Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pie durvīm klauvēja jaunais mājas īpašnieks

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Felix
F
Kur skatījās valdība, kad kredītu buma laikā NĪ cenas auga griezdamās?
Tajaa pusee
T
Jaa, situaacija neapskauzhama. Protams, krediita njemshana nenoliedzami vienmeer satur zinaamu risku. Bet tas, ka nekustamaa iipashuma burbulis tika meistariigi uzpuusts ar pashu banku paliidziibu, arii ir fakts. Un sis process vienliidz veiksmiigi tika realizeets arii taadaa kapitaalisma lielvalstii kaa ASV. Nu, un kas norisinaajas peec burbulja paarpliishanas? Valdiiba ar nodoklju maksaataaju paliidziibu izglaaba vairaakas no lielajjam bankaam, aizbildinoties ar to, ka preteejaa gadiijumaa recesija nonaaktu lidz kartiigam depresijas liimenim. Banku augshgalos seedoshie turpina sanjemt simt-tuukstoshos skaitaamus bonusus, bet krediitnjeemeeju iipashumi tiek izuutrupeeti. Peec NPR (National Public Radio) zinjaam, pashlaik 10% nek. iipashuma krediitnjeemeju ir iekaveejushi vismaz vienu ikmeenesha maksaajumu, bet 4,5% ir jau t.s. "foreclosure" procesaa. Vieniigaa starpiiba, ASV shie krediitnjeemeji var vieglaak pasludinaat savu individuaalo maksatnespeeju, liidz ar to starpiiba aiznjeemumaa un patiesajaa iipashuma veertiibaa vinjiem nav jaaatmaksaa. Moraale? "Amiishiem" ir taads labs teiciens : " if it sounds too good, it probably is too good (to be true)".
Banku kreditēšanu apturēja, lai 7500 vērtus namiņus nepārdotu ne tikai pa 35000, bet arī pa 100 000. (Apskatīji bildi papīra formāta dienā? Maza, necila, kaut arī īpašniekiem jauka un mīļa mājiņa.) Tas, ka cilvēki nevar samaksāt absolūti normālu ikmēneša maksu 300 Ls, ir pasaules ekonomiskās krīzes un sekojošā bezdarba rezultāts. Tas, ka Latvijā bankas un tām pietuvinātas personas var pa lēto sapirkties tādus namiņus, ir trūkums likumā, ka ķīla nenosedz kredīta nenomaksāto daļu. Tad pa lēto izsoles nerīkotu un arī bankas daudz pārdomātāk kredītus būtu izsniegušas.
Felix
F
šajā situācijā jānokaunas būtu valdībai, ka ir pieļauta situācija, ka bankas var nekontrolēti verdzināt Latvijas iedzīvotājus.
saule
s
Standarta situācija. Pieaugot kreditēšanas apjomam, strauji pieauga nekustamo īpašumu cenas, tad valdība 2007.gadā kopā ar bankām vienojās pilnīgi apturēt kreditēšanu, lai nokristu nekustamo īpašumu cenas, paši varētu atkal pa lēto sapirkt naivo kredītņēmēju īpašumus, un palaist kreditēšanas mašīnu no jauna, uzpūšot jauni burbuli un iesaistot jaunus upurus.
es
e
domaju, ka shaada informacija kaa rakstaa ir vajadziga. nezinot detalas taapat tachu redzams, ka kaut kas pashos pamatos iet greizi.
Larisa
L
a
gvido
g
vareetu pat nebuut sokaa par to, ka Juus iipasumu zaudeejaat ( jo riski ir zinaami, bet neviens negribeetu visu muuzu kraat naudu maajai, lai muuza beigaas tajaa ievaaktos... :-) ). Bet! Driikst buut sokaa par to kaa Juus "atsraadaaja"... . Un par to seit iet galvenokaart runa... .
Teodora
T
Parakstos zem katra Jūsu uzrakstītā vārda. Un tas ir labs padoms Larisai ar ģimeni. Un viņai šeit nevajadzētu strīdēties ar diskutieriem. Var jau būt, ka cilvēkiem pierūkst padoma. Par aizbraukšanu gan noteikti vajag ar cilvēkiem aprunāties, paklausīties to pieredzi. Padomu - to gan vajag meklēt. Šeit taču nekas Jums, Larisa, nemainās un uz priekšu neiet. Vai tad sliktāk vēl Jums varētu būt?
gvido
g
man zeel, ka Jums tiek paarmests par vieglpraatiibu krediitu nemsanaa, tad jau taads pats iemesls buutu kaadam ko paarmest, ja tas paarvietojas par kaadu Riigas ielinu vakaraa un tiek vienkaarsi aplaupiits.
gvido
g
sie ir dala no siem "negatiiviem krediitiem"... . Par kuriem jaanoreekinaas tagadeejiem nodoklumaksaataajiem... . JO! Bankai nav izdeviigi beigaas palikt ar nenomaksaatu krediitu kraajumu. Bet sinii gadiijumaa vini taa paliek. Korupcija... . Jo es neticu, ka bankai pasai tas ir izdeviigi... . Sie ir sie Latvijas kaaseeji visaas rindaas... . Siki- miki ... visu sev pasiem pa labu sarunaat. Galu galaa Banka neiegaadaajaas so kiilu savaa iipasumaa un nepaardeva to ar pelnu.
Larisa
L
Sakiet ludzu, kur Jus izlasijat, ka zelojos? Es nezelojos, kas izdarits, tas izdarits. Un katru dienu es nesezu pie datora. Bet sakiet ludzu Jus noteikti stradajat, bet atrodat laiku sarakstities. Acimredzot ari neesat noslogota. VAI MAN NAV Taisniba! Jo, kad es stradaju man nebija laika sedet NETA.
Larisa
L
Oi!! Liels paldies, bet vispar nebija runas par lidzjutibu. Ja Jums taisniba, bet vienigais, ko es gribeju teikt t.i., ka raksts bija nekorekts. Nu bet pati redzat par ko tas ir paraudzis, ka mani berni ir zirgi u.t.t. Mes izdzivosim. Bet kad mani ludza sniegt interviju bija runa par to, ka uz mana piemera varbut VALSTS pienems kaut kadus kardinalus risinajumus. Es ta ka tada ave. Nu varbut cilvekiem bus labak, bus kada rezonanse. Nu jau kads atkal noteikti teiks: " Kas tev par dalu". Nu acimredzot Jums ir taisniba, gribas ka labak, bet iznak ka vienmer. Liels paldies, bet runa nav par lidzjutibu.
cela dit en passant
c
Kāpēc man būtu jāskrien uz Dāniju vai vēl kaut kur? Darbs man ir šeit. kaut gan nedomāju, ka man būtu grūti atrast darbu arī Dānijā. Ja nebūtu personīgās un draugu pieredzes par to, ka Latvijā, ja grib, darbu atrast var, nerunātu. Vēl viens aspekts. Tas ne tikai uz Jums attiecas - neviens no bankas ar revolveri pakaļ nedzinās un nespieda ņemt kredītu. Aprēķinot savas iespējas jāparedz arī riski. Neparedzējāt, neko darīt. Citreiz paredzēsiet.
Larisa
L
Piedodiet, bet es nesudzos. Sobrbrid es atrunaju rakstu Dienas avize Baigi interesanti sarakstities, jo izjuti cilveku raksturu. Nu un kur tad Jus skrietu uz Daniju????

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET ARĪ CITUS KREDĪTŅĒMĒJU STĀSTUS AVĪZĒ DIENA:

Kā viņiem tikt vaļā no parādu jūga

Tagad piekodinājis, lai nevienam durvis neatver

Dzīvokļa vairs nav, taču ir parāds ap Ls 60 000

Dēla bizness neizdevās, dzīvoklis jāatdod

Parāds nav liels. Juris cer, ka tiesa būs viņa pusē

Alga vairs tikai minimālā. Saprotu, māja būs jāatdod

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas