Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

PVD: Latvijā dzērienos "Red Bull" kokaīna nav

Pēc atklātās nelielās kokaīna koncentrācijas Honkongā izplatītajos enerģijas dzērienos Red Bull, Latvijā ievesto dzērienu partiju Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) negrasās pārbaudīt. Dienests norāda, ka Latvijā pārdošanā ir cita dzēriena partija, ne tā, kurā konstatēta kokaīna koncentrācija - to pārbaudījusi Vācijas atbildīgās institūcijas.

Kā norādīja PVD Riska vadības daļas vadītāja Dace Mieriņa, Vācijas riska novērtēšanas institūts veicis pētījumu, vai atklātais kokaīna daudzums dzērienā var būt bīstams cilvēka veselībai un apstiprinājies, ka šādām bažām nav pamata. Institūta pētījumā norādīts, ka cilvēkam būtu jāizdzer aptuveni divdesmit tūkstoši dzēriena bundžiņu, lai pastāvētu kāds risks. Viņa norādīja, ka arī citās valstīs neesot manāmas nekādas aktivitātes saistībā ar tālāku dzēriena pārbaudi.

Visbeizot D. Mieriņa min, ka līdzīgi kā visās valsts iestādēs arī PVD vērojams naudas līdzekļu trūkums, tādēļ naudas šādiem neparedzētiem pētījumiem neesot.

Aģentūra LETA vēsta, ka Honkongas Pārtikas drošības centra amatpersonas atklājušas kokaīnu vairākos "Red Bull" dzērienos.  Pārtikas drošības centra amatpersonas norāda, ka laboratorijas analizēs ticis atklāts neliels daudzums kokaīna dzērienos "Red Bull Cola", "Red Bull Sugar-free" un "Red Bull Energy Drink". Atspirdzinošajos dzērienos atrastais narkotiskās vielas daudzums veido aptuveni 0,1 līdz 0,3 mikrogramus uz vienu litru. Patlaban šie dzērieni ir izņemti no pārdošanas galvenajos valsts lielveikalos. Honkongas Narkotisko vielu pārvaldes komisāre Sallija Vuna paziņoja, ka valdība patlaban konsultējas ar juristiem, lai lemtu par soda piemērošanu importētājiem un mazumtirgotājiem.

Iepriekš kokaīna pēdas "Red Bull" enerģijas dzērienos atklātas arī Vācijā, kur sešas federālās zemes aizliegušas "Red Bull Cola" dzēriena tirdzniecību.

"Red Bull" apgalvo, ka tās kola ir nekaitīga patēriņam un ka visā pasaulē dzērienos tiek izmantoti kokas lapu ekstrakti. Aizliegtais kokaīna alkaloīds, kas ir viens no desmit kokas lapās esošajiem alkaloīdiem un veido tikai 0,8% no kokas ķīmiskā sastāva, tiek ķīmiski atdalīts pirms izmantošanas pārtikas rūpniecībā.

Tomēr Vācijas pārtikas drošības aģentūra norāda, ka kokas lapu ekstrakta klātbūtne dzērienos nozīmē, ka "Red Bull Cola" jābūt klasificētai kā narkotikām, nevis kā pārtikas produktam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas