Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kuģu iegādē Jūras spēkiem aizdomas par interešu konfliktu

Viena no centrālajām personām izmeklēšanā par nekvalitatīvo mīnukuģu tehniskās dokumentācijas piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir Andrejs Zvaigzne, kurš pirms diviem gadiem pameta Jūras spēkus un pievērsās privātbiznesam, piektdien vēstī laikraksts Diena. Sākotnējās pārbaudes liecina, ka dārgā dokumentācija iegādāta, pārkāpjot virkni iepirkuma procedūru. Turklāt dokumentācijas tulkojumā ieviesušās arī nozīmīgas kļūdas  - piemēram, mīnu meklēšanas kuģi pārtapuši par mīnu izlikšanas kuģiem (mine lyer), izpētījis laikraksts Diena.

Dienai apstiprinājuši vairāki avoti militārajās un valdības struktūrās, ir aizdomas, ka iepirkuma specifikācija piemērota konkrētai kompānijai un atsevišķas personas nonākušas iespējamā interešu konfliktā. Līdz šim savāktie fakti liecina — kā iepirkuma tehniskā specifikācija tika sagatavots Francijas kompānijas Tripartite Propulsion piedāvātais kuģu tehniskās dokumentācijas saraksts. Pārbaudot kompānijas saraksti ar Latvijas militārpersonām, secināts, ka vēl pirms lēmuma pieņemšanas par iepirkumu jau tika apspriestas piegādes detaļas. Arī pats iepirkuma process bija ar pārkāpumiem — viena un tā pati amatpersona piedalījās visos trijos iepirkuma posmos — tirgus izpētē, iepirkuma komisijā un līguma izpildē. Likums ļauj piedalīties maksimums divos posmos. Tajā skaitā šī amatpersona sagatavoja minēto tehnisko specifikāciju.

Kā Dienai stāsta Tripartite Propulsion vadītājs Robērs Rapeti Trastūrs Mišels, viņš ar JS komandieri A.Pavloviču iepazinies Nīderlandes karalienes Beatrikses vizītes laikā Latvijā 2006.gada maijā. Pēc nepilna gada izveidots uzņēmumu Tripartite Baltic, kura dalībnieki ir franču uzņēmējs un A.Zvaigzne. R.Rapeti Trastūrs Mišels neslēpj: tālākais plāns bija nodrošināt, ka viņa kompānija veic Latvijas mīnukuģu apkopi. Taču sadarbība ar A.Zvaigzni neizdevās. "Viņš sāka ar to, ka par manu naudu iegādājās Chevrolet. Kad jautāju, kāpēc vajag tik dārgu mašīnu, viņš sacīja, ka Rīgā tā piedienas," sūkstās uzņēmējs, kuram A.Zvaigzne esot palicis parādā.

Iegūt A.Zvaigznes komentārus laikrakstam neizdevās. Ar Jūras spēku Preses dienesta starpniecību viņš no sarunas atteicās un sacīja, ka uzticas atceltā JS komandiera Aleksandra Pavloviča teiktajam. Pēdējais no konkrētiem komentāriem par sadarbību ar R.Rapeti Trastūru Mišelu vairījās: "Katru dienu desmitiem cilvēku brauca pie manis reklamēt savu preci." Tāpat viņš nevēlējās runāt par savu un A.Zvaigznes saistību ar tehniskās dokumentācijas iegādi. No franču uzņēmēja teiktā noprotams, ka par notiekošo zinājis gan viens, gan otrs: "Pavlovičs pārstāvēja floti, viņš bija mans sarunu partneris."

Joprojām neatbildēts ir jautājums, cik vajadzīga bija kuģu dokumentācija. Kamēr šopavasar nebija sāktas pārbaudes, 526 dokumentu mapes nebija sistematizētas, jūrnieki slikti orientējās arī elektroniskajā versijā. Nebija pat zināms, vai uz kuģiem ir visas tās iekārtas un aprīkojums, kam iegādāta tehniskā dokumentācija. Atklājās, ka no Tripartite Propulsion iegādāta nevis Nīderlandes Alkmaar tipa kuģu dokumentācija, bet Pakistānas mīnu meklētāju instrukcijas. Abu tipu kuģi nav identiski.


(žurnālistes Guntas Slogas rakstu "Mīnu licējs meklētāja vietā" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas