Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
KNAB secinājis, ka Endo Lapsas veidotais izdevums uzskatāms par apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju, taču pārkāpti vairāki aģitāciju ierobežojošie noteikumi

Pēc KNAB aizlieguma veikt apmaksātu aģitāciju Endo Lapsas firma aģitēs par brīvu

Publicista Lato Lapsas brāļa Endo kontrolētais SIA Žurnāls Nauda Ir, kam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizliedzis veikt priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu, sola turpināt aģitāciju, taču nesaņemot par to samaksu. Medijiem izsūtītā paziņojumā uzņēmuma valdes loceklis Endo Lapsa norāda, ka uzņēmums Žurnāls Nauda Ir KNAB lēmumu nav saņēmis, taču respektēs to, rāpēc "pašlaik orientēsies uz turpmākās priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanu tikai un vienīgi bez maksas".

Uzņēmums kā nesaistīta persona atļauto 6450 eiro vietā priekšvēlēšanu aģitācijai iztērējis 8068 eiro, tādējādi pārkāpjot likumā noteikto. Šī nauda iztērēta, izplatot drukas materiālu Par ko nebalsot vēlēšanās latviešu un krievu valodā, teikts KNAB lēmumā. Likums nosaka, ka, konstatējot šādu faktu, KNAB priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu veikt turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka minētais izdevums saturēja materiālus par Saeimas deputātu Vitāliju Orlovu (Saskaņa), kurš vēlēšanās startē no Zemgales vēlēšanu apgabala. Septembrī Zemgales vēlētāju pastkastītēs tika ievietots vēl viens līdzīgs izdevums, kas arī aģitēja pret Orlovu, taču pašlaik nav zināms, vai KNAB sākta pārbaude arī par to.

KNAB lēmumā skaidrots, ka minētais drukas materiāls, kas nav preses izdevums, saturējis vienādus rakstus par personu, kas saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā esošo informāciju ir deputāta kandidāts.

Birojs uzskata, ka izdevums satur kritiskus izteikumus par deputātu kandidāta personību un nostāju, kas ietekmē sabiedrības priekšstatu par viņa spējām pilnvērtīgi veikt uzticētos pienākumus. Līdz ar to KNAB secinājis, ka izdevums satur gan tiešu, gan netiešu aicinājumu 13. Saeimas vēlēšanās balsot pret konkrēto kandidātu. Ievērojot konstatēto, secināms, ka izdevums ir uzskatāms par priekšvēlēšanu aģitāciju, teiks KNAB lēmumā.

Noskaidrots, ka izdevuma izplatīšanu pasūtīja un apmaksāja SIA Žurnāls Nauda Ir. Tā izplatīšanai uzņēmums noslēdza sūtījumu piegādes līgumu-pasūtījumu ar kādu citu SIA par izdevuma 133 361 eksemplāra izplatīšanu par kopējo summu 8068,34 eiro.

KNAB arī konstatējis, ka pretēji Aģitācijas likuma prasībām izdevumā nav norādes uz to, ka tā ir priekšvēlēšanu aģitācija un kurš aģitācijas veicējs to ir apmaksājis, kā arī nav norādes par izdevuma tirāžu. Līdz ar to SIA Žurnāls Nauda Ir nav ievērojis likumu un veicis slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, kas ir aizliegta.

KNAB lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā, tomēr pieteikuma iesniegšana tiesā neaptur lēmuma darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas