Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Maskavā astronauti veic otro imitēto pastaigu pa Marsu

Piektdien Maskavā trīs astronauti devās imitētā pastaigā pa Marsu, īstenojot daļu no eksperimenta, kura laikā seši vīri kopš jūnija ieslēgti izolētā, speciāli izveidotā modulī.

Kā jau ziņots, pirmo pastaigu pa Biomedicīnisko problēmu institūtā mākslīgi radīto Marsa virsmu pirmdien veica krievu astronauts Aleksandrs Smolejevskis un itālietis Djego Urbina. Šoreiz viņiem pievienojās arī Vans Jue no Ķīnas Astronautu centra.

Pēc astoņu mēnešu ilga "ceļojuma" izolētā kapsulā, imitējot lidojumu uz Marsu, sešu cilvēku lielā komanda planētu "sasniedza" pirmdien.

Eksperimenta ietvaros var uzskatīt, ka minētajiem trim vīriem izdevies nosēsties uz planētas, kamēr viņu kolēģis no Francijas Romēns Šarls un krievu kosmonauti Suhrobs Kamolovs un Aleksejs Sitevs "palika orbītā".

Piektdienas misija imitēja pilnu pastaigu kosmosā, ieskaitot magnētisko anomāliju pārbaudi, un ilga aptuveni 40 minūtes.

Plānots, ka trešā un pēdējā pastaiga pa Marsu notiks otrdien, un pēc tam visi seši brīvprātīgie - trīs inženieri, ārsts, ķirurgs un fiziķis - atkal tiks ieslēgti kapsulā, lai veiktu garo mājupceļu.

Bezprecedenta eksperiments "Mars-500" ilgs 520 dienas, kuru laikā tiks pārbaudīta cilvēku reakcija un izturība, veicot garo turp un atpakaļ ceļu līdz Marsam.

Astronauti neatrodas bezsvara stāvoklī, bet pavada savu laiku šauros apstākļos, kas ierobežo kustību spējas.

Īpaši šim nolūkam radītā kosmosa kuģa dzīvojamās telpas garums ir tikai 20 metri un platums četri metri, un uz "planētas virsmas" tika uzstādīti īpaši atzveltnes krēsli, lai palīdzētu vīriem tikt galā ar pēkšņo stresu.

Plānots, ka eksperiments noslēgsies novembrī ar imitētu nolaišanos atpakaļ uz zemes.

Īstu misiju uz Marsu Krievijas un Eiropas Kosmosa aģentūras plāno veikt ap 2040.gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas