Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Krištopans par Latviju – bēdīgi; ja piedāvās darbu valdībā, apsvērs

Bijušais satiksmes ministrs un premjers Vilis Krištopans no Latvijas Ceļa, ja viņu aicinās atgriezties aktīvajā politikā kādā ministra amatā, šādu piedāvājumu apsvērs. Šobrīd tā esot teorētiska iespēja, lai gan viņu ministra krēslā iepriekš jau ir aicinājis Ainārs Šlesers. Taču V.Krištopans neatklāja, kāds postenis viņam piedāvāts.

"Es, nestartējot vēlēšanās, jau esmu pateicis, ka neatgriežos aktīvajā politikā, bet, ja kaut kādu apstākļu sakritībā man piedāvātu darbu valdībā, es varētu mēģināt to apsvērt, bet es neesmu nekādus lēmumus pieņēmis. Man mazliet sirds sāp par to visu, kas šeit notiek."

Šobrīd skats uz Latviju esot diezgan bēdīgs, viņš vērtēja.

"Kāds nu es liels vērtētājs, bet skats ir diezgan bēdīgs. Esmu izskolojis trīs bērrnus, viņi ir atgriezušies Latvijā, un ko viņi šeit redz? Paskatījos televīzijā diskusijas par politiku, jāsaka vienā vārdā – bēdīgi," intervijā LNT sacīja V.Krištopans.

Viņš varētu piekrist kādam ministra postenim, ja varētu "sadarboties tikai ar tādiem, kas domā par valsts attīstību". V.Krištopans kā būtiskus nosauca tiešo nodokļu samazināšanu, patēriņa nodokļa palielināšanu, nekustamā īpašuma nodokli.

Vienotību viņš salīdzināja ar veciem traktoriem. "Krievu laikā bija dažādi veci traktori, kopā ir liela metāla masa un arī vērtība ir, bet jaunu modernu buldozeru no tā neuzbūvēsi."

Ekonomikas atlabšana notiekot ne tāpēc, ka valdība kaut ko ir darījusi, bet par spīti tam, ka valdībā neko nav darījusi, uzskata V.Krištopans. Atlabuši esot tirgi Eiropā, atlabst koksnes tirgi. Uzņēmēji sitoties paši. Viņaprāt, valdība darot tikai vienu – cīnās par budžeta sadalīšanu, tērē aizdoto naudu, bet strukturālās reformas, viņaprāt, neesot notikušas.

Runāt par ekonomikas vidi nevarot, valdība nedara neko, uzskata V.Krištopans. "Piemēram, par 20% samazinājām ierēdņus, katrai piektajai mājai vajadzēja būt tukšai, bet neviena māja nav atbrīvota. Varētu runāt daudz un dikti. Ceļu fonds likvidēts, Lidostas attīstība apstājusies, ostās kravas lēnām aiziet uz Klaipēdu un Tallinu, dzelzceļš arī."

Pēc V.Krištopana sapratnes, mūsu politiskā sistēma prasās pēc būtiskām pārmaiņām. Tiešas mēra vēlēšanās pašvaldībās un tiešas premjera vēlēšanas varētu atrisināt daudz ko šajā valstī. Tā būtu tieša atbildība. "Amerikā valdības vadītājs ir prezidents, viņu ievēl tieši. Tā ir milzīga atbildība un tad konkurences rezultātā izkristalizējas cilvēks, kurš būs spējīgs vadīt šo valsti."

No Latvijas politiķiem viņš augstu vērtē A.Šleseru, jo viņš, pēc Krištopana teiktā, panācis to, ko solījis par uzņēmēju ienākuma nodokli un uzturēšanās atļaujām ārvalstniekiem. "Es pats personīgi zinu, ko tas nozīmē, jo man ir otrā rezidence Amerikā. Es zinu, cik es maksāju nodokļus, uzturēšanu, apkalpošanu, komunālos maksājumus, dzīvojot tur tikai divus trīs mēnešus gadā. Tieši tāpat to darīs šeit ārzemnieki. Par viņiem jācīnās, bet atrodas politiķi, kas atļaujas pateikt, ka uzturēšanās atļaujas nestrādā – pieņēma jūlijā, bet jau gribam, lai septembrī tūkstošiem cilvēku būtu nopirkuši īpašumus."

"Politiķi nav bijuši uzņēmēji. Kāpēc mani dēli savā biznesā, sākoties krīzei, nekavējoties samazināja izdevumus par 30%, atlaida liekos cilvēkus, samazināja telpas. Viņi to visu izdarīja divus gadus atpakaļ. Kāpēc valdība nevar tāpat rīkoties savā saimniecībā?"

Uz jautājumu, vai dēli tagad ir pieņēmuši atpakaļ atlaistos cilvēkus, V.Krištopans atbildēja, ka viņiem viss esot kārtībā. "Viņi ir studējuši Amerikā un Amerika simts gados ir pārdzīvojusi kādas astoņas desmit krīzes, un viņi zina, kā rīkoties krīzē."

Kā bijušajam satiksmes ministram par notiekošo airBaltic viņa secinājums bija lakonisks: "Jēli."


Top komentāri

Andris
A
Kā var tikt pie miljarda mazā pilsētelē? Pilsētelē ar naftas trubu vajag laicīgi sākt maksāt visiem, kas vien varētu iebilst. Aivars nopirka visas sirdsapziņas, kurām Rīgā bija kāda vara :) Ar to aplicinot, ka viņš kā blēdis ir galvas tiesu pārāks par dažu nekustamā īpašuma spekulantu. Aivaram būtu jāsēž cietumā, bet Einaram vajadzētu slaucīt ielas. Abi ir tur, kur ir. Nu, labi vismaz ka Einars pēc vēlēšanām solās iet atpūtā. Aivars gan atrota piedurknes - viņa konkurenti, kuri nav apsūdzēti smagos noziegumos (AŠ2) gan tautas acīs izrādījušies uzticības necienīgi :) Vilis mani tomēr sarūgtināja, pēdējās dienās ierunājot un apmaksājot reklāmu par PLL. Saliekot kopā visus jaunākās publikācijas un viņa premjerēšanas laiku, kad iznāca arī acīs ieskatīties, jāpiekrīt šeit izteiktajam viedoklim: "Brauc atpakaļ uz Ameriku!" Tur tu vismaz kaut kādas banānu valsts bijušais vadītājs, bet te starp muļķiem gudrs vairs neizskaties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas