Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

"Māmiņu kluba" kolektīvā sūdzība Satversmes tiesā nav pieņemta

Satversmes tiesa (ST) nav pieņēmusi "Māmiņu kluba" konstitucionālo sūdzību par izmaiņām vecāku pabalsta izmaksā. Kā skaidro ST pārstāve Līna Kovalevska, sūdzībā nav sniegts juridiskais pamatojums tam, ka apstrīdētā norma ir iespējamā pretrunā ar personas pamattiesībām, kas noteiktas Satversmē. Tas gan nenozīmē, ka vecāku pabalstu lietu ST neskatīs - pieņemtas ir vairākas citas sūdzības par izmaiņām šo pabalstu izmaksāšanas kārtībā.

Formāli atteikuma pamatojums ir Satversmes tiesas likuma 20.panta piektās daļas 2.punkts, kurš nosaka, ka  kolēģija ir tiesīga atteikties ierosināt lietu, ja iesniedzējs nav tiesīgs iesniegt pieteikumu. "Lai apsteigtu pārmetumus formālismā, tikai piebildīšu, ka tiesa nevar izdomāt argumentus un pamatojumu pieteikuma iesniedzēja vietā," skaidro L. Kovalevska.

Sūdzības sagatavotāja zvērināta advokāte Inguna Baša "Māmiņu kluba" mājas lapā skaidro, ka ST tiesa savā lēmumā argumentējusi, ka pieteicēji sūdzībā norādījuši, ka Latvijā, līdzīgi, kā daudzās citās valstīs, tiesības dzīvot sociāli labvēlīgā vidē atzītas par cilvēka pamattiesībām, taču neesot norādīts precīzs Satversmes pants, kurš personai šādas tiesības piešķirtu. "Manā ieskatā, mūsu valsts Satversme kopumā ir tendēta uz sociālu labvēlīgas vides nodrošināšanas garantiju piešķiršanu ikvienam, līdz ar to grūti izprast šādu ST repliku. Satversmes kā konstitucionāla dokumenta pamatjēga ir pamattiesību, brīvību un sociālu garantiju noteikšanu," uzskata I. Baša.

Tāpat ST ieskatā iesniedzēju pienākums bija izklāstīt katra iesniedzēja individuālos apstākļus un kāpēc viņš jūtas aizskarts, ja pusi no viņam pienākošā vecāku pabalsta noņem, rakstīts "Māmiņu kluba" mājas lapā. "Nevaru izprast un pamatot šādas prasības objektivitāti," teic I. Baša.

Jau vēstīts, ka Māmiņu klubs vasarā organizēja parakstu vākšanu kolektīvās sūdzības iesniegšanai ST. Sūdzību tiesā iesniedza 3. augustā.

Paralēli noraidītajai lietai šobrīd Satversmes tiesa pieņēmusi un skatīs citas sūdzības par vecāku pabalstu izmaiņām kopš šā gada 1. jūlija. Tās nosaka, ka strādājošajiem vecākiem noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas