Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kristovskis: Golovatova lietā ES dalībvalstīm jāsadarbojas atbilstoši ES pamatlīgumam

Austrijas ārlietu ministra Mihaēla Špindelegera skaidrojums par bijušā VDK virsnieka, specvienības Alfa komandiera Mihaila Golovatova aizturēšanas un atbrīvošanas apstākļiem Austrijā ir juridiski formāli korekts, taču vienlaikus atbilde izgaismo Eiropas Savienības valstīm nereti piemītošo politiskās solidaritātes trūkumu, uzskata ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība). 

Ārlietu ministra pārstāve Dace Balode portālu Diena.lv informēja, ka Ģ.V. Kristovskis trešdien, iepazinies ar Austrijas ārlietu ministra Mihaēla Špindelegera atbildes vēstuli, kas adresēta trīs Baltijas valstu ārlietu ministriem un reizē ir atbilde uz ārlietu ministra iesniegto notu Austrijai, augstu vērtē atbildes operativitāti.

Ārlietu ministrs līdzīgi kā ES tieslietu komisāre Vivjena Redinga norāda, ka Viļņas noziegumos apsūdzētā un ES meklēšanā izsludinātā Golovatova lietā nedrīkst ignorēt un atstāt bez ievērības lietas politisko dimensiju. "Tieši dēļ politiskās dimensijas atstāšanas novārtā," - uzskata Kristovskis, - "Golovatova atbrīvošana ir jāvērtē kā neatbilstoša ES pamatlīguma burtam un garam."

Ministrs norāda, ka Austrijai tiešām bija formāls pamats atbrīvot aizturēto, taču līdzās tam netika izmantotas arī tiesības Lietuvai izdot aizturēto atbilstoši vispārējām starptautisko tiesību normām par starptautiskā meklēšanā esošo personu arestu un izdošanu, kas darbojas arī tad, ja Eiropas aresta orderis formāli nav piemērojams.

Ģ.V.Kristovskis cer, ka pašlaik izveidotā Lietuvas-Austrijas darba grupa veiks detalizētu Viļņas iedzīvotāju slepkavībā 1991.gada komunistu puča laikā apsūdzētā Golovatova lietas izpēti un ka secinājumi kalpos līdzīgu gadījumu novēršanai ES tiesiskajā telpā. Ir svarīgi pievērst ES dalībvalstu uzmanību šim precedentam, tāpēc ministrs uzskata, ka Baltijas valstu politiķiem jāturpina aktīva sadarbība arī pēc darba grupas slēgšanas.

Arī Latvija ir izsludinājusi starptautiskā meklēšanā vairākas personas, kas izdarījušas noziegumus 1991.gada komunistu puča laikā Latvijā, tāpēc Ģ.V.Kristovskis aicina Latvijas tiesībsargājošās iestādes atkārtoti informēt ES dalībvalstis par starptautiskā meklēšanā izsludinātām personām, kas izdarījušas noziegumus puča laikā un norāda, ka arī Latvija sagaida, ka, ja šīs personas tiks notvertas, tās tiks Latvijai izdotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas