Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Saeimas vēlēšanu norisei sekos līdzi 60 starptautiskie novērotāji

Šonedēļ gaidāmo 13. Saeimas vēlēšanu uzraudzīšanai līdz šim pieteikušie 60 starptautiskie novērotāji no 30 valstīm, preses konferencē pirmdien sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Šie novērotāji ir no tādām valstīm kā Azerbaidžāna, Baltkrievija, Bulgārija, Gruzija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Koreja, Krievija, Lietuva, Moldova, Uzbekistāna, Ukraina, kā arī no Eiropas drošības un sadarbības organizācijas jeb EDSO.

Saeimas vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos drīkst novērot partiju un partiju apvienību, kuru kandidātu saraksti reģistrēti vēlēšanām, pilnvaroti novērotāji, CVK un pašvaldību vēlēšanu komisiju pilnvaroti novērotāji, kā arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Par novērotājiem nedrīkst būt deputātu kandidāti.

Līdz rītdienai CVK mājaslapā kā novērotāji var pieteikties arī Latvijas pilsoņi, kas sasnieguši 16 gadu vecumu. Brīvprātīgajiem novērotājiem komisijas mājaslapā ir jāapgūst kurss 13. Saeimas vēlēšanu kārtība, jāaizpilda reģistrācijas anketa un jāizvēlas iecirknis, kurā novērot balsošanas norisi un balsu skaitīšanu.

Cimdars skaidroja, ka fotografēšanas un filmēšanas noteikumi iecirkņos neattiecas uz privātpersonām, kas vēlēšanu iecirkņos grib uzņemt fotopašportretus jeb tā dēvētos "pašiņus". Gan privātpersonas, gan novērotāji, gan arī iecirkņa darbinieki drīkst iemūžināt foto un video, kas nav saistīti ar citu personu identitāti. Kā piemēru CVK vadītājs minēja vēlēšanu urnas plombēšanas numurus, ko drīkst fotografēt.

Krietni stingrāki noteikumi attiecas uz novērotājiem, kas dodas pie vēlētājiem, piemēram uz mājām. "Tādā gadījumā filmēt un fotografēt iespējams tikai ar nepārprotamu šī vēlētāja piekrišanu," sacīja Cimdars, uzsverot, ka vēlētāja neiebilšana pret notikuma fotografēšanu vai filmēšanu nenozīmē, ka persona piekrīt šādām darbībām. Lai neizplatītu pilsoņu sensitīvos datus, tik pat strikti šis noteikums novērotājiem jāievēro dodoties pie vēlētājiem uz pansionātiem vai slimnīcām.

Vēlēšanu dienā, 6.oktobrī, ziņas par vēlētāju aktivitāti tiks apkopotas uz plkst. 8, 12, 16 un 20, un dienas laikā būs pieejamas ar stundas intervālu ap plkst. 9, 13 un 17. Ziņas par kopējo vēlētāju aktivitāti Latvijā tiks apkopotas jau balsu skaitīšanas laikā un, pēc CVK prognozēm, varētu būt zināmas pēc plkst. 22.

Kā ziņots, no šodienas dežūrrežīmā darbu sākuši 13. Saeimas vēlēšanu iecirkņi, kuros visu nedēļu iespējams iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām, kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Vēlēšanu iecirkņos iespējams pieteikt arī balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī.

13. Saeimas vēlēšanas notiks sestdien 954 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 121 vēlēšanu iecirknī 45 valstīs. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst. 7 līdz plkst. 20 pēc vietējā laika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas