Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Prezidents Bērziņš pie apaļā galda ar Obamu

Otrdien, 3.jūnijā, Varšavā, Polijas prezidenta pilī notika Baltijas valstu un Centrāleiropas valstu prezidentu darba pusdienas ar ASV prezidentu Baraku Obamu, portālu Diena.lv informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Darba pusdienu laikā tika vispusīgi pārrunāti jautājumi, kas skar drošības situācijas attīstību Ukrainā, Eiropas enerģētikas drošības un neatkarības jomā, kā arī NATO uzdevumi un izaicinājumi esošajā situācijā un gatavojoties NATO valstu samitam šajā septembrī Lielbritānijā. Eiropas drošības stiprināšana gan militārajā, gan ekonomiskajā, gan enerģētikas jomā bija galvenās tēmas pie 11 prezidentu sarunu galda.

Pusdienu sarunas laikā ASV prezidents B.Obama viennozīmīgi apliecināja, ka ASV apņemšanās sargāt Eiropas sabiedroto drošību ir svēta, par ko ir arī vienprātība starp ASV partijām. Obama uzsvēra, ka aizsardzības plāni un drošības saistības ir neaizskaramas un ASV turpinās ieguldīt finanšu resursus sabiedroto drošībā, vienlaikus sagaidot arī sabiedroto iesaistīšanos savas drošības finansēšanā.

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš sarunā minēja nepieciešamību stiprināt ES ārlietu un aizsardzības politiku un aizsardzības spējas, lai Eiropa būtu līdzvērtīgs partneris drošības jomā līdzās ASV. Bērziņš tāpat aicināja pievērst uzmanību arī Austrumu partnerības valstīm Kaukāza un Centrālāzijas reģionos, lai ES stiprinātu partnerību ar tām. Savukārt Centrālaustrumeiropas valstu vadītāji atkārtoti uzsvēra atvērto durvju principa nozīmi un tā vēsturisko lomu NATO, kam ir ļoti nozīmīga loma Eiropas turpmākajā drošības kartē.

Valstu vadītāji pauda satraukumu par Krievijas iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās. Tika izteikts viennozīmīgs atbalsts jaunievēlētajam Ukrainas prezidentam Petro Porošenko, kā arī izteikts aicinājums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam iespējami ātri uzsākt dialogu ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu.

Darba pusdienās ar ASV prezidentu piedalījās Polijas, triju Baltijas valstu, Ungārijas, Čehijas, Slovākijas, Bulgārijas, Rumānijas un Horvātijas prezidenti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas