Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Pabriks: Zatleram uz Maskavu jābrauc, neskatoties uz Baltijas līderu rīcību

Valsts prezidentam Valdim Zatleram, neskatoties uz to, ka pārējo Baltijas valstu prezidenti varētu nedoties uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā, uz kaimiņvalsts galvaspilsētu 9.maijā ir jābrauc, uzskata bijušais ārlietu ministrs, Saeimas deputāts Artis Pabriks (SCP).

Pabriks aģentūrai LETA uzsvēra, ka Latvijai jāizmanto pašreizējā situācija, jo Zatlers personīgi saņēmis ielūgumu no Krievijas premjera Vladimira Putina un būtu grūti mūsu valsts sabiedrotajiem paskaidrot, kādēļ šajā situācijā mēs nevēlamies braukt un uzlabot valstu attiecības.

Tāpat arī neitrālākie krievu politiķi un sabiedrotie Rietumos savādāk vērtē Latvijas un, piemēram, Igaunijas attiecības ar Krieviju. "Pašreizējos apstākļos mums tas ir jāizmanto. Jāskatās uz priekšu," minēja bijušais ārlietu ministrs.

Vienlaikus Pabriks bija neizpratnē par Krievijas vēstnieka Latvijā Aleksandra Vešņakova iepriekš intervijā "LETA Video" teikto, ka viņš nevar apgalvot, ka Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam būs laiks Uzvaras dienu svinību laikā "nopietnām sarunām" ar Zatleru, taču šāda iespēja netiek izslēgta.

"Tā nav vēstnieka cienīga runa," vērtēja Pabriks, minot, ka tieši vēstniekam ir jārūpējas, lai valstu divpusējās attiecībās būtu kontakti visaugstākajā līmenī.

Bijušais ārlietu ministrs ir pārliecināts, ka 9.maijā neformālos kontaktos šāda tikšanās Zatleram tiks sagādāta un, lai arī nekādi līgumi netiks parakstīti, tas dos pozitīvu ieguldījumu.

LETA jau ziņoja, ka šonedēļ darba vizītes laikā Somijā notika Zatlera un Putina divpusējā tikšanās, kurā Latvijas prezidents pieņēma uzaicinājumu piedalīties 9.maija svinībās Maskavā.

Prezidenta ārlietu padomnieks Andris Pelšs aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām vēl nevarot pateikt, vai Zatleram, piedaloties Uzvaras dienas svinībās Maskavā, būs ieplānota arī kāda divpusēja tikšanās.

Pelšs vien piebilda, ka tikšanās laikā ar Putinu atmosfēra bijusi ļoti labvēlīga.

Savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) nedēļas sākumā intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka viedokļu apmaiņa starp Baltijas valstīm par trīs prezidentu iespējamo došanos uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā notiek, tomēr uzsvēra: "Jebkurā gadījumā mēs esam trīs neatkarīgas suverēnas valstis un katra pieņem lēmumus suverēni."

Arī situatīvi starp Baltijas valstīm šajā jautājumā esot redzamas nianses, jo, piemēram, Lietuvas prezidente gatavojas visu kaimiņvalstu līderus, tostarp Krievijas, aicināt uz savas valsts Neatkarības atjaunošanas dienas svinībām 11.martā, tolaik norādīja politiķis.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs nevar apgalvot, ka Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam būs laiks Uzvaras dienu svinību laikā nopietnām sarunām ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, taču šāda iespēja netiek izslēgta.

"Skaidrs, ka Uzvaras dienu svinību laikā Medvedevs svinīgajos pasākumos piedalīsies kopā ar ielūgtajiem viesiem. Tas, vai svinību laikā būs laiks kādām nopietnām sarunām, ņemot vērā pasākumu daudzumu, es nevaru apgalvot, ka būs tāda iespēja. Kaut gan tāda netiek izslēgta," intervijā "LETA Video" norādīja diplomāts.

Pēc Vešņakova rīcībā esošās informācijas, 9.maija svinībās piedalīsies pārstāvji no Francijas, Lielbritānijas un ASV, kā arī NVS valstu līderi. "Pieļauju, ka arī citu Baltijas valstu - Lietuvas un Igaunijas - vadītāji varētu ierasties. Saraksts nav slēgts," teica Vešņakovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas