Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Politologi: praktiski Dombrovska valdība jau strādā mazākumā

Tautas partijas (TP) rīcības dēļ premjera Valda Dombrovska ("Jaunais laiks") vadītā valdība praktiski jau strādā kā mazākumvaldība, aģentūrai BNS atzina eksperti Ilga Kreituse un Andris Runcis.

Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītāja Ilga Kreituse aģentūrai BNS pastāstīja, ka Dombrovska valdība "de facto" strādā uz robežas starp mazākumvaldību un vairākumvaldību, taču norādīja, ka attiecībā uz finanšu jautājumiem JL vadītais Ministru kabinets ir mazākumā.

"Tagad ir jautājums, cik, par ko un kā "Jaunais laiks" būs spiests maksāt, jo ir jāmeklē kompromiss, bet tas nozīmē piekāpšanos," sacīja Kreituse.

Uz jautājumu, vai TP no šādas rīcības ir ieguvēja vai zaudētāja, politoloģe atbildēja, ka jāgaida, kas notiks jūnijā, kad starptautiskajiem aizdevējiem ir jāpiedāvā solītās reformas sociālajā jomā.

"Ja "Jaunais laiks" turpinās akli sekot Starptautiskajam Valūtas fondam, Tautas partija būs uzvarētāja, bet, ja "Jaunais laiks" darīs kaut ko citu, Tautas partija būs zaudētāja," sprieda Kreituse.

Arī Latvijas Universitātes Politikas zinātnes studiju nodaļas profesors Andris Runcis aģentūrai BNS pavēstīja, ka "zināmā mērā" Dombrovska valdība patlaban strādā mazākumā un tas spilgti izpaudies ar balsojumu par asi kritizētajiem Imigrācijas likuma grozījumiem un jautājumā par pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu viesnīcām, kur TP bloķējās ar opozīcijā esošo LPP/LC, tādējādi balsojot pretēji pārējo koalīcijas partneru viedoklim.

Ekspertam gan bija grūti teikt, vai TP no šādas rīcības pusgadu pirms vēlēšanām iegūs, taču, "ja Tautas partija tā rīkojas, tā ir izrēķinājusi, ka būs plusos, bet, vai no tā tiešām iegūs, to mēs zināsim rudenī", kad notiks parlamenta vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka TP līderis Vents Armands Krauklis pieļāvis partijas pāriešanu opozīcijā, ja Dombrovskis pilnībā noraidīšot TP priekšsēdētāja Andra Šķēles piedāvāto vienošanos, kas paredz arī ministriju skaita samazināšanas likumprojekta izstrādi un ātrāk sākt darbu pie nākamā gada budžeta sagatavošanas.

Par Šķēles priekšlikumiem pirmdien spriedīs arī koalīcijas sanāksmē.

Savukārt JL līderi iepriekš pieļāvuši, ka varētu strādāt mazākumvaldībā. Arī Zaļo un zemnieku savienība pauž neapmierinātību ar TP uzvedību un pieļauj darbošanos mazākumvaldībā.

Ziņots arī, ka Šķēles vietnieks un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns pirms pāris nedēļām paziņoja, ka TP tikai "de iure" atrodas Dombrovska valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas