Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mediķi cer, ka donoru kustība Latvijā pieaugs

Šodien es esmu vesels, bet nezinu, kas ar mani notiks rīt, tāpēc ceru, ka grūtā brīdī arī man kāds palīdzēs, - tā dalību donoru kustībā pamato vairāki Dienas uzrunātie asins ziedotāji. To, ka dzīvē gadās dažādas situācijas, varēja pārliecināties arī pagājušā nedēļa, kad rallija Cēsis 2008 laikā avarēja un smagi cieta Skandi Auto Rally Team pilots Jānis Kārkliņš (17).

Traumas bija tik nopietnas, ka P.Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca un tuvinieki aicināja ziedot asinis. Atsaucās vairāk nekā 60 cilvēku, tagad Jāņa dzīvība ir glābta. Tomēr asinis dzīvību glābšanai vajadzīgas ne tikai pēc nopietnām autoavārijām un negadījumiem, bet arī pie dažādām operācijām un saslimšanām. Piemēram, Hardijs Viškers pirms gandrīz trim gadiem bija it kā saaukstējies, bet kā vēlāk izrādījās - viņam ir leikēmija jeb asins vēzis. Veselība strauji pasliktinājās. "Sākumā mēģināja ārstēt ar zālēm, taču tas nelīdzēja," atceras Hardijs. Tā kā viņa māsa varēja būt cilmes šūnu donors, tika pieņemts lēmums par to transplantāciju. Vairāku mēnešu laikā, kamēr Hardijs uzturējās slimnīcā, viņa ķermenī tika pārlieti ap 20 litru asiņu. Apzinoties donoru nozīmi, tagad Hardijs iesaistījies šīs kustības atbalstīšanā un rādot, ka ziedotās asinis tiešām kādam palīdz atgriezties dzīvē. Donoriem jeb zelta cilvēkiem, kā viņus sauc Valsts asinsdonoru centra (VADC) direktore Gita Ņemceva, īpaša pateicība tiks teikta arī sestdien, 14.jūnijā, vispasaules asinsdonoru dienā.

Trūkst vēl 10 000 donoru


Latvijā, kur starp pārējām padomju republikām bija visaktīvākā donoru kustība, pēc neatkarības atgūšanas tā saruka, stāsta G.Ņemceva. Lai gan tagad asins ziedotāju skaits ir zem 40 000, kas ir ap 2% valsts iedzīvotāju, VADC galvenā ārste Anna Šteinerte pārliecināta, ka droši par asiņu krājumu varētu būt, ja kustībā iesaistītos vēl ap -10 000 donoru jeb 5% iedzīvotāju. Tomēr svarīgi, lai cilvēki atnāktu ne tikai pirmo reizi, bet darītu to regulāri.

Lai nāktu pretī donoriem, kuri bieži nenodod asinis laika trūkuma dēļ, kopš pagājušā gada septembra Rīgā un reģionos kursē specializētais autobuss, kurā jebkurš varēs ziedot asinis. Līdz šim asinis tajā nodevuši jau vairāk nekā trīsarpus tūkstoši cilvēku. "Vidēji katru piekto atnācēju dažādu iemeslu dēļ gan nākas atraidīt," saka A.Šteinerte, taču tas nenozīmē, ka Latvijā cilvēku asinis būtu "slimākas" nekā citur.

Tomēr VADC darbinieki novērojuši, ka ikdienā cilvēku atsaucība nav tik liela kā gadījumos, kad norit kādas akcijas vai medijos izskanējis palīgāsauciens. Ne G.?Ņemceva, ne A.Šteinerte šādu akcijveidīgu asins ziedošanu gan īpaši neatbalsta. "Asinis ir vajadzīgas 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā un 360 dienas gadā," norāda A.Šteinerte. "Protams, mēs jau varam pieņemt vienā dienā 1000 cilvēku, taču tam nav jēgas, tāpēc dažkārt cilvēkus arī atraidām," viņa turpina. Iemesls ir dažādie asins komponentu uzglabāšanas termiņi. Proti, eritrocīti ir derīgi tikai 35 dienas no nodošanas brīža, trombocīti - tikai piecas dienas, tāpēc asinis nepieciešams nodot regulāri.

Brīvprātīgi nebrīvprātīgi


Lai gan Latvijā asins nodošana ir brīvprātīga, itin bieži no pacientiem vai viņu tuviniekiem izskan, ka slimnīca prasa atrast, piemēram, piecus donorus un tikai tad veikt operāciju. Tā gadījies ir arī Kristīnei (vārdu un uzvārdu nevēlējās publiskot), kad pēc smagām dzemdībām viņas vīram lika atrast septiņus donorus un vēlāk uzrādīt par to izziņas. "Tā tam nevajadzētu notikt," teic G.Ņemceva. Viņasprāt, mediķi dažkārt neprot korekti pateikt, un cilvēki pārprot viņu sacīto. Tāpēc mēs ārstiem sakām, ka vajag pateikt ļoti delikāti, ka "gaidāmajā operācijā būs nepieciešams daudz asiņu, tāpēc būtu ļoti labi, ja jūs varētu atbalstīt donoru kustību".

Tikmēr kā stimulu un donoru atbalstu Latvijas Sarkanais krusts (LSK) ierosinājis valdībā pieņemt noteikumus, kas viņiem dotu braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā. Tai pat laikā vairāki Dienas uzrunātie donori tajā skaitā viena no Latvijas donoru dinastijām (asinis nodod vismaz divās paaudzēs - red.) - Lejnieku ģimene no Pļaviņām uzskata, ka vērtīgāk būtu ieguldīt donoru veselībā. Piemēram, neiekasēt pacientu iemaksu, pirms operācijas nelikt atrast vairākus donorus utt. LSK viedokli piektdien šajā jautājumā neizdevās uzzināt.

***

Desmitā tiesa


Cilvēkā ir aptuveni pieci litri asiņu, vienā reizē donors nodod aptuven 450 ml. Pēc tam asins daudzums atjaunojas

Cik donori nepieciešami?*

Politraumas gadījumā: 20-25

Pēc plaša apdeguma: 60-65

Autoavārijā cietušajam: 10-20

Pie vēdera dobuma operācijām: 2-4

Pie gūžas protezēšanas: 4-6

Asins vēža gadījumā ikdienas pārlej asinis no viena līdz trim donoriem, visā ārstēšanās laikā bieži nepieciešami no 200 līdz 250 donoru

***

Asins grupas


- Ir četras asins grupas - 0 (I), A (II), B (III), AB (IV), ar kurām cilvēks piedzimst un kas visu mūžu paliek nemainīga. Retākā ir AB jeb IV asinsgrupa, pārējās ir aptuveni vienlīdz izplatītas. Asins grupas ir asins īpatnības, kuru pamatā ir eritrocītu olbaltumvielu atšķirības

- Eritrocītos atrodas specifiska olbaltumviela, ko sauc par antigēnu, savukārt asins plazmā ir cita olbaltumviela - antiviela jeb aglutinīns. Ja pārlej neatbilstošas grupas asinis, antigēns sastop savu antivielu un notiek eritrocītu salipšana jeb aglutinācija, kā dēļ cilvēks iet bojā

***

Donoru skaits Latvijā


2004 33 690

2005 34 771

2006 36 095

2007 38 189

***

Kā kļūt par donoru?


- Asinis drīkst nodot, ja cilvēks ir vesels, 18-65 gadus vecs, sver ne mazāk kā 50 kg, dienu nav lietojis alkoholu, smēķējis. Pirms asins nodošanas bez maksas tiek noteikta asins grupa. Asinis nedrsīkst nodot vairāku saslimšanu gadījumos, par ko pirms tam cilvēks tiek anketēts

- Vīriešiem atļauts nodot asinis piecas reizes gadā, sievietēm ne vairāk kā trīs līdz četras reizes

- Nodotās asinis tiek sadalītas šūnās - eritrocītos un trombocītos, un plazmā. Teorētiski ar vienu reizi nodotas asinis var -glābt 15 dzīvību (ja sadalītās komponentos izdala bērna devās)

- Eiropā donoru skaits uz 1000 iedzīvotājiem svārstās no 4,5 līdz 45. Latvijā tie ir nepilni 30

- Par asins nodošanu cilvēks saņem naudas kompensāciju pusdienām trīs latu apmērā (Rīgā pašvaldība maksā papildu vienu latu, no jūlija divus latus), kā arī brīvu darbadienu

Avots: Valsts asins donoru centrs, Dienas apkopotā informācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas