Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Šlesers aicinās LPP/LC valdi uzsākt sarunas par iesaistīšanos valdībā

LPP/LC līderis, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers pirmdien valdes sēdē aicinās uzsākt sarunas par partijas iesaistīšanos valdībā. Tai pat laikā viņš norāda, ka vēlas no premjera Valda Dombrovska (JL) dzirdēt konkrētas atbildes par atsevišķu jautājumu risināšanu priekšvēlēšanu laikā.

Intervijā Latvijas Radio pirmdien A.Šlesers pauda viedokli, ka valdībai līdz Saeimas vēlēšanām ir vajadzīgs vairākums, lai tā būtu rīcībspējīga. Vienlaikus viņš atgādināja, ka LPP/LC līdz šim ir atbalstījusi valdību atsevišķos jautājumos, piemēram, brīdī, kad bija nepieciešams atbalsts saistībā ar atkārtotu vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), tādējādi viņš sprieda, ka tas, ka LPP/LC nav bijusi valdībā, netraucē pieņemt valstiskus lēmumus.

LPP/LC līderis vēlas zināt, kā sešos mēnešos līdz vēlēšanām tiks radītas darba vietas, par kurām, pēc viņa domām, pirmām kārtām ir jārūpējas valdībai. Tāpat, viņaprāt, jāvienojas par reformām valsts pārvaldē. Par to būs jārunā priekšvēlēšanu laikā, lai gan tas ir nepopulārs jautājums, norādīja A.Šlesers. Kā uzskata politiķis, sarunas par konkrētiem ministriem būs "pēdējais jautājums, par ko runāsim". Ja izdosies vienoties par pirmajām divām lietām, vienošanās par amatiem, viņaprāt, nebūs problēma. LPP/LC neesot vēlme šodien iegūt amatus, taču tā esot gatava izskatīt iespējas deleģēt cilvēkus.

"Šajā brīdī, kad situācija valstī ir sarežģīta, laikā, kad ir 200 000 bezdarbnieku vietas mūsu dzimtenē, ir nepieciešama rīcība, nav iespējams pusgadu veģetēt, gaidot vēlēšanas," uzskata A.Šlesers.

Pēc politiķa vārdiem, arī viņš ir gatavs piedāvāt savus plānus, kā Rīga var sadarboties, lai ātrāk radītu darba vietas. LPP/LC esot gatava kompromisu meklēšanai, taču nevarot būt tā, ka partijai piedāvā nākt valdībā, piedāvā ministru amatus, bet ne par ko citu nevienojas. Viņš arī pauda viedokli, ka nekas neizdosies, kamēr Rīgas vadība būs opozīcijā centrālajai varai.

Pēc viņa teiktā, sadarbība iespējama, ja abu pušu piedāvātā rīcība nebūs pretrunā. "Man šķiet, ka mūsu uzstādījumā nav nekādu ultimātu, nekas neizpildāms, ir skaidri jautājumi, uz kuriem valdībai jebkurā gadījumā ir jābūt atbildēm."

Intervijā LNT raidījuma 900 sekundes viņš pauda viedokli, ka nebūs problēmu panākt vienošanos par diviem galvenajiem jautājumiem.

A.Šlesers intervijās minēja arī vairākus citus jautājumus, par ko vēlas atbildes, tai skaitā, viņa savulaik uzsāktās iniciatīvas, piemēram, par lidostas attīstību, Ryanair bāzi, dzelzceļa satiksmi ar lidostu. Tāpat, pēc viņa domām, ir jārunā par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu citām jomām. Partija esot gatava palīdzēt valdībai sarunās ar SVF par nosacījumu maiņu, ja tas būs nepieciešams.

Ja valde atbalstīs A.Šlesera pozīciju, tad sarunas ar Jauno laiku varētu sākties jau rīt rīta pusē, Latvijas Radio teica politiķis. Cik laika tas prasīs, būšot atkarīgs no abām pusēm.

Viņš arī uzsvēra, ka par startu vēlēšanās nekāda vienošanās ar Tautas partiju (TP) nav bijusi, partijas vien iesaistījušās sarunās ar darba devējiem par apvienības izveidi startam vēlēšanās un runa neesot par TP un LPP/LC sadarbību tiešā veidā. Sadarbība varot notikt apvienībā.

A.Šlesers LNT teica, ka negrib 100% piekrist LPP/LC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Andra Bērziņa laikrakstam Dienas Bizness paustajam viedoklim, ka šī valdība līdz vēlēšanām neko vairs nespēs izdarīt un tās uzdevums ir nodrošināt stabilitāti. LPP/LC līderis uzskata, ka ir jāpieņem valstij svarīgi lēmumi, turklāt LPP/LC esot gatava atbalstīt valdību, arī pieņemot nepopulārus lēmumus. Viņaprāt, ja valdība nerīkosies, tad būs "gaidīšanas svētki" un starptautisko aizdevēju izdotā nauda tiks izmantota, lai nopirktu nākamās vēlēšanas. "Neko nedarot sešus mēnešus, radām diezgan sliktu augsni tam, no kurienes vajadzēs sākt strādāt jaunajai valdībai pēc vēlēšanām."

Jāatgādina, ka decembra vidū A.Šlesers solīja uzņemties iniciatīvu un sākt sarunas par jaunas valdības veidošanu, ja valdība neatkāpsies janvāra laikā. Viņš toreiz izteicās, ka neesot jēgas gaidīt martu, aprīli vai maiju, kas var būt pārāk vēlu. Pirmdien no rīta A.Šlesers norādīja, ka ir palikuši seši mēneši, un ir kļuvis diezgan grūti izveidot alternatīvu valdību.

Vaicāts, kā varētu sastrādāties ar partiju, kuras pārstāvji viņam pašam un LPP/LC veltījuši neglaimojošus vārdus, A.Šlesers pauda uzskatu, ka politiskā retorika no JL puses nav bijusi pārāk veiksmīga. Par JL pārstāves Solvitas Āboltiņas izteikumiem viņš vēloties runāt vismazāk - viņa, pēc politiķa domām, ir tik daudz pēdējā laikā sarunājusi, "principā ir pateikusi pietiekoši daudz, lai TP aizietu no šīs valdības". Viņš lielas cerības liekot uz V.Dombrovski, kurš, viņaprāt, ir daudz pragmatiskāks cilvēks. 

(pievienots LNT raidījumā 900 sekundes teiktais)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas