Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

papildināta - Eksperts: Zatleram pietrūka aukstasinības sarunā ar Putinu

Valsts prezidentam Valdim Zatleram nevajadzēja uzreiz ar "jā" atbildēt Krievijas premjera Vladimira Putina uzaicinājumam piedalīties 9.maija svinībās Maskavā starptautiskas konferences laikā, uzskata politologs Andris Sprūds. V.Zatleram sarunā ar Krievijas premjeru esot pietrūcis diplomātiskās aukstasinības.

Viņaprāt, V.Zatlers varējis pateikties par uzaicinājumu, taču atbildi sniegt vēlāk pēc konsultācijām ar Ārlietu ministriju, kaimiņvalstu līderiem un sabiedrību. Iepriekš V.Zatlers vairākkārt žurnālistiem uzsvēra, ka par braucienu uz Maskavu izlems tikai februāra otrajā pusē, tāpēc tagad sanākot, ka V.Zatleram svarīgāks ir Krievijas premjers nekā Latvijas ārlietu ministrs. A.Sprūds uzskata, ka diplomātiski gudrāk būtu bijis ieturēt pauzi, ar atbildi nesteidzoties. Viņaprāt, tieši tagad ir radīta divdomīga situācija, kā iepriekš situāciju ar mutiski izteiktu ielūgumu medijos novērtēja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Pēc A.Sprūda teiktā, V.Zatlers būtu varējis V.Putinu uzaicināt uz 4.maija svinībām Latvijā, par ko prezidents uzņēmies īpašu gādību. Politologs norādīja uz Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites rīcību. Atgādinām, ka viņa paziņojusi, ka uz Lietuvas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienas svinībām šogad martā uzaicinās Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. Tā viņa atbildēja žurnālistiem uz jautājumu, vai plāno maijā doties uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā. A.Sprūds pieļauj, ka Viļņā varētu ierasties kāda no Krievijas augstām amatpersonām. Eksperts norādīja arī uz Polijas politiķu rīcību, jo Krievijas premjers V.Putins ir piekritis kopā ar Polijas valdības vadītāju Donaldu Tusku aprīlī piedalīties piemiņas ceremonijā, kurā tiks pieminēti Katiņas slaktiņa upuri. Tādējādi V.Zatleram varot izpalikt vizītes psiholoģiskais fons. Turklāt var gadīties situācija, ka 9.maijā tribīnē stāvēs V.Zatlers, bet blakus nav ne Igaunijas, ne Lietuvas prezidentu.  Eksprezidente Vaira Vīķe – Freiberga Maskavas braucienu savulaik esot kompensējusi ar vēstures izskaidrošanu, bet V.Zatlera dienaskārtība Maskavā un uzstādījumi neesot zināmi.

Ārlietu ministrs M.Riekstiņš ceturtdienas rītā telefonsarunā portālam Diena.lv sacīja, ka nav saņēmis oficiālu informāciju no Valsts prezidenta kancelejas, ka V.Zatlers atbildējis Krievijas premjera uzaicinājumam par Uzvaras dienas svinībām Maskavā. Tomēr ministrs sacīja, ka V.Putina mutiski izteikto uzaicinājumu, Ārlietu ministrija uzskata par oficiālu ielūgumu un rekomendēs svinības Maskavā apmeklēt.

Arīdzan Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle (PS) uzskata, ka V. Zatleram nevajadzēja steigties ar lēmuma pieņemšanu. Viņa aģentūrai LETA norādīja, ka Latvijā par ārpolitiku atbild ārlietu ministrs un arī Eiropas lietu komisija un šo jautājumu vajadzēja saskaņot. "Valsts prezidents nenes politisko atbildību, to dara ministrs un Saeimas deputāti," uzsvēra Paegle. Viņa arī norādīja, ka būt bijis labi, ja visām Baltijas valstīm būtu vienāds viedoklis par došanos uz 9.maija svinībām Maskavā.


(papildināta ar pēdējo rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

fdfd

VIDEO: Kā Zatlers tikās ar Putinu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas