Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Keris: ārstu algām jābūt divas reizes lielākām

Valsts attieksme pret mediķa profesiju Latvijā, salīdzinot ar pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem, diemžēl ir mainījusies uz slikto pusi, ko apliecina arī mediķu vidējais atalgojums pirmskara Latvijā un tagad, aģentūrai BNS atzina Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš minēja salīdzinājumu, ka 1939.gadā vidējā samaksa tautsaimniecībā, pēc slimokases datiem, bijusi 104 lati pirms nodokļu nomaksas un ārsti vidēji algā saņēmuši 221% no šīs summas. “Tas ir tas, par ko pašlaik cīnāmies – divas līdz divarpus reizes lielākas algas nekā vidējā darba samaksa,” sacīja Keris. Pagājušajā gadā vidējā alga Latvijā bijusi 437 lati, un ārsti par vienu slodzi saņēmuši apmēram 120% no šīs summas.

“Te parādās attieksme pret ārsta profesiju pirmskara Latvijā un tagad,” norādīja LVSADA vadītājs.
Pēc viņa rīcībā esošajiem datiem, procentuāli lielu samazinājumu piedzīvojušas medicīnas māsu algas – 125% no vidējās algas 1939.gadā un 72% pašlaik. Savukārt skolotāju algas trīsdesmito gadu beigās bijušas 159% apmērā no vidējās algas, bet tagad – 90%.

Keris atzina – lai kaut cik palielinātu ieņēmumus, pašlaik lielais vairums ārstu un māsu strādā vairāk nekā vienu slodzi. Tomēr precīzu skaitļu, cik stundu nedēļā ārsti faktiski strādā, neesot, jo ārsti nelabprāt dalās ar šo informāciju. Tādēļ arī LVSADA līdz šim tādu aptauju nav veikusi, jo tā neatspoguļotu reālo situāciju, paskaidroja arodbiedrības vadītājs.

Darba likums neparedz darba devējam obligāti pārbaudīt, vai darbinieks strādā vēl kādā darbavietā, vienīgais risinājums ir noteikt darba līgumā, ka darbinieks nedrīkst strādāt blakusdarbu, minēja Keris. “Bet tad ir jāmaksā tā, lai darbinieks būtu mierā strādāt tikai tur,” viņš piebilda.

Tomēr nodrošināt darba drošību un kvalitāti ir darba devēja pienākums. “Ja personāls ir pārstrādājies, grūti veikt savus pienākumus, parādās problēmas ar veselību, darba kvalitāti – tā ir darba devēja atbildība, jāregulē slodzes,” klāstīja Keris.

Top komentāri

Anna
A
Vari būt droša, ka ar šīm apkopēju algām lielākā daļa jau tinas un drīz arī aiztīsies pavisam. Ļoti ceru, ka drīz Latvija pāries uz maksas medicīnu pilnībā. Ceru, ka ārsti vienkārši atteiksies strādāt par šīm apkaunojošajām algām, un valstij nekas cits neatliks, kā pāriet uz maksas medicīnu 100%. Starp citu, Kera minētā summa ir par augstu. Ķirurgs valstī saņem vidēji 395 latus uz papīra par slodzi. Tas ir ap 300 ls uz rokas. Tā kā visi strādā vairāk, tad lielākajai daļai alga uz rokas ir ap 500 latiem. Tikpat, cik kurpniekiem, santehniķiem un Maximas krāvējiem, ja tie pacenšas 2 slodzes strādāt. Šajā situācijā ir vairāk nekā smieklīgi runāt par aplokšņu izskaušanu. Gribu redzēt kaut vienu no kliedzējiem, kuri gatavi mācīties 11 gadus neiedomājami sarežģītu un apjomīgu zinātni, tad katru dienu riskēt ar darbu, kas skar cilvēku dzīvības un saņemt... tikpatr cilvēki ar viszemāko izglītību, kas dara tā saucamo vienkāršo fizisko darbu. Turklāt, visi uz ārstiem rej, bet daudzi jau nemaz tās aploksnes neņem, dzīvo ar to nožēlojamo algu. Nesaprotu, kāpēc nenāk visi kopā un vienā dienā vienkārši neatsakās strādāt par tādu algu. Droši vien jau tāpēc, ka daudzi aploksnes tomēr ņem un viņiem tāpat ir labi. Skumji, ka tā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas