Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā atklāj jaunu kaulu operācijas metodi

Latvijas traumatologi pirmie Baltijā ir atklājuši jaunu, efektīvu metodi - kaula kanāla urbšanas-skalošanas-aspirācijas (atsūkšana) operāciju.  Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) ar jaunu metodi veiksmīgi izoperēti jau trīs pacienti ar lieliem kaulu defektiem. Atklājums ļaus arī ietaupīt finansējumu, jo iepriekš pacientiem ārstēšanās bija ilgstoša un operācijas veica ārzemēs.

„Inovatīvas metodes traumu operācijās palīdz pacientiem, - tās ir izaicinājums Latvijas traumatologiem un būtiski ietaupa valsts budžeta līdzekļus ilgtermiņā” skaidro Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītājs Vitolds Jurkevičs. Operācija ir unikāla, jo Latvijas traumatologi ar savu izgudrojumu ir papildinājuši līdzīga veida operāciju, kādu veic tikai Šveicē, Beļģijā un Vācijā.

Jaunā metode ir iespēja pacientiem ar nesaaugušiem kaulu lūzumiem un lieliem kaulu defektiem veikt ārstēšanu ātrāk un efektīgāk nekā agrāk. Iepriekš šiem pacientiem varēja palīdzēt gadiem ilgs ārstēšanas kurss, vairāku etapu operācijas, tomēr bieži bija uzskatāmi liels sarežģījumu skaits. Tagad kaula defekta vieta tiek aizstāta ar titāna caurulīti, kuru aizpilda ar plastisko kaula materiālu, kas paņemts no paša pacienta augšstilba kaula kanāla. Visa „konstrukcija” tiek nofiksēta ar īpaši izturīgu plāksni. Tieši šī plastiskā materiāla izmantošana ir Latvijas traumatologu inovācija – Šveicē, Beļģijā un Vācijā pacientam tiek ievietota kaulu aizstājoša protēze. Plastiskais materiāls nodrošina operācijas īpašo efektu, jo tas veido jaunu kaula struktūru ievietotajā titāna caurulītē. Šī operācija ir paveicama vienā etapā, kas samazina nepieciešamību ilgstoši uzturēties slimnīcā, un ļauj pabeigt ārstēšanos dažu mēnešu laikā.

Šāda operācija nepieciešama vismaz 30 pacientiem ik gadu. Iepriekš katru gadu un vairāku gadu garumā valsts maksāja vairākus tūkstošus latu par katra šāda pacienta ārstēšanu un revīzijas operācijām (pāroperēšana). Pacienti bija pakļauti nemitīgām sāpēm un kosmētiskam defektam operācijas vietā, pastāvēja paaugstināts tauku embolijas (nosprostojums) risks.

Tagad jaunās operācijas veikšana  izmaksā vidēji 3000 Ls, pacientam ir jāmaksā 400 Ls, pārējo kompensē valsts. Dr. Jurkevičs uzsver: ”Mēs meklējam jaunus risinājumus, lai ar iespējami mazākiem izdevumiem iegūtu labāku rezultātu.  Jaunā operācijas metode vistiešākajā  mērā sniedz pozitīvu ietekmi uz budžetu, jo valsts sedz tikai vienas operācijas izmaksas, līdzšinējo ikgadējo maksājumu vietā.”

Nākamās divas operācijas tiks veiktas jau 12.augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas