Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Līdz ar silta laika iestāšanos, divreiz pieaug saslimšana ar salmonelozi

Jūnija beigās Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi atklājuši un izmeklējuši divus salmonelozes grupveida saslimšanas gadījumus. Viens uzliesmojums atklāts Rīgā, kur pēc konditorejas izstrādājumu (kūku) lietošanas uzturā inficējušies vismaz 6 cilvēki. Veicot laboratoriskās pārbaudes, salmonellas baktērija izdalīta no 3 kūkām.

Otrs uzliesmojums reģistrēts Daugavpilī, kur saslimuši 17 bērni divās bērnu patversmēs. Tās ar gatavu pārtiku nodrošināja viens piegādātājs. Abos uzliesmojumos inficēšanās saistīta ar higiēnas normu neievērošanu pārtikas pagatavošanas laikā.

SVA epidemiologi informē, ka šobrīd vērojams vispārējs salmonelozes saslimšanas gadījumu skaita pieaugums - pēdējo divu nedēļu laikā saņemti 53 ziņojumi par apstiprinātiem salmonelozes gadījumiem, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējo divu nedēļu laikā, kad tika apstiprināti 26 gadījumi.

Šī gada pirmajā pusgadā kopumā reģistrēti 378 saslimšanas gadījumi, t.sk. 49 procentos gadījumu slimoja bērni vecuma grupā no 1-6 gadiem.

Saslimšana ar salmanelozi parasti palielinās vasaras karstajos mēnešos, īpaši jūlijā. SVA atgādina, ka, pērkot pārtikas produktus, jāpievērš uzmanība preces ražošanas un derīguma termiņam. Jāuzmanās no saldētiem produktiem, kas tiek glabāti ārpus aukstuma vitrīnām/ledusskapjiem un gatavajiem ēdieniem, kas tiek glabāti ārpus karstuma vitrīnām, kā arī produktiem, kam bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats produkts.

Pirms ēdiena gatavošanas vienmēr jāmazgā rokas. Gatavošanas laikā  gatavo un jēlo produktu griešanai jālieto atsevišķi naži un dēlīši un nevajadzētu pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem. Jāmazgā arī visus pārtikas produktus un instrumentus (katlus, pannas, dēlīšus, nažus, utml.), ko lieto ēdiena pagatavošanas laikā.  Jēlas gaļas un zivs produktus jāgatavo vismaz 70 grādu temperatūrā. Ēdienu ieteicam neatsaldēt un nesildīt atkārtoti.

Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6-72 stundu laikā pēc inficēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas