Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Neprognozē rindas iecirkņos vēlētāju kārtas numuru nezināšanas dēļ

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir pārliecināta, ka vēlēšanu dienā iecirkņos neveidos rindas dēļ tā, ka vairums vēlētāju iecirknī ieradīsies, nezinot savu kārtas numuru vēlēšanu sarakstā. Atbildīgās amatpersonas norāda, ka iecirknī būs informācija par katra attiecīgajā vēlēšanu iecirknī reģistrētā vēlētāja kārtas numuru. Turklāt šobrīd, ja kāds savu numuru ir aizmirsis, to ir viegli noskaidrot, uzskata CVK

Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās darbosies vēlētāju reģistrs un balsošana notiks, izmantojot vēlētāju sarakstus. Katram vēlētājam ir piešķirts savs kārtas numurs vēlētāju sarakstā, kurš jānosauc attiecīgajā iecirknī, lai iegūtu vēlēšanu biļetenus. Informāciju par iecirkni un kārtas numuru CVK izsūtīja katram vēlētājam uz deklarēto adresi.

Kā pastāstīja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, rindu veidošanās vēlēšanu iecirkņos noteikti nebūs atkarīgas no tā, vai cilvēks zina savu vēlētāja kārtas numuru. Šo numuru varēs noskaidrot vēlēšanu iecirkņos, kur būs iespēja vērsties pie noteiktas personas, kas palīdzēs alfabēta kārtībā sarindotajos sarakstos atrast cilvēka vēlētāja numuru, lai pie paša reģistrācijas galda būtu iespējams no rindām izvairīties. Iespējams, vairākos vēlēšanu iecirkņos šie saraksti tiks izvietoti arī pie sienām. “Nedomāju, ka rindas var saistīt ar vēlētāju numuriem, tad jau visā pasaulē tādas būtu”, piebilst K. Bērziņa.

Arī Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins neuzskata, ka pazaudētu vēlētāju numuru dēļ, būtu iespējamas lielas rindas. J. Kokins uzskata, ka cilvēkiem pieejams pietiekami plašs informācijas klāsts, lai būtu iespējams noskaidrot visu, kas saistīts ar vēlēšanām. "Ir pieejamas  gan maksas īsziņas, gan zvani, gan dažādi citi paņēmieni, lai noskaidrotu savu vēlēšanu iecirkni un pēcāk tajā būs iespējams noskaidrot arī savu vēlētāja numuru," teic J. Kokins.

Apstiprinot K. Bērziņas teikto viņš uzsver, ka vēlētāju saraksti tiešām var tikt izlikti pie attiecīgo vēlēšanu iecirkņu sienām, taču noteikti vecākiem cilvēkiem būtu visai apgrūtinoši šajos saraktos atrast savu vārdu, jo cilvēku ir daudz. Tādēļ vēlēšanu iecirkņos būs pieejams cilvēks, kurš numuru palīdzēs noskaidrot. Tāpat arī savu iecirkņa numuru atrast nav problēmu, jo tam paredzētā mājas lapa darbojas labi, “pats esmu pārbaudījis”, piebilst J. Kokins.

Abi eksperti prognozē, ka rindu iemesls varētu būt pavisam cits, proti- šoreiz cilvēkiem ir jāizvēlas no diviem sarakstiem- gan Eiropas Parlamenta, gan pašvaldību, un tādēļ šis process varētu ievilkties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI


Kā var noskaidrot savu vēlētāja kārtas numuru?

  • PMLP mājas lapā

  • Zvanot uz CVK uzziņu tālruni 67049999

  • Ierodoties savā vēlēšanu iecirknī

Vēlēšanu iecirkni var noskaidrot arī nosūtot īsziņu uz numuru 1891. Īsziņas cena- 15 santīmi. Īsziņā vēlētājam jānosūta savs personas kods bez atstarpēm un domuzīmēm un galā jāpievieno vai nu burts E (ja vēlas noskaidrot vēlēšanu iecirkni Eiropas Parlamenta vēlēšanām), vai arī P (ja vēlas noskaidrot vēlēšanu iecirkni pašvaldību vēlēšanām. Piemērs: 11111100000 P
Ar īsziņas palīdzību nevar noskaidrot vēlētāja kārtas numuru.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas