Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pirmajā sēdē arī aizķeršanās

Ikvienas valsts pamats ir stipras un ilgtspējīgas partijas, tāpēc Valsts prezidents Andris Bērziņš drīzumā iesniegs Saeimā iniciatīvu par partiju sistēmas pilnveidošanu. Uzrunājot otrdien jauno 12. Saeimu, Valsts prezidents solīja ierosināt, ka Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties tikai tie politiskie spēki, kas dibināti vismaz gadu pirms vēlēšanām.

Arī 12. Saeimā ir divi jaunpienācēji - _Latvijas Reģionu apvienība un No sirds Latvijai_ -, kurām nebija tik ilgs pārbaudes laiks. Pārmaiņas būs arī prezidijā, kurā otrdien Solvitu Āboltiņu (Vienotība) Saeimas priekšsēdētājas amatā nomainīja Ināra Mūrniece no Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). Viņu ievēlēja ar 68 balsīm.

Šī būs pirmā Saeima pēc neatkarības atjaunošanas, kurā vairs nestrādās bijušais Augstākās padomes deputāts Dzintars Ābiķis, bet tajā tomēr būs viens vai pat divi deputāti, kas balsoja par Neatkarības atjaunošanu, - Einārs Cilinskis, kā arī Aleksandrs Kiršteins ar "mīksto" mandātu (abi NA). Jaunajā Saeimā ir ievēlēti vairāki pieredzējuši pašvaldību vadītāji, ko uzsvēra arī Valsts prezidents, - tas dodot cerības par pašvaldību lomas palielināšanos. A. Bērziņš pateicās Vienotībai, Zaļo un Zemnieku savienībai un Nacionālajai apvienībai, ka tās izpildīja doto uzdevumu un līdz Saeimas sanākšanai vienojās par jauno valdību. Līdz ar to prezidents varēja oficiāli uzticēt tās veidošanu Laimdotai Straujumai (Vienotība), kura pirmo reizi ir ievēlēta arī Saeimā. Jau trešdien plānots parakstīt koalīcijas līgumu un aicināt Saeimu balsot par uzticību valdībai.

Taču premjera partijai Vienotība pirmā jaunās Saeimas diena ne tuvu nebija tik priecīga, kā varētu vēlēties. Pēc sēdes atklāšanas un Valsts prezidenta uzrunas sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa deputāti aicināja pagaidu Mandātu un iesniegumu komisiju atlikt Vienotības deputāta Dzintara Zaķa pilnvaru apstiprināšanu uz trim mēnešiem, kamēr tiesībsargājošās iestādes izvērtē Latgalē notikušo iespējamo vēlētāju balsu pirkšanu. Mandātu komisijas vārdā tās priekšsēdis Ainars Latkovskis (Vienotība) informēja, ka Saeimai ir konstitucionāls pienākums apstiprināt visu ievēlēto deputātu pilnvaras. Savukārt Dz. Zaķis žurnālistiem sacīja, ka "tiesiskā valstī demokrātiju nevar veidot, balsoties uz baumām".

Arī Vienotības līdere S. Āboltiņa, kura līdz jaunās Saeimas spīkeres ievēlēšanai vadīja sēdi, nevarēja līdz ar pilnvaru beigām apsēsties līdzās kolēģiem, bet atstāja zāli, jo politiķei vēl nebija deputāta mandāta.

Pirmās Saeimas sēdes gaitā bija vēl dažas aizķeršanās.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Pirmajā sēdē arī aizķeršanās lasiet trešdienas, 5. novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas