Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

papildināta - Samazinās pensijas, pabalstus, algas; nodokļus nemainīs

Valdību veidojošā koalīcija pēc paplašinātās sēdes kopā ar sociālajiem partneriem un Valsts prezidentu ceturtdienas vēlā vakarā vienojās, ka izdevumi tiks samazināti solidāri, apcērpot pensijas, pabalstus, algas, bet netiks mainīti nodokļi.

Saskaņā ar koalīcijas lēmumu par 10% tiks samazinātas visas vecuma un izdienas pensijas, bet piemaksas pie pensijām netiks aiztiktas. Par 70% samazinās pensijas strādājošajiem pensionāriem, tiesa ar nodokli neapliekamais minimums pensionāriem tiks saglabāts līdzšinējā apmērā – 165 lati (iepriekš tika plānots nepaliekamo minimumu samazināt uz 90 latiem).

Par 10% tiks samazināti vecāku pabalsti jeb tā sauktās māmiņu algas, tāpat par 10% samazinās ģimenes valsts pabalstu, kas bija 8 -12 latu mēnesī. Pārējiem iedzīvotājiem ar ienākumu nodokli nepaliekamais minums tiks samazināts līdz 35 latiem (līdz šim tie bija 90 lati, bet otrdien valdība vienojās par 45 latiem). Prognozētais ieņēmumu palielinājums 43,8 miljoni.

Pensiju un pabalstu samazinājums budžetā ļaušot samazināt izdevumus par 98,6 miljoniem latu.

Budžeta deficīta samazināšanu tiks īstenota arī uz visu valsts finansēto iestāžu atalgojuma samazināšanu par 20%. Algu samazinājums būs solidārs un attieksies uz visiem - skolotājiem, ārstiem, policistiem, ierēdņiem. Koalīcijas partneri īpaši uzsver solidaritātes principu izdevumu samazināšanā. Tā cerēts ietaupīt 64 miljonus latu.

Vienošanās nepalielināt nodokļus – necelt PVN likmi par 2% un neieviest progresīvo nodokli panākta, jo diskusijās secināts, ka tas vēl vairāk grautu ekonomiku un nedotu gaidāmo ienākumu palielinājumu.

Panākta vienošanās palielināt akcīzes nodoklis alum un stiprajam alkoholam, prognozētais ieņēmumu palielinājums gaidāms 3,8 miljoni latu. Nolemts arī palielināt nodevu azartspēlēm.

Atbilstoši iepriekš plānotajam, tiks samazināti visu ministriju izdevumi. Ministrijās centrālie aparāti būs jāsamazina par 30%, valsts aģentūru skaits un to izdevumi par 50%, izņemot ES fondus un citu ārvalstu finanšu palīdzību. Tāpat panākta vienošanās likvidēt valsts uzņēmumu padomes, apturēt ierēdņu apmācību, samazinot valsts administrācijas skolas funkcijas. Tiks apturēts komisijas PSRS okupācijas režīma nodarīto zaudējuma aprēķināšanai darbs. Ar to plānotais ietaupījums gaidāms 200 tūkstošu latu apmērā. Būs jāveic vēl būtiski izdevumu samazinājumi valsts pārvaldē, tai skaitā izdevumi precēm un pakalpojumiem par 9,2 miljoniem latu.

Būtisks izdevumu samazinājums gaidāms atsevišķās ministrijās: Veselības ministrijai izdevumi samazināti par 45 miljoniem, Aizsardzības ministrijai par 15 miljoniem; Izglītības ministrijai par 10 miljoniem; Iekšlietu ministrijai par 9 miljoniem, Zemkopības ministrijai finansējums dažādu programmu īstenošanai samazināts par 23,8 miljoniem latu, tai skaitā trīs miljoniem latu uz subsīdiju rēķina zemniekiem. Saeimas izdevumus plānots apcirpt par 2,8 miljoniem latu. Mērķdotācijas mākslas un mūzikas skolām samazināt par 8,1 miljonu, bet finansējums 5-6 gadīgo bērnu apmācībai par 5,7 miljoniem latu.

Samazinās dotācijas augstskolām, tomēr stipendijas studentiem un transporta kompensācijas saglabās.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) atzina, ka ir panākta Latvijai svarīga vienošanās par budžeta deficīta samazināšanu un ka valdībai nebija citas izvēles un alternatīva ceļa, kā rīkoties šajā grūtajā krīzes situācijā. Viņš pateicās Valsts prezidentam un sociālajiem partneriem – Pensionāru federācijai, arodbiedrībai, darba devējiem par atbalstu un spēju vienoties par tik smagiem lēmumiem. Viņš uzsvēra, ka darbs nav beidzies un valdība uzsāks darbu pie nākamā gada budžeta, lai 2012.gadā sasniegtu 3% no IK. Viņš atgādināja, ka no Eiropas Komisijas ir saņēmis apliecinājumu - ja deficīts tiek samazināts par 500 miljoniem, Latvija varēs saņemt starptautisko aizdevumu.

LBAS līderis Pēteris Krīgers vienošanās pievienojis tekstu, ka strādājošie patur tiesības aizstāvēt savas intereses.

Koalīcijas un sociālo partneru parakstīto vienošanos vēl ceturtdienas vēlā vakara stundā apstiprināja valdības sēdē. Kad lēmums bija pieņemts, zālē atskanēja skaļi aplausi. Ārkārtas valdības sēde, lai tehniski sagatavotu budžeta grozījumus, notiks svētdien.

(papildināta ar V.Dombrovska teikto - pēdējās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CETURTDIENAS NOTIKUMI

FM dažas minūtes pirms valdības sēdes nākusi klajā ar jauniem būtiskajiem priekšlikumiem deficīta samazināšanai

Dombrovskis: priekšlikumi ir graujoši

Meklē iespēju nepaaugstināt nodokļus, varētu griezt no sociālā budžeta

Dombrovskis: Spekulācija par demisiju ir nevietā

Āboltiņa: Dombrovskis bija pārāk demokrātisks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas