Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +27 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

papildināta - Latvijas Foruma idejas sola virzīt tālāk

Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciētā sabiedrības pārmaiņu kustība _Latvijas Forums _rīt, 30.maijā, sāksies ar Zatlera uzrunu un astoņu minūšu garas filmas demonstrēšanu. Ieplānots, ka prezidenta uzrunu noskatīsies visās pilsētās vienlaicīgi, jo to tiešsaistē rādīs Latvijas Universitātes mājas lapā. V.Zatlers piedalīsies pasākumā Rīgā. _Latvijas Forumā _var piedalīties ikviens un tajā plānots meklēt praktiskas idejas, kā krīzes laikā viens otram varam palīdzēt.

Filmā tiks aplūkotas vairākas konkrētas iniciatīvas, lai parādītu, ko cilvēki var izdarīt, portālam Diena.lv stāstīja Foruma organizētājs Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs Roberts Ķīlis. Pieredzē dalīsies Lielās talkas organizētāji, Iespējamās misijas idejas autori.  “Ir jādomā, ka mēs to varam,” viņš sacīja.

R.Ķīlis ir pārliecināts, ka “latvietis var kooperēties”. Tā viņš izteicās intervijā Latvijas televīzijā, paskaidrojot rītdienas Foruma jēgu. “Varbūt ir bailes no lielas iesaistīšanās, taču nav vairs tie laiki, kad viss pieaug, tagad visa kļūst mazāk. Bet, kad ir mazāk, visiem ir sajūta, ka situācija kļūst  nopietna. Tas ir būtisks motīvs, lai sāktu skatīties apkārt pēc partneriem.”

Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) atbalsta šāda foruma rīkošanu. „Ideja par sabiedrības pašorganizēšanos un pašiniciatīvas veicināšanu ir atbalstāma un apsveicama. Kā valdības vadītājs esmu ieinteresēts mūsu sabiedrības aktīvākā iesaitē sabiedriskajos procesos. No foruma dalībniekiem labprāt sadzirdētu viedokli un idejas par to, kā kopīgiem spēkiem varam pārvarēt šo visnotaļ sarežģīto laiku, jo tikai sadarbībā ar sabiedrību valdība spēs izpildīt visus tos uzdevumus, kas šobrīd ir neatliekami un izšķiroši svarīgi mūsu valsts ekonomikas atveseļošanai,” piektdien pēc sarunas ar R. Ķīli uzsvēra V.Dombrovskis. 

Latvijas Forumā iecerēts runāt par “praktiskām un piezemētām lietām”. Moderatori cilvēkiem jautās, kuras jomas viņi uzskata par svarīgākām, kur nepieciešama savstarpēja palīdzība. Piemēram, kā skolēniem nodrošināt brīvpusdienas visa mācību gada garumā, kā īstenot ideju par ekspertu banku, kas konsultētu, piemēram, pašvaldības par prioritāšu izveidi. Iepriekš prezidenta preses centra pārstāve Elīna Lazdāne minēja, ka tie varot būt pasākumi pat vienas ielas ietvaros, kad, piemēram, viens no iedzīvotājiem uzņemas bērnu aizvešanu uz skolu. Foruma dalībnieki tikšot sadalīti grupās, lai idejas “izstrādātu līdz praktiskam stāvoklim”.

Idejas līdz pēcpusdienai tiks nosūtītas uz Prezidenta kanceleju, kur tās tiks apkopotas. Iespējams, prezidents V.Zatlers tālāk aicinās uz sarunu tos, kuri var sadarboties. Iespējams, radīsies idejas, kas tālāk būs jānosūta oficiālajām amatpersonām, minēja R.Ķīlis. Ieguvums būšot arī tāds, ka par idejām uzzinās citi. 

“Pirmkārt, mēs esam diezgan lieli individuālisti un nav tā, ka visās kāpņu telpās un mājās iedzīvotāji visu taisa kopā. Otrkārt, pastāv dažādi vienkārši risinājumi par ko līdz šim neesam aizdomājušies. Treškārt, tā būs realitātes radīšana, kur mēs šobrīd esam. Cilvēkiem Latvijā par to tomēr izpratne atšķiras. Tam ir nepieciešams pirmais stimuls, bet pēc tam, kad tas sāk rullēt, tam vairs nav jānotiek centralizēti, bet jāorganizējas lokāli."

(precizēts datums 1.rindkopā)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

APTAUJA IELĀS

Agate, strādā tirdzniecības jomā

Ja visi patiešām apvienotos un darītu, tad arī varētu kaut ko panākt. Taču cilvēku vidū ir vienaldzīgie. Daudzi neatnāks, jo ir pārliecināti, ka tāpat neko nevar ietekmēt. Tas ir kā koks ar diviem galiem. Bet šāds forums ir vajadzīgs. Kas neriskē, tas nedzer šampanieti.

Līga, audzina bērnu

Ļoti pozitīvi vērtēju šādu forumu. Ja būtu laiks, tad arī ietu. Īpaši, ja tur būtu man līdzīgi domājošie. Nezinu, vai tas palīdzētu atrisināt krīzi, bet citam ar citu ir jārunā.

Roberts, celtnieks

Domāju, ka uz forumu neiešu, jo nedomāju, ka cilvēkos ir problēma. Tās ir radījusi valdība. Primārais, mums ir darbs, bet darba nav. Tāpēc krīze ir un būs. Valstī netiek celtas rūpnīcas, nav darba vietu. Cilvēki nav vainīgi. Valdībai nav mugurkaula. Tāda ir latviskā metalitāte, ko radījis apspiešanas laiks. Ja latvietim būs jānoar savs lauks, viņš to izdarīs. Viņš uzars arī cita lauku, sakampis muguriņu par velti. Tur neko nevar mainīt.

Darja, studente

Sabiedrība izklāstīs savas idejas un valdība tās neņems vērā. Tas būs bezjēdzīgi. Forums tiek veidots tikai tādēļ, lai sabiedrība zinātu, ka tāds ir.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas