Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta - Latvijā diennaktī lielākais saslimušo skaits ar cūku gripu

Pagājušās diennakts laikā reģistrēti 10 jauni saslimušie ar pandēmiskās gripas vīrusu H1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā operatīvā informācija. Šāds saslimušo skaits ir diennaktī lielākais.

Tādējādi pašlaik Latvijā konstatēti 63 cūku gripas slimnieki, tostarp viens smags. Smagi saslimusi kāda apmēram 50 gadu veca sieviete, kura oktobra otrajā pusē bijusi ceļojumā uz Kaļiņingradas apgabalu. Sieviete pirms tam nedēļu esot ārstējusies mājās, bet pašlaik atrodoties intensīvās terapijas nodaļā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

LIC vadītāja pienākumu izpildītājs Jāzeps Keišs ceturtdien teica, ka pagaidām Latvijā nav reģistrēta grupveida saslimšana ar šo vīrusu. "Ja parādīsies šādi gadījumi, tas arī liecinās par pandēmiskās gripas pieņemšanos spēkā," piebilda infektologs.

Tāpat kā citviet pasaulē, arī Latvijā ir vērojama tendence, ka vīruss skar lielākoties gados jaunus cilvēkus, kas daļēji varot būt skaidrojams ar to, ka viņi iepriekš nekad nav slimojuši ar gripu un, iespējams, nav arī vakcinējušies, kā dēļ ir atvērtāki infekcijai.

Veselības ministrija (VM) aicina informāciju par cūku gripu meklēt VM mājas lapā un pie saviem ģimenes ārstiem, bet īpašas informatīvas kampaņas naudas trūkuma dēļ nebūs, portālam sacīja ministrijas preses sekretāre Egita Pole.

Informācija nosūtīta visām medicīnas iestādēm, taču “mums nav iespējas šo informāciju izdrukāt un pavairot”. E.Pole neuzskata, ka Latvija nav gatavojusies jaunās gripas vīrusam, taču Latvijai nav bijusi iespēja pasūtīt pretgripas vakcīnas. Lielākā daļa valstu tās rezervēja jau maijā, taču starp tām neesot bijušas arī mūsu kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija.

Šobrīd var teikt, ka gripa līdz Latvijai ir atnākusi, ministrijā vērtēja šībrīža saslimušo skaitu. Līdz šim pacienti atveseļojušies ātri un cūku gripa izslimota samērā viegli. Slimnīcā nonākuši kādi trīs četri cilvēki. Slimība Latvijā ir “atvesta” no citām valstīm, jo saslimuši cilvēki, kas uzturējušies ārzemēs, vai tie, kas kontaktējušies ar ceļotājiem.

Speciālisti uzskata, ka sejas maskas nav iedarbīgs veids, kā izsargāties no inficēšanās, jo tā izplatās gaisa pilienu veidā, teica E.Pole.

Imunologi pirmdien spriedīs vai Latvijai tomēr vajadzētu iepirkt vakcīnas pret cūku gripu un cik daudz.

Lielās iedzīvotāju intereses dēļ LIC katru dienu pēcpusdienās informēs par cūku gripas izplatību un saslimušo skaitu.

(papildināta sākot ar 5.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas