Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (17:25) - EP vēlēšanu iepriekšējās balsošanas pirmajās divās dienās nobalsojuši 3,12% vēlētāju

Eiropas Parlamenta vēlēšanu iepriekšējās balsošanas pirmajās divās dienās nobalsojuši 45 909 jeb 3,11% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegtā informācija.

Vislielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur pirmajās dienās nobalsojuši 20 117 jeb 4,86% balstiesīgo. Vismazāk aktīvie bijuši Latgales vēlētāji, kur pie vēlēšanu urnām devušies 4309 jeb 1,89% balstiesīgo.

Vidzemē trešdien un ceturtdien nobalsojuši 11 942 jeb 2,96%, Kurzemē - 4670 jeb 2,34%, bet Zemgalē - 4864 jeb 2,14% vēlētāju.

Kopumā vēlēšanām reģistrēti 1 472 462 balstiesīgie vēlētāji. Tiek prognozēts, ka vēlēšanās varētu piedalīties aptuveni 40% balstiesīgo.

Sociologs Arnis Kaktiņš aģentūrai LETA pauda, ka pēc EP vēlēšanu iepriekšējās balsošanas rezultātiem nevar izdarīt tālejošus secinājumus par sagaidāmo aktivitāti. Kaktiņš norādīja, ka viņš neredz pamatu tam, lai uz šī skaitļa bāzes izdarītu tālākas prognozes par kopējo vēlētāju aktivitāti.

Izsakoties par kopējo vēlētāju skaitu, sociologs norādīja, ka, visdrīzāk, vēlēšanās piedalīsies aptuveni trešdaļa balstiesīgo, lai arī aptaujas liecina, ka nobalsos vairāk. Tomēr Kaktiņš atgādināja, ka aptaujas nav prognozes.

Iepriekšējā balsošana sākās ar aizķeršanos informācijas apritē - 68 vēlēšanu iecirkņu darbinieki trešdien aizmirsa atsūtīt informāciju par balsotāju aktivitāti EP vēlēšanu iepriekšējā balsošanā, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Vienmēr ir jārēķinās ar visām varbūtībām, taču pašlaik nav pamata lielam uztraukumam, aģentūrai LETA apgalvoja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Pašreizējo situāciju viņš ilustrēja ar piemēru par lidojumu lidmašīnā. Ja lidmašīna ir nokļuvusi gaisa bedrē, pilots taču nesāks prasīt, vai pasažieriem nepieciešams izdalīt izpletņus.

Vairākas no minēto iecirkņu komisijām attiecīgo informāciju ir ievadījušas vēlēšanu gaitas žurnālā, taču nav nospiedušas nepieciešamo pogu, lai šī informāciju tiktu akceptēta un iekļauta kopējā statistikā. Ja attiecīgā situācija būtu izveidojusies vēlēšanu dienā, iecirkņu vēlēšanu komisiju darbinieki tiktu celti augšā no gultām, taču šoreiz tas nebūtu samērīgi, norādīja Cimdars.

Kā ziņos, kopš trešdienas līdz piektdienai dažas stundas dienā visos vēlēšanu iecirkņos notiks iepriekšējā balsošana EP vēlēšanās. Iespēju nobalsot iepriekš var izmantot jebkurš vēlētājs, un, lai balsotu iepriekš, attaisnojošs iemesls nav jāmin. Tomēr, tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, var paziņojumos, kuri vēlētājiem tika izsūtīti pa pastu šā gada martā, vai arī tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv. Tāpat to var uzzināt CVK mājaslapā www.cvk.lv vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni 67049999. Tālrunis strādā katru dienu, arī brīvdienās, no plkst.8 līdz plkst.20, bet 23. un 24.maijā - no plkst.7 līdz plkst.24.

Laikā līdz vēlēšanām balsošanas iecirkņos var pieteikt balsošanu atrašanās vietā vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī. Tāpat vēlēšanu nedēļā iecirkņos var iepazīties ar vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību.

EP vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 24.maijā.

(Pievienota 5. un 6.rindkopa.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas