Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nepārvēlētajiem Barčai un Klaužam piešķirtos "plusiņus" nepārskaitīs

Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) vairākums otrdien neatbalstīja deputāta amata kandidātu Aijas Barča (ZZS) un Jāņa Klauža (ZZS) lūgumus pārskaitīt 13. Saeimas vēlēšanās par viņiem izdarītās atzīmes.

CVK locekļu diskusijā tika norādīts, ka nav saņemtas pretenzijas pret kāda konkrēta iecirkņa rezultātiem un ka visu iecirkņu protokoli trīs dienu laikā nav apstrīdēti.

Barča norādīja, ka pēc vēlēšanām, 7. un 8. oktobrī, viņu uzrunājuši vairāki cilvēki par bažām, cik precīzi ir saskaitīti par deputāti atdotie plusi. Personas, kuras viņu jau ilgi pazīst un kurām ir invaliditāte, norādīja, ka arī medijos bija redzams, ka plusiņus ar trīcošām rokām lika pansionātu iemītnieki. Līdz ar to atsevišķi plusiņi neesot ieskaitīti, jo tie nav precīzi ievilkti, piemēram, to velkot pāri atzīmei paredzētajam rombam.

Politiķe norādīja, ka arī no Grobiņas novada ir saņemta informācija, ka aprūpes iestādē ar 1. vai 2. grupas invaliditāti nevarēja saņemt atbalstu no iestādes darbiniekiem balsojumu atzīmēšanai. Līdz ar to viņu izdarītās atzīmes varēja būt neprecīzas. Tāpat Barča pauda, ka politiķei ir teikts par gadījumiem, ka CVK rezultātu mājas lapā pat viņu saskaitīto plusiņu skaits "pazūd". Tāpēc viņa lūdza pārskaitīt par viņu atdoto rezultātu.

CVK ieskatā atzīmes, kas veiktas, izmantojot datorprogrammu, tiek uzskaitītas precīzāk, jo atzīmju skaitīšanai klātesošie komisijas locekļi un novērotāji var sekot līdzi uz ekrāniem. Turklāt par kandidātiem nodoto plusu un svītrojumu uzskaite nenotiek automātiski, skaitīšanu veic vēlēšanu iecirkņa komisija, caurskatot katru ieskenēto zīmi. 

Savukārt Klaužs prasību pārskaitīt vēlēšanu rezultātus pamatoja ar novērojumu, ka vēlēšanu naktī CVK interneta vietnē, kur bija iespēja sekot līdzi vēlēšanu rezultātiem, kādu laiku par viņu nodoto atzīmju “+” skaits samazinājās, kamēr atsevišķiem šī saraksta kandidātiem samazinājās saņemto svītrojumu skaits, kas rada bažas par iespējamu “ļaunprātīgu vēlēšanu rezultātu sagrozīšanu” vai “cilvēcisku kļūdīšanos”.

Izvērtējot iesniegumā pausto, CVK secināja, ka šāda situācija 13. Saeimas vēlēšanu interneta vietnē tiešām novērota, taču tā nav saistāma ar apzinātu ielaušanos vai ļaunprātīgu rīcību, bet nepieciešamību precizēt atsevišķu vēlēšanu iecirkņu ierakstus elektroniskajā vēlēšanu gaitas žurnālā. Laikā, kamēr precizējumi veikti, attiecīgā iecirkņa balsu skaitīšanas protokols no publiskās vietnes tika izņemts, tādējādi rezultāts par kandidātiem nodotajām balsīm uz īsu laiku varēja samazināties. Papildus pārbaudot vēlēšanu gaitas žurnāla elektroniskās sistēmas auditācijas pierakstus un vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus, redzams, ka visos gadījumos, kad iecirknis veicis labojumus sistēmā, šie labojumi nav bijuši saistīti ar izmaiņu izdarīšanu iecirkņa balsu skaitīšanas rezultātos par deputātu kandidātiem.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, izmantojot projektoru, uzskatāmi sniedza skaidrojumu, kādā veidā vēlēšanu komisijas veic atzīmju skaitīšanu. No vienas puses attiecīgās atzīmes konstatē elektroniskā sistēma, taču tās uzrādīto informāciju vēl pārbauda vēlēšanu komisija. Ja vēlēšanu komisija konstatē kādu kļūdu, tā to izlabo, skaidroja CVK vadītājs. Viņš sniedza arī plašāku skaidrojumu par to, kā notiek vēlēšanu rezultātu saskaitīšana.

Cimdars norādīja, ka šoreiz vēlēšanās jauninājums bija rezultātu no iecirkņiem "dinamiskā" publicēšana. Tas nozīmēja, ka, ja kādam no iecirkņiem, kuru plusi jau bija publicēti, piemēram, vajadzēja papildināt vēlēšanu gaitas žurnālu, tad, lai to izdarītu, no publiskās informācija bija jānoņem attiecīgais plusu skaits. Tomēr ikviens, uzklikšķinot uz attiecīgo skaitli, var redzēt, no cik iecirkņiem konkrētajā brīdī ir saņemts attiecīgais plusu skaits.

13. Saeimas vēlēšanas norisinājās šā gada 6. oktobrī, un Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajos termiņos CVK nav apstrīdēts neviena vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokols.

( papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Jānis
J
Ejiet ar mieru, un baudiet saulainās vecumdienas. Saeimas krēsli nedrīkst būt pielīmēti konkrētiem dibeniem.
flash
f
laikam nespēj paskatīties patiesībai acīs! paldies Dievam, ka tādus vecos komuņagus izsvītroja
Jansons
J
Neko darīt. Pie siles nāk jaunas komandas. Kāda sēkla tika sēta, tāda raža ievākta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas