Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pret 17 Latvijas pilsoņiem lūdz sākt kriminālvajāšanu par sutenerismu

Valsts policija (VP) prokuratūrai lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu pret 17 Latvijas pilsoņiem par sutenerismu.

VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane Zobena informē, ka šā gada 12. novembrī VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Narkotiku apkarošanas biroja (NAB) darbinieki pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu un kriminālprocesa materiālus 13 sējumos nodeva Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai (ONCNSP) ar lūgumu uzsākt kriminālvajāšanu par sutenerisma faktu, kas izdarīts iedzīvošanās nolūkā organizētā grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

2009. gada 20. novembrī NAB tika uzsākts kriminālprocess pēc noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 165. panta 3. daļā – par sutenerisma faktu, tas ir, par tādas personas, kura nodarbojas ar prostitūciju, izmantošanu iedzīvošanās nolūkā, ja to izdarījusi organizēta grupa, organizējot seksuālu pakalpojumu sniegšanu viesnīcās un pirtīs Rīgā, kā arī speciāli šim nolūkam labiekārtotā dzīvoklī Rīgā.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka 17 Latvijas Republikas pilsoņi vienojās par organizētas grupas izveidi, lai nodarbotos ar sutenerismu.

Grupas dalībnieki - 1960. gadā dzimušais O. un 1979. gadā dzimušais A. vienojās organizēt bordeļa darbību gan īrētā dzīvoklī, gan arī vedot prostitūtas pie klientiem pēc to nosauktās adreses. Abas personas bija vienojušās par pienākumu sadali – abi veica gan šofera, gan dispečera, gan arī sutenera funkcijas. Iegūto peļņu abi dalīja uz pusēm.

Nolūkā paplašināt savu noziedzīgo darbību loku, abas personas vienojās ar vairāku viesnīcu apsargiem, lai tie zvanītu uz viņu bordeļa tālruņa numuru, kad viesnīcas klients vēlētos saņemt prostitūtu pakalpojumus.

Tāpat persona O. savās noziedzīgajās darbībās iesaistīja viesnīcas administratori, kura pēc klienta pasūtījuma sazinājās ar uzturēto bordeli, lai piegādātu viesnīcas klientam prostitūtu, par to vēlāk saņemot atalgojumu.

2009.gada aprīļa mēnesī persona O. pārtrauca veikt bordeļa šofera un dispečera funkcijas, un bordeļa darbībā tika iesaistīts 1982. gadā dzimušais D., kurš pildīja kā dispečera, tā šofera lomu. Iegūto peļņu D. piegādāja O, kurš līdz pat 2009.gada 17.decembrim turpināja veikt bordeļa organizatora pienākumus.

Prostitūcijā sievietes tika iesaistītas un noturētas, izmantojot savstarpējās materiālās izdevības principu. Izmeklēšanas laikā netika konstatēta nekāda veida vardarbība pret prostitūcijā iesaistītajām personām, vai to bezpalīdzības stāvokļa izmantošanu.

Bordeļa darbības laikā prostitūtām tika piemērotas tikai finansiālas soda sankcijas, ja prostitūta noslēpa ienākumus no suteneriem.

Vienlaikus tika noskaidrots, ka personas O. un A. legalizēja s noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus, iegādājoties un uz savu tuvinieku vārdiem reģistrējot dažādus nekustamos īpašumus, tādējādi izdarot noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 195.panta 3.daļā.

Izvērtējot lietas materiālus, pirmstiesas izmeklēšana secina, ka 17 personu darbībās pie šādiem apstākļiem ir saskatāmas Krimināllikuma 165.panta 3.daļā paredzētās sastāva pazīmes.

2010. gada 12. novembrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa sadalīšanu, izdalot atsevišķā lietvedībā materiālus par noziedzīgajām darbībām, kas paredzētas Krimināllikuma 165.panta 3.daļā un 195.panta 3.daļā, jo patlaban 1960. gadā dzimušais O. atrodas meklēšanā.

Par sutenerismu organizētā grupā Krimināllikuma 165.panta 3.daļā paredzēts sods ar brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Jāatzīmē, ka 2010. gadā par "sutenerismu" valstī tika uzsākti 6 kriminālprocesi. Tajos par aizdomās turētajiem atzītas 21 persona (16 vīrieši un 5 sievietes). 2009. gadā par sutenerisma organizēšanu tika aizturētas 31 persona no tām 12 sievietes. Savukārt 2008.gadā par sutenerisma organizēšanu tika aizturētas 12 personas.

2010. gadā pēc Krimināllikuma 165.panta "Sutenerisms" kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai nodoti 7 kriminālprocesi. ONAP NAB 2. nodaļa par aizdomās turētajiem sutenerismā atzina 34 personas (24 vīriešus un 10 sievietes).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas