Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Socioloģe: Neizlēmušie un svārstīgie vēlētāji var sagādāt pārsteigumus

Dažādās priekšvēlēšanu aptaujās ļoti atšķiras to vēlētāju skaits, kuri norādījuši, ka vēl nav izlēmuši, par ko balsot – tas skaidrojams ar atšķirīgajām aptauju metodēm, piektdienas vakarā vēstīja raidījums LNT Ziņas. Neizlēmušie un svārstīgie pilsoņi vēlēšanu dienā arī varētu sagādāt pārsteigumus, jo reti notiek tā, ka neizlēmušie vēlētāji proporcionālā skaitā nobalso par visām galvenajām partijām.

Šodien Delfi.lv publicētajā Kantar TNS aptaujā neizlēmušo apjoms ir 38%. Aptauja veikta pa telefonu, zvanot uz datora nejauši ģenerētiem numuriem. Līdzīga metode izmantota arī Norstat septembra aptaujā, kurā 36% vēl nevarēja pateikt, par ko balsos. Krietni mazāk neizlēmušo ir firmas SKDS un Latvijas Televīzijas partiju reitingos, kas veidoti, iedzīvotājus aptaujājot klātienē – augustā veiktajā aptaujā ir tikai 23% neizlēmušo.

SKDS socioloģe Ieva Strode LNT Ziņām pieļāva, ka atšķirīgais neizlēmušo skaits varētu būt saistīts ar atšķirīgajām aptauju metodēm: "Ja interneta aptaujās un tiešajās intervijās dzīvesvietās cilvēkam iedod visu [politisko spēku] sarakstu, un viņš var izpētīt sarakstu un atbildēt, tad varbūt, ka telefonintervijās viņš apjūk un izvēlas pateikt, ka nezina."

Vienlaikus socioloģe atzina, ka neizlēmušo skaits ir ievērojams, un svārstīgi ir arī daudzi no tiem vēlētājiem, kas partiju aptaujās nosauc kādu politisko spēku. Citā SKDS 2014. gada oktobrī veiktā aptaujā noskaidrots tas, ka no iedzīvotājiem, kuri balsoja pēdējās Saeimas vēlēšanās 2014. gadā, vairāk nekā trešdaļa jeb 34% savu izvēli izdarīja pēdējās nedēļas laikā. 

Šī aptauja arī liecina, ka Saskaņas atbalstītāji 2014. gadā pārsvarā par šo partiju bija nolēmuši balsot jau vairākus mēnešus pirms vēlēšanām vai pat vēl agrāk. Tikmēr vairums Latvijas Reģionu apvienības vēlētāju savu izvēli izdarīja pēdējā priekšvēlēšanu nedēļā. "Pat tie, kas pašlaik nosauc politisko partiju, viņi vēl skatīsies TV diskusijas, lasīs vairāk. Tā kā vēl daudz kas var mainīties," norāda Strode. Un tas nozīmē, ka neizlēmušie Saeimas vēlēšanu dienā varētu sagādāt būtiskus pārsteigumus.

Top komentāri

Aina Apollo
A
Trešdienas benefice Latvijas televīzijā skaidri parādīja, ka KPL nav nekāda partija, bet gan trako bars. Ja pēc trešdienas vēl kāds ir ar mieru par šo suņu baru balsot, tad tāds nudien pie pilna prāta nav!
Maigurs
M
Jā, arī es esmu nebalsotājs, bet noskatoties TV trešdienas debates, savas domas mainīju , un iešu nosvītrot visus, kas pieder šai KPL. Kas šīm nolādētājām mēslu vabolēm ir devis tiesības runāt manā un tautas vārdā, pims vēl neviens nav tiem piekrišanu devis? Un ko tas draņķis karļiks-urods līda tajā diskusiju raidījumā un bāzās visiem virsū un traucēja runāt? Vai tāds mērkaķis nav jāapcietina, un kam domāta LTV, ja tur var jebkuŗš mēsls ierasties un traucēt raidījumu?
Mariss
M
Tā ir! KPL laužas ar varu ne tikai KPL, bet viņi ir okupējuši visus iespējamos informācijas avotus, un tu nevari pat Youtubē ieiet, ka tev no visām pusēm nevīdētu slepkavnieciskai Gobzemja vaigs, uzburbusī un bezgalā prastā Līnas Liepiņas fizionomija jeb klauna- zaķauša slima suņa murgiem līdzīgais sejs, un lielas pakaļas un atkāruša vēdera apveltītais hitlerveidīgais Artūra torss. Karikaturas un elles mošķi, kas sola princesi ar visu stikla kalni, bet reāli visiem pliku pakaļu parādīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas