Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

SAB: grozījumi Imigrācijas likumā rada "papildu riska elementus"

"Neapšaubāmi šādi grozījumi rada papildu riska elementus," tā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) portālam Diena.lv komentēja Saeimas deputātu plānu atvieglot uzturēšanās atļauju saņemšanu ārvalstu uzņēmējiem, kas Latvijā ieguldījuši zināmu naudas summu. Grozījumus Imigrācijas likumā vērtē Saeimas komisijas.

Bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks (SCP) šonedēļ Latvijas Radio pauda viedokli, ka priekšlikums ir bīstams un radīs draudus visai Eiropai. "Pašreizējos apstākļos esmu negatīvi noskaņots, tā nav ekonomikas sildīšana, bet citu interešu piesegšana," vērtēja politiķis. Viņš to saista ar Krievijas ietekmes palielināšanu Latvijā. 

"Uzlikt latiņu, ja investē 10 000 latu, un viņš var atļauties dabūt uzturēšanās atļauju Eiropas Savienības un NATO dalībvalstī Latvijā, manuprāt, ir kaitnieciski. To neatbalstīs neviena veselīgi domājoša drošības iestāde, jo mēs šeit dabūsim cilvēkus, kas būs drauds ne tikai šai valstij, bet visai Eiropai kopumā," sacīja A.Pabriks.

Šādu ideju virzījis Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), un priekšlikumu paplašināt termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem atbalstījusi Saeimas Tautsaimniecības komisija, ko vada Vents Armands Krauklis (TP). Paredzēts, ka termiņuzturēšanās atļauju ārvalstu investors varēs saņemt, ja viņš uzņēmuma pamatkapitālā būs ieguldījis vismaz 10 000 latu, nodarbina vismaz trīs darbiniekus un gadā nodokļos samaksājis 5000 latu. Uzturēšanās atļauju paredzēts izdot uz pieciem gadiem. Tāpat atļauju varēs pieprasīt, ja ārzemnieks būs iegādājies un viņam piederēs nekustamais īpašums vismaz 100 000 latu vērtībā. 

"Krievija nekad nav slēpusi, ka viņai ir atsevišķas partijas, atsevišķi cilvēki un spēki, kuri tai šķiet piemērotāki kā pārvaldītāji šajā valstī. Mēs runājam par netiešiem apdraudējumiem. Ja man jāraksturo Latvijas iekšējā politiskā vide, tad varu izdalīt trīs grupējumus – uz rietumiem orientētie spēki, politiskie spēki, kas atkarīgi no lielām naudas summām un ļoti bagātiem cilvēkiem, un partijas, kas raugās Krievijas virzienā. Jau senie grieķi rakstīja, ka oligarhiem lielā mērā ir vienalga, kā nopelnīt naudu. Ja nākamajās vēlēšanās šie divi spēki – austrumu orientētais spēks un naudas spēks - spēs vienoties, tad mūsu rietumnieciskā orientācija un tālākās reformas, manā izpratnē, ir apdraudētas. Mūsu iekšpolitika ir mūsu vājums, un to izmanto tie, kas grib šeit nostiprināties. Mums nedraud tanki, mums draud tas, ka paši pārdosim savu zemi," radio sacīja A.Pabriks.

Šim priekšlikums nerada absolūti nekādus draudus, tomēr naudas apjoms, kas jāiegulda Latvijā, ir jāpaaugstina, uzskata Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP). Par dramatisku riska palielināšanos, ja grozījumi tiks pieņemti, te neesot runas. Viņš stāsta, ka uzņēmēji tiks pārbaudīti un nebūšot tā, ka uzturēšanās atļaujas tiks vienkārši "nopirktas kā veikalā". Pēc J.Dalbiņa vērtētā, šobrīd galvenais ir atrast veidus, kā krīzes laikā radīt draudzīgāku vidi uzņēmējiem. "Es atbalstu, ka jāveido draudzīgāka ekonomiskā vide uzņēmējiem, un kā viens no variantiem ir izvēlēts šāds," iniciatīvu vērtēja J.Dalbiņš. No drošības dienestiem neesot saņemta informācija, ka "dramatiski pieaugs riski", taču komisijā par to esot dažādi viedokļi un, iespējams, notiks balsojums, vai komisija dos zaļo gaismu šī priekšlikuma tālākai virzībai.

J.Dalbiņa vadītā komisija oktobra beigās vienojās līdz 10.novembrim atlikt priekšlikumu izskatīšanu grozījumiem Imigrācijas likumā. Atsevišķi komisijas deputāti vērsa uzmanību uz Iekšlietu ministrijas un Drošības policijas pārstāvju teikto, ka šādi Imigrācijas likuma grozījumi palielinātu terorisma un organizētās noziedzības izplatības riskus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas