Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rinkēvičs: Latvija ir gatava sekmēt dialogu starp ES un Baltkrieviju

10.aprīlī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklēja Baltkrieviju, Vitebsku, un tikās ar Baltkrievijas Republikas ārlietu ministru Vladimiru Makeju. Vizītes laikā tika parakstīts Latvijas - Baltkrievijas starpvaldību līgums par valsts robežas režīmu, kas nosaka praktiskos robežas, tostarp caurlaižu punktu funkcionēšanas aspektus.

Līgumu abu valstu ārlietu ministru klātbūtnē parakstīja Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars un Baltkrievijas Valsts robežsardzes komitejas vadītājs Aleksandrs Boječko.

Ārlietu ministri pārrunāja aktuālos Latvijas un Baltkrievijas divpusējās sadarbības jautājumus. Sarunu partneri atzinīgi novērtēja pozitīvo dinamiku Latvijas un Baltkrievijas ekonomiskajā sadarbībā un pauda abpusēju ieinteresētību šīs sadarbības tālākā attīstībā, īpaši tirdzniecības, tranzīta, transporta un loģistikas jomās. Ministri pauda apņēmību stiprināt abu valstu pašvaldību sadarbību, veicināt pārrobežas sadarbību, attīstīt līgumtiesisko bāzi, kā arī sekmēt kultūras projektu apmaiņu, tūrismu un abu valstu iedzīvotāju tiešus kontaktus.

Puses pauda gatavību veikt grozījumus Latvijas -Baltkrievijas starpvaldību vienošanās par pierobežas teritoriju iedzīvotāju braucieniem, padarot ceļošanu ērtāku un veicinot reģionālo sadarbību, biznesa kontaktus un kultūras dialogu starp pierobežas reģioniem.

Ministri vienojās par nepieciešamību izveidot tiešu informācijas apmaiņas kanālu starp abu valstu aizsardzības ministrijām, lai veicinātu savstarpējās uzticības gaisotni. Abas puses izteica gatavību aicināt uz militārajām mācībām otras valsts novērotājus.

E.Rinkēvičs un V.Makejs apmainījās viedokļiem par ES-Baltkrievijas attiecību jautājumiem. „ES ir būtisks dialogs ar Baltkrieviju par politisko pamatbrīvību un tiesību ievērošanu. Par šo jautājumu mums ar kolēģi bija atklāta domu apmaiņa. Es redzu iespēju panākt progresu arī šajā jomā, veidojot konstruktīvu dialogu starp ES un Baltkrieviju. Latvija ir gatava šo dialogu sekmēt,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs. E.Rinkēvičs atzinīgi novērtēja Baltkrievijas lēmumu atjaunot Zviedrijas diplomātisko pārstāvību Minskā un pauda cerību, ka Baltkrievija un Eiropas Savienība tuvākajā nākotnē spers arī citus nepieciešamos soļus savstarpējo attiecību uzlabošanai.

Vitebskā E.Rinkēvičs tikās ar apgabala gubernatoru Aleksandru Kosiņecu un apsprieda abu valstu pierobežas reģionu sadarbības padziļināšanas iespējas. Vitebska ieņem īpašu vietu abu valstu reģionālajā un pārrobežu sadarbībā, kā arī kultūras saskares un cilvēku savstarpējo kontaktu veidošanā. Ministrs un gubernators pozitīvi novērtēja abu valstu pierobežas pašvaldību sadarbību eiroreģiona „Ezeru zeme” ietvaros un izteica cerību, ka nozīmīgu impulsu šajā sadarbībā dos šī gada maijā Daugavpilī plānotais abu valstu reģionālais pašvaldību forums.

Vizītes gaitā Latvijas ārlietu ministrs iepazinās ar Latvijas konsulāta Vitebskā darbu. Konsulātā no 18.marta ir uzsākta Polijas pārstāvība vīzu jomā, kas vienkāršo iespējas Vitebskas iedzīvotājiem apmeklēt Poliju.

Vizītes noslēgumā E.Rinkēvičs atklāja J.K.Broces Livonijas zīmējumu izstādi galerijā „Duhovskoj Krugļik” pilsētas vēsturiskajā centrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas