Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Politiķi norāda, ka solidaritātes nodokļa regulējums pilnveidots jau nodokļu reformas pieņemšanas laikā

Pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma koalīcijas politiķi norāda, ka solidaritātes nodokļa regulējums pilnveidots jau nodokļu reformas pieņemšanas laikā šovasar. Reizē valdību veidojošie partiju pārstāvji norāda, ka vēl jāiepazīstas ar visiem ST secinājumiem.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, partijas Vienotība priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis un Zaļo un zemnieku savienības politiķis, Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Edgars Putra norādīja, ka regulējums pilnveidots, kad vasarā tika pieņemti nodokļu reformas likumi.

FM parlamentārais sekretārs norādīja, ka Saeima jau laicīgi veikusi labojumus solidaritātes nodoklī, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī. Saskaņā ar šīm izmaiņām no nodokļu maksājumiem pieaugs tā daļa, kas novirzīta pensiju otrajam un trešajam līmenim.

Līdz ar to ST spriedums neradīs problēmas, skaidroja Putra. Viņš gan piebilda, ka vēl nepieciešams iepazīties ar visiem ST sprieduma secinājumiem. Politiķis gan atzina, ka ST spriedums liek izdarīt secinājumus, ka, pirms vairākiem gadiem veicot attiecīgās izmaiņas, gan iepriekšējās valdības, gan pašreizējās Saeimas atbalstītais konkrētās normas formulējums bija ne līdz galam izsvērts.

Kā ziņots, ST par Satversmes 91.panta pirmajam teikumam neatbilstošu atzinusi normu, kas nosaka atšķirīgas solidaritātes nodokļa likmes dažādām darba ņēmēju grupām. Runa ir par minimālām likmes atšķirībām un šīs atšķirīgās likmes attiecas uz ļoti ierobežotu personu loku, kas pēc FM pārstāvja teiktā, ir nepilni 300 solidaritātes nodokļu maksātāji gadā.

ST šodien atzina, ka Solidaritātes nodokļa likuma 6.pants, kas nosaka nodokļa likmes, neatbilst vienlīdzības principam, tādējādi tas pārkāpj Satversmes 91.pantu. Pants atzīts par spēkā neesošo no 2019.gada 1.janvāra, lai dotu valdībai laiku izstrādāt alternatīvu risinājumu, neradot problēmas valsts budžetam. ST norādīja, ka normas tūlītēja atcelšana, kamēr nav stājies spēkā jauns normatīvais regulējums, nav iespējama, jo plānoto nodokļu ieņēmumu izpilde ir tieši saistīta ar valsts iespējām veikt savas funkcijas, tādējādi tiktu apdraudēta sabiedrības labklājība un drošība.

FM novērsīs ST konstatētās nepilnības solidaritātes nodokļa piemērošanā, aģentūrai LETA atzina ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Top komentāri

Pelnīt lielāku algu ir amorāli!
P
Strādāt pie savas izglītības un savām spējām, kā arī pēc tam intensīvi strādāt, lai vairāk nopelnītu, Latvijā ir nosodāmi! Nevajag mums tādus cilvēkus! Lai brauc prom! Laimīgu taciņu!
Vienotības nodokļi žņaudz ekonomiku
V
!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas