Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimā ievēlētās partijas vēl nesteidz komentēt, vai atbalstīs Maizīti

Liela daļa politiķu pagaidām izvairīgi komentē jautājumu par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju nākamajā pilnvaru termiņā, savukārt tie, kuri ir noformulējuši savu nostāju, pozitīvi vērtē iespēju atkārtoti uzticēt SAB vadību Jānim Maizītim. Pašreizējais Maizīša pilnvaru termiņš beidzas maijā. Kandidātu SAB vadītāja amatam izvirza Nacionālā drošības padome (NDP), bet gala lēmumu par šo jautājumu pieņem Saeima.

Daļa NDP locekļu pagaidām atturas no komentāriem šajā jautājumā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) aģentūrai LETA nekomentēja, vai atbalstītu Maizīša kandidatūru vēl vienam termiņam SAB direktora amatā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība), kurš arī darbojas NDP, aģentūrai LETA pauda, ka atbalstītu Maizīša pilnvaru pagarināšanu. Atzinīgi Maizīti vērtē arī bijusī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kura arī uzteica viņa sadarbību ar komisiju. Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka sabiedrībai un starptautiskajiem sadarbības partneriem būtu grūti izskaidrot, ja atkārtotam pilnvaru termiņam netiktu virzīta amatpersona, kura labi strādājusi un nav pieļāvusi pārkāpumus.

Saeimas politiskie spēki gan vēl nesteidz paust savu nostāju, norādot, ka NDP kandidātu šim amatam vēl nav izvirzījusi. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija gan liecina, ka neoficiālās sarunas par SAB vadītāju nākamajām termiņam Saeimā ir notikušas.

Katrs no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātiem pašlaik formulē savu viedokli attiecībā uz iespējamību SAB direktora amatā atbalstīt Maizīti, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš neizslēdz iespēju, ka ZZS varētu nolemt atbalstīt Maizīša pārvēlēšanu, reizē nevarot izslēgt, ka publiskajā telpā varētu parādīties arī cita vai citas kandidatūras uz šo posteni. Tādā gadījumā būtu jāvērtē arī tās.

Vaicāts iespējamo par partijas Latvijai un Ventspilij priekšsēdētāja Aivara Lemberga ietekmi uz SAB direktora izvēli, Brigmanis norādīja, ka Latvija un Ventspilij ir ZZS sadarbības partija, kuras pozīcija tiks izsvērta, tāpat kā pārējo Zaļo un zemnieku savienības pārstāvju viedoklis. Politiķis atgādināja, ka ZZS iepriekš atbalstīja Maizīša apstiprināšanu SAB direktora amatā.

Arī Vienotība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK par šo jautājumu vēl nav lēmusi. Diskusijas par nākamo SAB vadītāju gaidāmas drīzumā, aģentūrai LETA pauda šo politisko spēku pārstāvji.

Opozīcijā esošā frakcijas Saskaņa arī plāno sagaidīt NDP nostāju, un izvērtēs padomes piedāvāto kandidatūru SAB vadītāja amatam, sacīja Saskaņas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Mārtiņš Šics aģentūrai LETA norādīja, ka Maizīša kandidatūras izvirzīšanas gadījumā aicinās frakciju atbalstīt viņa pārvēlēšanu SAB direktora amatā. Viņš norādīja, ka "oligarhu sarunās" izteiktais apgalvojums, ka līdz ar Maizīša kā tā laika ģenerālprokurora atkārtotu neapstiprināšanu amatā viņam ir "iedots pa rīkli", liecina, ka no viņa baidās cilvēki, kas rīkojas negodīgi un "bīda rebes". Šics arī uzskata, ka attiecībā uz tā dēvēto čekas maisu dokumentu izpēti Maizītis rīkojies atbilstoši, jo neviens nevar vienpersoniski atslepenot kaut ko slepenu, akcentēja politiķis.

Partijas No sirds Latvija (NSL) Saeimas frakcija vēl nav lēmusi par šo jautājumu, aģentūrai LETA sacīja NSL frakcijas vadītāja Inguna Sudraba. Ja SAB direktora amatam tiks izvirzīta Maizīša kandidatūra, deputāti viņu aicinās uz frakcijas sēdi, jo, lai par kādu spriestu, ir nepieciešams viņu uzklausīt, uzsvēra politiķe.

Kā ziņots, Maizītis Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā paziņoja, ka viņam pagaidām nav bijuši nopietni piedāvājumi kandidēt uz vēl vienu termiņu SAB vadītāja amatā.

Maizītis SAB priekšnieka amatā tika apstiprināts 2013. gada 14. martā. Pienākumus viņš sāka pildīt tā paša gada 2.maijā. SAB direktoru ieceļ amatā uz pieciem gadiem.

Top komentāri

Rima
R
Maizitis un tas lupatlasi generalprokurors ir japadzena ar apdirstu koku no amatiem. Ka tadi idioti, lupatlasi vispar var ienemt tik atbildigus amatus Latvija valsti, lai ari ta ir izlaupita un korumpeta???
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
VAI ''DIENA'' IR ZAUDĒJUSI PAT KAUNA PALIEKAS ? KA BARIKĀŽU DZEJU NEĻAUJ PUBLICĒT PAT BARIKĀŽU DIENĀS ?
Spidola Lacplese
S
Kad tisk tiesata ta alkatiga, zagliga Kanadas kuce Vikene, kura aizliedza atvert cekas maisus? Si noladata zagle, alkatiga Vikene kura piesedz cekistus un nelava atvert cekas maisus (visticamak pec cekista Bojara luguma neatvert cekas maisus , kuru si varaskara kuce Vikene ari ka pateicibu Bojaram negava atvert cenas maisus) ir publiski ir jatiesa japakar, jo vina piesedz un aizstav latviesu tautas iznicinatajus un tas slepkavas cekistus un vinu sabiedrotos. Nav brinums, ja si kanadas cultus demokratie, zagliga kuce pati ir cekistu kalpone.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas