākiem auto jānosaka mazāks dienesta auto nodoklis

Par mazlitrāžas dienesta automašīnu izmantošanu privātajām vajadzībām jānosaka mazāka maksa nekā par automašīnām ar lielajiem dzinējiem, uzskata ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Saskaņā ar ministra ierosinājumu mazlitrāžas automašīnas lietotājam būtu jārēķinās ar aptuveni 45 latu lielu maksājumu mēnesī. Savukārt attiecībā uz nodokļa apmaksas kārtību viņš rosina noteikt, ka maksājumus veic tikai darba ņēmējs vai arī maksājums tiek segts abpusēji. Tad darba devējs un darba ņēmējs varētu vienoties, katrā uzņēmumā konkrēto situāciju izvētējot atsevišķi. Savukārt attiecībā uz tām dienesta automašīnām, kuras netiek izmantotas privātām vajadzībām, nekas nemainītos - spēkā saglabātos ceļazīmju sistēma.

"Uzskatu, ka nedrīkst pieļaut situāciju, ka, piemēram, tirdzniecības aģentam par mazlitrāžas automašīnu, kura tiek izmantota arī personīgajām vajadzībām, jāmaksā identisks nodoklis kā kādas kompānijas vadītājam par viņa rīcībā esošo apvidus automašīnu. Ir milzīga atšķirība, vai personīgajām vajadzībām tiek izmantots tā saucamais dienesta transportlīdzeklis, kas savulaik iegādāts, "optimizējot" nodokļus, vai arī kompānijai ir vienošanās par darba automašīnas izmantošanu darbinieka privātām vajadzībām ārpus oficiālā darba laika," savu priekšlikumu komentē A. Kampars.

Pēc ministra pārstāvja Sandra Sabajeva sniegtās informācijas, šāds sistēmas ieviešanas rezultātā valsts budžetā varētu iekasēt aptuveni 38,2 miljonus latu.

Pašreizējais Finanšu ministrijas piedāvājums paredz noteikt, ka kopējais nodokļa maksājums par darba devējam piederoša automobiļa izmantošanu privātām vajadzībām mēnesī ir 81 lats. Tiktu noteikta nosacīta vērtība - 150 lati, no kuriem nodoklis tiktu aprēķināts. Nodokļu summa, kas papildus tiktu atskaitīta no darbinieka apliekamā ienākuma, būtu 44,90 lati, bet vēl 36,14 lati valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā būtu jānomaksā darba devējam.

Savukārt Tautas partija nākusi klajā ar ierosinājumu noteikt šo nodokli 35 latu apmērā. Šādā gadījumā darbinieka maksājums par dienesta auto izmantošanu būtu apmēram 15 latu. Partija lēš, ka šāda likme ļaus sasniegt valdības plānoto mērķi – ienākumus budžetā 38 miljonu latu apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas