Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

NA pēc Grendes demisijas nesteigs atstāt valdību; kultūra joprojām partijas prioritāte

Ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) nesteigs atstāt valdību pēc kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes demisijas, kuru pagājušās nedēļas nogalē pieprasīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš kultūru arī turpmāk redz kā vienu no partijas prioritātēm. Imants Parādnieks ir pārliecināts, ka arī pārmaiņas Nacionālajā operā ir jānoved līdz galam, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Tāpat partijai ir svarīgi panākt uzturēšanās atļauju atcelšanu, ko atgādināja tās ģenerālsekretārs Aigars Lūsis. Dažas stundas pēc premjera paziņojuma viņš kopā ar G. Bērziņu pavadīja Ž. Jaunzemi-Grendi uz tikšanos ar mediju pārstāvjiem, kuriem viņa apgalvoja, ka bijusi priekšzīmīga ministre, jo ir izpildījusi valdības deklarācijā solīto. "Kod, kurā pirkstā gribi, visi sāp," vēlāk atzina A. Lūsis, vaicāts, kādu lēmumu partija pirmdien valdes sēdē varētu pieņemt.

Ir redzams, ka visas nosauktās apņemšanās tā var īstenot tikai, paliekot valdībā. Tajā to nomainīt ar Zaļo un Zemnieku savienību pat nebūtu grūti, jo kā vienā, tā otrā frakcijā ir 13 deputātu. Turklāt Reformu partijas jaunajam līderim Edmundam Demiteram vairs nav sarkano līniju attieksmē pret ZZS, kādas bija viņa priekšgājējam Valdim Zatleram. To E. Demiters sestdien Dienai vēlreiz apstiprināja, uzsverot, ka šis nav laiks, kad var atļauties vilkt līnijas, bet pieļaujot, ka pirms diviem gadiem bija cita situācija. Reformu partijas priekšsēdis gan uzskata, ka pašlaik šis jautājums nav aktuāls un koalīcijas sastāvs nemainīsies.

Premjers ir lūdzis NA izvirzīt nākamo kultūras ministra kandidātu, līdz tam šos pienākums varētu veikt otrs apvienības pārstāvis valdībā tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Ir iespaids, ka Nacionālā apvienība varētu vēlēties līdzi Ž. Jaunzemei-Grendei paraut arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP), kurš plāno atstāt amatu 1. decembrī pēc paša vēlēšanās. G. Bērziņš uzskata - kā vienā, tā otrā gadījumā ir runa par nozares neuzticību ministram, tāpēc neesot skaidrs, kāpēc viens ministrs turpinās vairākus mēnešus strādāt. E. Demiters savukārt saredz būtisku atšķirību - E. Sprūdžs atkāpjas pats, bet nav zaudējis premjera uzticību.

Pilnu rakstu Līdzi Grendei grib paraut Sprūdžu lasiet 16.septembra laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas