Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Latvijas «zinātnieki» iebilst pret sauli debesīs

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
LatBLUL
L
pat skoti sapratuši to latgaļu valodas vērtību, ko "latviešu filologu doktori" vēl nav spējuši "sagremot" :(
Anatolijs Krūšturis
A
>>>to Zirgpautu Ješka... Bet man gan tas džeks patīk ....!
Zirgpautu Ješka
Z
Vo volns,kas tas par bārdainu skotu(... ar K. Marksa vaibstiem!) tur to jocīgo plakātu ar latgaliešu rakstu zīmēm ...Nav saprotams, kāpēc gan tas piketētājs šim pasākumam par godu nav uzvilcis tradicionālos skotu kiltus?!!! Būtu takš pavisam,--- glauni !!!
šaļteņa myuža garumā
š
Muna volūda Seņ jau pīstuojuse Apbružuota, sasakauniejuse, Tei iz ceļa molys akmiņa sēd Cytam puorgudreiba uorā lein : „Izmierstūša volūda I nav par kū tī golvu lauzeit.” Kaids nūsapyuš i Nasoka nikuo Vīn volūdeņa klusa, klusa Palykuse, Muna volūda gaida Vēļ Kaidu šaļti Cylvāka myuža garumā.
trybuks
t
ka jau par tīm krīvim visim sirds suop - tod deļ kuo taidam krīvam Latvejā ir leluokys tīseibys, na kai latgalīšam (eistynam ituos vaļsts pilsūņam)? deļ kam LTV7 ruoda zinis krīviski, deļ kam tī daļa kinu i raidejumu īt krīvu volūdā? Deļ kam jīm ir prakstiski sova raidstaceja - Latvijas radio 4, kū ari apmoksoj vaļsts? deļ kam jūprūjom ir školys, kuramuos vuica bilingvāli - latviski i krīviski? KUR TAIDA NATAISNEIBA? krīvs ir leluoks saiminīks itymā zemē nakai eistyns latgaļs!!! Tod jau maņ dreižuok ir tīseibys lomuot myusu meilūs puornūvodnīkus "Moskovys ūksta laizeišonā"!!! Saīt, ka Latveja atbolsta krīvus (tai pat ari cytu tautu školys - pīvadumam, pūļu), a sovys tautys dali - pasaulis leiminī atzeitu volūdys vierteibu: volūdys boguoteibu - gotova īsvīst pūrā: "ka jums vajag, tad i paši tajā runājiet un mūs tajā nejauciet"! Ka tai turpynuosīs, maņ pa eistam daīs praseit nu krīva paleidzeibys, jam koč i politiska interese, tak varbyut tod jis varbyut atbaļstēs munys (latvīša) volūdys pagluobšonu nu pagaisšonys? Ka čiuli ni valna nasaprūt... :(
riņķī apkārt
r
Ne jau diskusijās par to, vai latgalieši runā dialektā, jeb savā valodā tiks šī valoda, jeb dialekts pagābts no iznīcības. Jūsu dialekts vai jūsu valoda izzudīs, ja jūs Latgalē nepārstasit runāt krieviski. Reizēm pat savā starpā. Tā ir šīs dienas galvenā jūsu ( un mūsu, vidusdialektā runājošo :) ) problēma un tas ir daudz sarežģītāk, kā rakstīt gudrus tekstus latviešu valodā rakstošajā presē
bērtulis
b
Tad, ko bāžat savā Endzelīnam to Ļeņina prēmiju,kas piešķirta visdrīzāk politisku apsvērumu dēļ! Arī pats esmu no Latgales, bet neesmu jutis, ka manu vēlmi runāt latgaliski kāds apspiestu. Bet "pionierim" ir taisnība, ka "cīņa par latgaliešu "valodu" allaž ceļas tad, kad Krievija pieliek lielākas pūles Latvijas pārņemšanai savā kontrolē - kā pašlaik".
LatBLUL
L
man jau šķiet, ka tie "tīrie latvieši", kas lamā latgaļu valodu ir krievu pak*ļas laizītāji, jo krieviem ir ziņas LTV7, ir gandrīz visa Latvijas Radio 4, kas tiek uzturēta uz valsts rēķina, ir pat krievu skolas... kas no tā visa ir latgaļiem? te patiešām ir jācīnās, lai latgaļiem būtu vismaz lidzvērtīgas tiesības šajā valstī, kādas ir iedotas svešai tautai.
@
@
Uz Gruzijas notikumu fona un SC politikāņu aktivitātēm tas nemaz neizklausās tik neiespējami. Padomājiet par iespēju izmantot jūs šķērmā veidā.
autors
a
1. Es cienu Endzelīnu kā profesionāli, dod Dievs katram sasniegt viņa līmeni savā arodā. Es nepiekrītu viņa tēzēm latgaliešu valodas jautājumos. 2. Paranoidālais sindroms ir ārstējams. Nepadodieties.
pionieris
p
1.Endzelīnam tu neesi cienīgs ne kurpes notīrīt. Liec viņu mierā, ja nezini, kas tas par vīru. 2.Vai nav interesanti, ka cīņa par latgaliešu "valodu" allaž ceļas tad, kad Krievija pieliek lielākas pūles Latvijas pārņemšanai savā kontrolē - kā pašlaik?
!
!
Naudu skaita ciparos. Vienmēr. Un raksta divreiz, piemēram - 100 EUR (viens simts eiro). Punkts. Ak jā, latvieši naudu neprot skaitīt. :) Ņirdz kurš? Es esmu tikai par šī dialekta kopšanu rakstos un mutvārdos. Tomēr ir sajūta, ka, skatoties Krievijas TV, tas viņiem neizdosies. Pogas spiež viņi paši.
S.>> !
S
Pats tu esi smieklīgs/a. Un iesūnojis/usi. Par Īslandi nezinu, bet eira - tas ir tikai cilvēka kūtruma jautājums. Tur nav nekā smieklīga, tas būtu normāls, lokāms vārds latviešu valodā - un tik bieži lietotu vādu, kā eira, ļoti atmaksātos locīt. Eira un eiras - viena un vairākas. Eiro un eiro, vai, neskaidrības jau sākās... Un tās turpināsies, jo neko neizsakošais o galā būs jāizsaka ar citiem vārdiem. Un tas ir tikai smadzeņu sīkstuma jautājums, jo paspēts jau pierast pie tā o, tāds slinkums tagad pārkārtoties... Kaut vai tāds izplatīts vārds kā dators - kā gan sākumā sīkstās pieres varēja pļūtīt par labu kompjūteram, kamēr jau masu mēdiji, tas ir, plašsaziņas līdzekļi neiebaroja vārdu dators. Un par latgaliešu valodu - vai tā tiks dēvēta par valodu vai dialektu, vai tā tiks cienīta vai aizlaista nebūtībā, visi šie jautājumi tiks atbildēti laika gaitā un zināmas cīņas rezultātā. Nicinājums pret latgaliešu valodu, visticamāk, ir nezināšanas un gadiem ilgi piekoptās politikas rezultāts. Ja visi diženie nicinātāji varētu godīgi sev atbildēt, kāpēc viņiem šķiet svarīgi ņirgt par to, kas ir svarīga sastāvdaļa daudzu tūkstošu latviešu dzīvē?
!
!
Likās, ka Tele2 akcija jau visus ar dzīvi aizkaitinātos izgaismoja. Ir vēl viens. No malas šķiet, ka jums tēma par autonomu latgaļu valodu sagādās tādu pašu baudu, kā uzspiestās, bet nepieņemtās eiras un Īslande. Vairumam tas ir dialekts. Šādi, tipiski latgaliski, peroties par definīcijām, jūs paliekat mēreni smieklīgi. Pietrūkst tikai kandžas un cirvja.
Kl
K
Labs raksts. Pilniba piekritu. No latviesu valodas viedokla musu valodai ir divi vienlidzigi kulturdialekti - vidusdialekts un augszemnieku dialekts. Abi vienadi javerte, tiem jabut vienadam tiesibam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PASKAIDROJUMI

[1] http://www.diena.lv/lat/politics/viedokli/dialekts-nav-latgaliesu-valoda

[2] http://www.vestnesis.lv/index.php?menu=doc&id=164904

[3] http://www.kvestnesis.lv/?menu=doc&id=171889

[4] http://www.delfi.lv/news/national/politics/rosina-latgaliesu-valodai-pieskirt-regionalas.d?id=27918075

[5] http://latviansonline.com/site/print/5316/

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas