Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Piebalgs piekrīt vēlreiz kandidēt eirokomisāra amatam

Premjers Valdis Dombrovskis trešdien apstiprināja, ka virzīs Andri Piebalgu eirokomisāra amatam un A.Piebalgs pēc abu tikšanās apstiprināja, ka piedāvājumu ir pieņēmis. V.Dombrovskis informēja, ka koalīcijas partijām nav iebildumu pret A.Piebalga virzīšanu. “Tas ir labākais pienesums, ko es varu dot Latvijas valstij. Tas ir interesants darbs un man ir pieredze,” žurnālistiem sacīja A.Piebalgs.

Premjers atzina, ka Latvija būtu ieinteresēta saglabāt tagadējo enerģētikas komisāra portfeli, bet kā alternatīva varētu būt transporta komisāra amats. A.Piebalgs atzina, ka tranporta joma ir pat vairāk saistīta ar Latviju, nekā enerģētika. Viņš ir drošs, ka Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo pieņems viņa kandidatūru, ja pats Barrozo turpinās ieņemt šo amatu nākotnē. A.Piebalgs enerģētikas komisāra amatā strādās vēl līdz decembrim.

Valdību veidojošās partijas atbalsta Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāra Andra Piebalga atkārtotu kandidēšanu ES komisāra amatam. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja: "Mēs viņu atbalstīsim." Brigmanis arī norādīja, ka Piebalgs enerģētikas komisāra amatā pārstāv visu ES valstu intereses, tāpēc nevar prasīt, lai viņš speciāli lobētu kādas Latvijas intereses. Brigmanis arī piebilda, ka Piebalgs ieguvis autoritāti Briseles "augstākās varas gaiteņos", kas dara godu Latvijai. "Faktiski Piebalgs ir Latvijas seja Briselē," teica ZZS frakcijas priekšsēdētājs.

Arī Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece aģentūrai LETA teica, ka "Piebalgs ir ļoti laba izvēle, viņš ļoti cienījami pārstāv Latviju Briselē". Savukārt partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis atzina, ka "Piebalgs ir labs kompromiss", un novēlēja viņam arī turpmāk sekmes ES komisāra amatā. Zaķis arī atzina, ka JL līderes Solvitas Āboltiņas nominēšana ES komisāres amatam "radīja nopietnu šķelšanos koalīcijā".

V. Zatlers apsveic ar šo lēmumu gan A. Piebalgu, gan premjeru. "Manuprāt, Andris Piebalgs ir labākais kandidāts no Latvijas un atbilst pilnīgi visiem tiem kritērijiem, par kuriem jūs man esat jautājuši un kurus es jums paudu pirms vairākiem mēnešiem. Tā ir laba izvēle, kas nāk par labu mūsu valstij," žurnālistiem pēc tikšanās ar premjeru pauda V. Zatlers.

Saskaņā ar likumu Eiropas komisāra vārdu nosauc valsts vadītājs, Latvijas gadījumā tas ir premjers. Ja tam piekrīt Eiropas Komisijas vadītājs, tad kandidātu eksaminē Eiropas Parlamentā, kurš balso par Eiropas Komisijas sastāvu kopumā.

Iepriekš A.Piebalgs nevēlējās atkārtoti kandidēt uz komisāra amatu, taču pēc telefoniskas sarunas ar premjeru jūlija vidū savā nostājā vairs nebija tik stingrs. Tomēr atteikšanās atkārtoti kandidēt uz komisāra amatu bija mudinājusi valdības vadītāju lūkoties pēc citiem kandidātiem. Kā savu kandidāti viņš minēja JL līderi Solvitu Āboltiņu, bez tās komisāra amatam ir izvirzīts arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Dienai iepriekš apliecināja Ž.M.Barrozo un viņa biroja vadībai tuvu stāvoši cilvēki, par piemērotāko kandidātu tiek uzskatīts tieši A.Piebalgs. Viņš, ieņemot vienu no sarežģītākajiem komisāra amatiem, piecu gadu laikā izpelnījies gan kolēģu, gan arī Briseles žurnālistu atzinību.


(papildināta ar 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas