Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latvijas un Igaunijas premjeri vienojas - pirmā Ziemassvētku eglīte bija Livonijā

Strīds par Ziemassvētku eglītes rašanos beidzot ir atrisināts - Latvijas un Igaunijas premjeri Valdis Dombrovskis un Andruss Ansips piektdien vienojušies, ka šī tradīcija radusies Livonijā.

Dombrovskis piektdien Latvijas-Igaunijas nākotnes sadarbības ziņojuma ieviešanas konferences sākumā norādīja, ka Latvijai un Igaunijai nav neatrisinātu divpusējo attiecību jautājumu, kas divu kaimiņvalstu starpā nemaz negadās tik bieži. Tomēr varētu vēl saskaņot dažas tradīcijas, piemēram, attiecībā uz Ziemassvētku eglīti.

Jautājumā, kur tad īsti atradās pirmā Ziemassvētku eglīte - Igaunijā vai Latvijā -, ar risinājumu klajā nāca Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs un bijušais Latvijas institūta vadītājs Ojārs Kalniņš ("Vienotība", "Pilsoniskā savienība"). Viņš ierosinājis, ka varētu palikt pie formulējuma, ka pirmās Ziemassvētku eglītes mājvieta ir Livonija.

Abi premjeri šim ierosinājumam smaidot piekrita, lai gan Ansips piebildis, ka Tallina Livonijā tolaik nemaz neesot bijusi. Tomēr beigu beigās diskusijas dalībnieki vienojušies, ka viss atkarīgs no konkrētā vēstures perioda un tālāk vēstures niansēs nav iedziļinājušies.

Vēsturnieks Gvido Straube aģentūrai BNS gan norādīja, ka vēsturnieku aprindās par šo "eglītes diskusiju" izsakās visnotaļ sarkastiski, jo gan Latvijas, gan Igaunijas vēstures avoti par konkrēto faktu esot stipri šaubīgi.

Livonija tika izveidota 1225.gadā tagadējās Vidzemes, Latgales un Igaunijas dienvidu daļā kā suverēna teritorija Svētās Romas impērijas nominālā pakļautībā. Tallina atradās Livonijas sastāvā no 1347.gada. Livonijas valstu savienība beidza pastāvēt Livonijas kara sākumposmā 1561.gadā.

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskā raidkompānija ERR, rakstot par strīdu saistībā ar to, kurā valstī pirmo reizi pasaulē Ziemassvētku svinēšanā izmantota eglīte, salīdzinājusi Latviju ar Grinču.

"Katrs kārtīgs igaunis zina, ka pirmā Ziemassvētku egle pasaulē tika uzstādīta Tallinā, bet valsts kaimiņš   Grinčs - Latvija - mēģina šo godu nozagt," trešdien rakstīts Igaunijas nacionālās raidsabiedrības ERR interneta portālā.

ERR raksta, ka Igaunijas dienvidu kaimiņvalsts uz izkārtnēm reklamējas kā "Rīga, Latvija - pirmās Ziemassvētku eglītes mājvieta, ANNO 1510". Taču ERR apgalvo, ka Igaunijas eksperti ir aprēķinājuši, ka tirgotāju ģilde Tallinā jau 1441.gadā uzstādīja pirmo Ziemassvētku eglīti - tas nozīmē, 69 gadus agrāk nekā Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas