Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Neizdodas panākt atklātu balsojumu ģenerālprokurora ievēlēšanā

Pārliecinošam deputātu vairākumam balsojot "pret", Saeima ceturtdien noraidīja Jaunā laika (JL) un Pilsoniskās savienības (PS) virzīto likumprojektu par grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas paredzētu, ka, lemjot par ģenerālprokurora ievēlēšanu, parlamentā ir atklāts balsojums. Pret bija 59 deputāti, savukārt par – 28.

Ar aicinājumu balsot par šādiem grozījumiem Saeimā uzstājās PS deputāte Ilma Čepāne, norādot, ka tādējādi deputāti sabiedrības priekšā rīkotos atklāti un godīgi, tiktu novērsta arī liekulība. I.Čepāne arī uzsvēra, ka daudzās valstīs ir dažādas prakses, kā izraugās ģenerālprokuroru. Viņasprāt, atklāts balsojums par prokuroru nodrošinās, ka procesi, kā tiek apstiprināts ģenerālprokurors, ir atklāti.Pret debatēs uzstājās Dzintars Rasnačs, kurš uzsvēra, ka nevajag vienam cilvēkam piemērot konkrētu likumu.Diskusiju par atklātu balsojumu, Saeimai vēlot prokuroru, raisīja fakts, ka šopavasar beidzas ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pilnvaras un Saeimai būs jālemj par jaunu ģenerālprokuroru. Kandidātus izraugās un Saeimai iesniedz Augstākās tiesas priekšsēdētājs, patlaban - Ivars Bičkovičs. J.Maizītis ir apstiprinājis, ka ir gatavs kandidēt trešo reizi uz šo amatu. Janvāra sākumā ar mudinājumu rīkot atklātu ģenerālprokurora ievēlēšanu raidījumā Nekā personīga klajā nāca eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Koalīcijas lielākās partijas, kuru vidū sākotnēji bija arī JL, neredzēja pamatu atsaukties šim ierosinājumam.

Bažas par to, ka aizklātā balsojumā deputātu izvēle var tikt ietekmēta, radās, pērn Saeimai lemjot par Administratīvās rajona tiesas Māra Vīganta iecelšanu Augstākās tiesas tiesneša amatā. M.Vīgants bija viens no tiesnešiem, kurš pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Ventspils mēram Aivaram Lembergam. Saeimas balsojums, kas bija aizklāts, bija negatīvs,un Saeimas kuluāros bija izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirms balsojuma neoficiāli uzrunāja vairākus frakciju deputātus, lai tie neatbalstītu M.Vīganta kandidatūru. Oficiāla apstiprinājuma gan šādai informācijai nebija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas