Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta - Eksperti Godmaņa valdības darbu vērtē viduvēji

Rīt paies gads, kopš Ivars Godmanis (LPP/LC) otro reizi kļuva par valdības vadītāju. Prezidents Valdis Zatlers pirms gada uzticēja I.Godmanim veidot valdību un Saeima to apstiprināja īsi pirms Ziemassvētkiem. V.Zatleram bija jāizšķiras starp trim partiju virzītajiem premjera amata kandidātiem – Edgaru Zalānu (TP), Ivaru Godmani un Valdi Dombrovski (JL). Zatlers nākamās valdības veidošanu uzticēja I.Godmanim, jo viņš radījis prezidentam pārliecību, ka darbosies valstiski atbildīgi. Diena.lv lūdz vērtēt I.Godmaņa darbību nozaru pārstāvjiem.


Ojārs Kalniņš, Latvijas institūta vadītājs:

Šīs valdības pirmo darba gadu vērtēju uz pieci. Godmani pazīstu jau 18 gadus, viņu augstu vērtēju un cienu. Viņš sirsnīgi cenšas saglabāt valdību. Partijas intereses viņam nav prioritāte, Godmanim ir svarīgas valsts intereses. Uzticos viņam tādēļ, ka viņš šo gadu laikā nav aizgājis strādāt privātā sfērā. Apbrīnoju viņa atvērtību un spēkus sabiedrībai skaidrot problēmas— trīs nedēļas no vietas piedalīties raidījumā “Kas notiek Latvijā?”, no rītiem runāt radio raidījumos. Viņa klātbūtne Gruzijā bija nozīmīga, viņš varēja runāt par savu pieredzi Latvijā. Grūti viņam iet ar koalīcijas vadīšanu, bet Godmanis nevar pavēlēt nomainīt kādu ministru, jo tad brūk valdība. Kas attiecas uz valsts tēlu, šobrīd visus nekas cits neinteresē kā vien ekonomiskā situācija. Dažiem varbūt šķiet, ka dalība Eirovīzijā ir sīkums, taču arī tas ir signāls investoriem, ka esam dziļā bedrē. Lielākais pārsteigums ir tas, ka situācija pasliktinājās tik pēkšņi. Vēl pavasarī bija nauda valsts svētku svinēšanai. Tātad, valdība ir kļūdījusies. Kādā ziņā? Grūti pateikt. Kā cilvēks, kas Godmani pazīst, varu teikt, ka vairāki draugi saka— Godmanim vairāk jāuzklausa, ko citi saka. Šīs valdības pirmo darba gadu vērtēju uz pieci.

Ģirts Greiškalns, Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektors

Sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi Godmanis ir bijis pieejams un atvērts, viņš uzklausa ierosinājumus, taču pēdējā laikā pieņemtos lēmumus nav iespējams izvērtēt, jo nav pieejama visa informācija uz ko tie balstīti. Man ir bažas, ka makroekonomikas stabilizācijas plāns tapis ar novēlošanos, jo šobrīd pilnībā ir mainījusies situācija. Piemēram, nodokļu reformu ierosinājām pirms gada. Līdzīgi iepriekšējā valdība novēloti pieņēma pretinflācijas plānu. Valdība darbojas kā ugunsdzēsējkomanda, taču uzņēmējiem nepieciešams redzēt zvaigznes, uz ko tiekties. Lēmumiem vajadzētu būt prognozējamākiem. Šobrīd būtu jāskaidro valdības darbība, kas plānota pēc gada, lai uzņēmējiem ir iespējams plānot savu darbību.
Godmanis ir cilvēks, kurš iedziļinās detaļās, vēlas būt lietas kursā visos jautājumos, taču, lai redzētu kopīgo bildi, vajadzētu mazliet atkāpties. Viņam ir vēlme visu kontrolēt, bet vajadzētu vairāk paļauties uz ministriem. Šobrīd vajadzētu vairāk koncentrēties uz Eiropas struktūrfondu apgūšanu. Kopumā valdības pirmo darbības gadu 10 ballu skalā novērtēju uz četri.


Normunds Skauģis, maizes cepuves “Lāči” īpašnieks

Godmani premjera amatā vērtēju ar 6 (10 ballu sistēmā). Ja būtu kāds cits, situācija būtu vēl drūmāka. Nav jau alternatīvas, jo pa kulīti vieni un tie paši vēži maisās. Godmaņa priekšrocība ir viņa pieredze un tas, ka viņš saprot, kādu vezumu velk. Taču viņu iespaido koalīcija, trekno gadu pārstāvji. Kā ēna nāk līdzi lielā prihvatizācija, turklāt vairāki lēmumi pieņemti novēloti. Piemēram, valsts aparāts bija jāsamazina jau februārī— būtu ietaupījuši. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis bija jāsamazina tad, kad cilvēki sāka braukt uz Īriju. Tur jau sen ir progresīvā nodokļu sistēma. Latvijā arī tādu vajadzētu, ja gribam iekustināt ražošanu. Mēs esam maza valsts un daudz ražojam ar rokām. Tagad līdz ar PVN paaugstināšanu grūti saprast, ko darīt nākamgad, jo šobrīd trūkst naudas, lai valstij varētu maksāt vairāk. Kopumā valdības lielākais mīnuss ir tas, ka nav ilgtermiņa mērķa, nav nākotnes stratēģijas. Aizdevuma paņemšana ir tikai īstermiņa darbība. Godmani premjera amatā vērtēju ar 6.


Jānis Domburs, LTV žurnālists

Pirmā kļūda bija tas, kā tapa valdība. Koalīcijas partneri necentās ministru amatos ielikt spēcīgākos cilvēkus, iespējams, pietaupot, lai krīzes situācijā tos nesamaltu. Godmanis pakļāvās. Rezultātā Godmanis daudz vairāk grib kaut ko risināt, nekā citi, taču problēma ir tā, ka viņš pārāk daudz atbildības ņem uz sevi. Visu dara pats. Virkne lēmumu ir sakarīgi, bet tiem nav jēgas, ja tautai zudusi uzticība valdībai kopumā, un ja lēmumi tiek pieņemti, neapspriežoties ar citiem. Pirms lēmumu skaidrošanas sabiedrībai jāmenedžē jautājumu apspriešana, lai ir skaidri idejiskie virzieni, kritēriji. Mēs esam nonākuši līdz tam, ka viens čalis dod pavēles, bet krīzes laikā tas ir liels risks. Tā mēs atsakāmies no demokrātijas. Godmanis ieklausās citos viedokļos tad, kad jau notiek valdības sēde, bet tas ir pārāk vēlu. Kas attiecas uz A.Slaktera aizstāvību, uzskatu, ka Godmanis nav izmantojis iespējas runāt ar koalīciju, uzstādot ministriem noteiktus kritērijus. Attzīmi nevaru novērtēt, jo eksāmena darbs vēl nav nodots. Grūti novērtēt fragmentārus laboratorijas un mājas darbus.


(papildināta ar Latvijas Institūta vadītāja viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas